14 óra 48 perces Holdsarló, Kecskemétről

Összepakoltam a biciklis expedíciós távcsövemet (80/600 ED refraktor EQ5 állványon sok-sok okullárral, 7×50 és 15×70 Binokulárok, fotóállvány, fényképezogép). Ez praktikusan egy hatalmas hátizsákot jelentett a hátamon és egy nehéz dobozt a bicikli csomagtartóján, nem kicsit megterhelve szegény észlelőt és a biciklit.
A szokásos megfigyelőhelyemen (Kecskemét Tesco puszta) felállítottam a távcsövet, fotóállványra raktam a nagyobbik binokulárt és vártam a naplementét, közben egy arra tévedőnek elmagyraráztam hogy nem, nem sátrazni akarok, nem vagyok hobo, csak a csillagokat fogom nézni. A lemenő nap helyzetéből kiindulva a különböző műszerekkel felváltva elkezdtem keresni a Holdsarlót. Sokáig nem találtam meg, már kezdtem kételkedni a sikerben, pedig egészen kíváló átlátszóság volt. 20:11 NYISZ-kor egy repülő sötét kondenzcsíkján állítottam élességet a 80ED-ben, majd csak egy picit arrébb állítottam a távcsövet-t, amikor is megpillantottam a Holdsarló görbült ívét. Eszméletlen finom gyönygyházfényu íve volt, 10-20 darabra töredezve 90-100 fokos ívben, szinte csak elfordított látással látszott 19x nagyítással.
Egy percig még gyönyörködtem benne, majd megpróbáltam a 15×70 B-ben megtalálni, de egészen 20:18-ig nem jártam sikerrel. 7×50 B-ben még később, 20:22-kor sikerült csak megpillantani, de míg a másik két távcsőben közvetlen látással is sikerült már meglátnom a Holdsarlót, a legkisebb binokliban csak elfordított látással. Szabad szemmel megpillantani esélyem se volt, a fényképezőgépemmel pedig nem mertem vacakolni, nehogy elveszítsem a Holdsarlót. A binokulárokban 20:28-ig tudtam követni, a 80ED-ben 20:29-kor még sikerült megpillantanom a már vörösödő sejtelmes ívet.

A megfigyelésből levont tanulság az, hogy csak nagyon jó légköri viszonyok között érdemes ilyen fiatal Holdsarlóra vadászni, valamint nagyon kritikus az élesség beállítása is, ami nagyon nehéz megfelelő égi objektum nélkül (pl. csillag), nagyon hasznos lehet még ha a Holdsarló néhány fokos közelében egy szabad szemmel is jól látható bolygó tartózkodik.

Szöllősi Attila

Ajánljuk...