Elhunyt tiszteletbeli tagunk, Magyari Béla

 

Április 23-án elhunyt Magyari Béla űrhajós, az MCSE tiszteletbeli tagja. Kiskunfélegyházán született 1949. augusztus 8-án. Egyesületünknek újjáalakulása óta tagja volt. 2014-ben választottuk tiszteletbeli taggá.

1967–1969-ben a magyar, 1970–1971-ben a szovjet repülőműszaki főiskola növendéke volt. 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. 1977-től I. osztályú vadászrepülő. A Szovjetunió által vezetett Interkozmosz együttműködés lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljusson a világűrbe. A magyar űrhajósjelölteket 1977 májusától kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben. A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, akik közül ketten (Farkas Bertalan és Magyari Béla) a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték a további felkészülést szovjet kollégáikkal együtt 1978–80-ig.

Farkas Bertalan űrhajóstársa és parancsnoka Valerij Nyiolajevics Kubaszov, Magyari Béláé Vlagyimir Dzsanyibekov volt. Mindkét magyar kiváló eredménnyel végezte el a kiképzést, a jelöltek közül az orosz szervezők választották ki Farkas Bertalant a Szojuz–36 űrhajóval való űrrepülésre, Magyari Béla pedig végig készen állt a helyettesítésre.

A repülést követően őrnaggyá léptették elő és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Mérnökdoktori címet szerzett, a rendszerváltás után fejlesztőmérnökként dolgozott a honvédségnél. Tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen és dolgozott a katonai felderítő hivatalnál. Később a Belügyminisztérium, majd Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa volt, ahonnan 2006-ban nyugdíjazták. 2001-től hat éven át volt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) elnöke. (urvilag.hu)

Dedikált fénykép a krétai Halley-expedíció emlékére.

Dedikált fénykép a krétai Halley-expedíció emlékére.

Magyari Béla a csillagászat iránt is érdeklődött, részt vett az Uránia Csillagvizsgáló által 1986-ban szervezett krétai Halley-expedíción is. 1989. február 19-én lett a Magyar Csillagászati Egyesület tagja, 2014-es közgyűlésünkön pedig tiszteletbeli tagunkká választottuk.

A MANT közleménye szerint Magyari Béla búcsúztatása búcsúztatása 2018. május 11-én 12 órakor lesz a Fiumei úti sírkert (1086 Budapest, Fiumei út 16-18.) ravatalozójában, katonai tiszteletadás mellett.

A család azt kéri a gyászolóktól, hogy egy szál virággal róják le tiszteletüket az elhunyt emléke előtt.

 

Magyari Béla előadása a Polarisban 2007-ben – Volt egyszer egy szovjet-magyar űrrepülés:

Interjúnk Magyari Bélával:

 

 

 

 

Ajánljuk...