Meteor csillagászati évkönyv 2019

Decemberben jelenik meg évkönyvünk sok-sok előrejelzéssel, érdekes ismeretterjesztő cikkel. 2019-es jelenségek, előrejelzések, évfordulók, továbbá cikkek, beszámolók a hazai csillagászati intézmények munkájáról.

Akik a Polaris Csillagvizsgálóban személyesen rendezik tagdíjukat, az évkönyvet is átvehetik az esti nyitva tartások időszakában (kedd, csütörtök, szombat 18-22 óra). A Polaris utolsó idei nyitva tartása december 20-án lesz. 

Kérjük, mielőbb rendezzék 2019-es tagdíjukat! Az évkönyv idei postázása december 14-én lesz, annak érdekében hogy karácsonyig megkapják a kiadványt tagjaink és barátaink. A feladáskor a december 10-ig beérkezett befizetéseket tudjuk figyelembe venni. A következő postázás 2019. január 10-én lesz.

A címlapon: a Las Campanas Obszervatórium egyik kupolája a déli Tejúttal és a Nagy Magellán-felhővel (Jurij Beleckij felvétele).

Kalendárium
Nap- és holdkelte, bolygók láthatósága, üstökösök, meteorrajok jelentkezése. Bolygó- és Hold-észlelési ajánlatok, a mélyég-objektumok, együttállások, fogyatkozások és még egy sor érdekesség a közel 200 oldalas Kalendárium-részben.

Cikkek
Zsoldos Endre: 100 éves a Nemzetközi Csillagászati Unió
Maria Lugaro – Kereszturi Ákos: Elemkeletkezés a csillagokban
Szabó Róbert: Az OGLE égboltfelmérés 25 éve

Beszámolók
A Magyar Csillagászati Egyesület 2017. évi tevékenysége (Mizser Attila)
Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének tevékenysége 2017-ben (Szabó Róbert, Kiss L. László)
Az ELTE Csillagászati Tanszékének működése 2017-ben (Petrovay Kristóf)
Az SZTE szegedi és bajai csillagászati tevékenysége 2017-ben (Szatmáry Károly, Hegedüs Tibor)
Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Multidiszciplináris Kutatóközpont 2017. évi tevékenységéről (Szabó M. Gyula)

 

 

A tagságukat 2019-re megújító MCSE-tagok, illetve az újonnan belépők az évkönyvet illetményként kapják. A tagdíj összege 2019-re 8000 Ft (illetménykiadványaink: Meteor csillagászati évkönyv 2019 és a Meteor c. egyesületi lap 2019-as számai). A tagdíjat befizethetők személyesen, a Polaris Csillagvizsgálóban is, az esti nyitva tartások időszakában, illetve banki átutalással, a teljes név és cím feltüntetésével: Magyar Csillagászati Egyesület, 62900177-16700448.

 

Az évkönyv külön is megrendelhető ill. megvásárolható, ára nem MCSE-tagok számára 3500 Ft. MCSE-tagok számára további példányok ára 2500 Ft. Budapestiek és környékbeliek számára mindenképp a Polarisban történő tagdíjfizetést/beszerzést javasoljuk.

Évkönyvünk kapható lesz a Budapesti Távcső Centrumban és a Makszutov.hu távcsőboltban, továbbá az országos könyvesbolthálózatok boltjaiban (utóbbival kapcsolatban a boltok tudnak felvilágosítással szolgálni).

Megkérdezzük az Olvasót: kérdőív a Csillagászati évkönyvről

Belépés az MCSE-be

Évkönyvhistória

Ajánljuk...