Égi kalendárium: 2008. június

Eljöttek a legrövidebb éjszakák, de azért mégis megéri majd a
szabadban tölteni a derült éjjeleinket, akár mélyég-objektumokra
vadászva a déli Tejút mezőkben, akár az északi horizonton keresünk
világító felhőket…

A bolygók láthatósága

A Merkúr a hónap első felében nem látható.
6-án kerül együttállásba a Nappal. Csak a hónap utolsó hetében próbálhatjuk
megkeresni hajnalban a K-i égen, a látóhatárhoz közel.

A Vénusz 9-én kerül együttállásba a
Nappal, de a hónap végén már megkereshető közvetlenül napnyugta után.
Fényessége –3,9m, átmérője 9,5".

A Mars az esti és kora éjszakai órákban látható a Cancer (Rák), majd a Leo (Oroszlán) csillagképben látható. Éjfél előtt nyugszik. Fényessége lassan 1,4m-ról 1,6m-ra csökken, látszó átmérője 5" alatti, és egyre csökken — így felszíni részleteinek megfigyelése már nagyon nehéz.

A Jupiter hátráló mozgást végez a Sagittarius (Nyilas) csillagképben. Kora este kel, az éjszaka nagy részében feltűnően ragyog a déli ég alján, a Tejút peremén. Fényessége –2,6m, átmérője 46". Alacsony horizont feletti magassága ellenére látványos felhőalakzatai miatt érdemes megkeresni.

A Szaturnusz előretartó mozgást végez a Leo (Oroszlán) csillagképben. Éjfélkor nyugszik, az éjszaka első felében látható. Fényessége 0,7m, átmérője 17".

Az Uránusz a hónap végén vált hátráló mozgásra az Aquarius (Vízöntő) csillagképben. Éjfél után kel, az éjszaka második felében látható.

A Neptunusz éjfél körül kel. Az éjszaka második felében kereshető a Capricornus (Bak) csillagképben.

Légköri jelenségek

Június 21-én hajnali 2 órakor éri el a Nap égi útjának legészakibb pontját, azaz ekkor következik be a nyári napforduló. Ezen a napon több mint 16 órán át lesz a horizont felett, és éjszaka is csak 19° mélyre süllyed a horizont alá. Remek lehetőségünk nyílhat az északi horizonton a magaslégkörben levő világító felhők megfigyelésére. Ilyenkor kedvező esetben a sötét égi háttéren a nagyon magasan levő felhőzetet alulról megvilágítja a Nap.

 
Berkó Ernő felvétele 2007. június 24-én készült Ludányhalászi határában.
Bővebb információ az éjszakai világító felhőkről, és a fenti képről az MCSE Hírportálján található! 

 

Együttálások, csillagfedések

Június 2/3-án a cérnavékony holdsarló az M45 (Plejádok) csillaghalmaz mellett 2-3° távolságra kel fel,hajnali 1:46 UT-kor. Sajnos a fedést még nem tudjuk megfigyelni, mert az éjféltájban következik be. A Nap egy órával később kel, így a világosodó égen látható, csupán 1%-os Hold igen szép felvételek készítésére ad módot — ha sikerül a horizontig lelátnunk, és kellően tiszta égboltot kifogni.

A hónap végén, 30-án hajnalban is hasonló helyzetben lesz látható a két objektum — igaz, valamivel nagyobb távolságra lesz a halmaztól a 13%-os fázisú, fogyó holdsarló, cserébe viszont jóval magasabban látható.


A Hold és az M45 30-án hajnalban, 20º magasan 45 perccel napkelte előtt. A vékony keret a 300 mm-es teleobjektívvel és DSLR gépekkel elérhető képkivágást mutatja.

A 23%-os fázisú Hold 7-én este a Mars és az M44 (Praesepe) közelében lesz látható. 8-án este pedig szépen egyvonalba, egyenlő távolságba sorakozik fel a Hold, a Regulus és a Szaturnusz.

16/17-én hajnalban a (majdnem) telehold az M4 gömbhalmazt és az Antarest közelíti meg. Ugyan a telehold fénye erősen zavar, de kisebb nagyításokkal szép látványban lehet részünk.

Nyári táborok

A nyár a csillagászati táborok időszaka is. A Magyar Csillagászati Egyesület két nagyobb tábort hirdetett meg 2008 nyarára: az ifjúsági tábort július 1-8. között tartjuk Ágasváron, a nyár nagy távcsöves találkozóját (Meteor  ’08 Távcsöves Találkozó) pedig Tarjánban bonyolítjuk le.

Tábori információk:

Ágasvár ’08 ifjúsági csillagásztábor 
Meteor ’08 Távcsöves Találkozó 

Ajánljuk...