Beszámoló az Eperföldi Csillagászati Napról

 

 

Sziasztok Kiskunok!

Tegnap rekordot döntöttünk Kalocsán. Szerény becslésem szerint is kb. 150-180 érdeklődő volt kíváncsi E. Kovács Zoli "Miért nem esik le a Hold, avagy súlytalanság fölön-égen" c. előadására.  Szó szerint még a"csilláron is lógtak" a gyerekek.


 

Kicsit későn érkező tagtársunk: Vén István már nem is tudott a terembe befurakodni. Zoli a tőle megszokott lendülettel, lebilincselő stílusban tartotta előadását, és kötötte le a halgatóság figyelmét.

 

Az asztal tetején állva – a gyerekek azon kuncogtak, mikor törik össze alatta – dobálta  a mosószeres flakont, ezzel szemléltetve a gravitációt és az égitestek mozgását. Vincze Andris fényképezett, remélem hamar kikerülnek a képek a honlapra (Képek a galériánkban).

 

 

Előadás után bemutatóztunk. Ott volt a Meade András kezelésében, István a refraktorával, és én a 130/900-as Newtonnal. Ismét derült egünk volt (Kalocsán már negyedszer), és ide, az iskola sötét udvarára is legalább 100-120 érdeklődő jött ki. Volt csillagkép magyarázat, és megmutattuk a csövekben a Vénuszt, Jupitert, Marsot, Orion ködöt (szálas szerkezetével és a Trapéziummal), Fiastyúkot, Praesepét, M35-öt (ezek a nyílthalmazok nálam nem maradhatnak ki!), és persze a Baglyot, amely mindenki elismerten huncutul kacsintott felemás szemével, természetesen fekvő helyzetben volt, és mintha a hátáról is hiányzott volna a toll… Csak egy pici árnyék (illetve fény!) vetült a bemutatóra: Egyszer csak az udvart határoló tornaterem higanygőz lámpái kigyúltak, és a panoráma ablakokon keresztül nappali fénnyel árasztottak el minket. Kiderült, hogy ilyenkor pénteken esténként a tornatermet az iskola kiadja bérbe egy focizó társaságnak. Helyi szervezőnk, Pecznyik Gyuri bement közéjük, hogy egyezkedjen: ma este a foci helyett válasszák a távcsövezést. Lélegzet-visszafojtva vártuk, mi lesz. Egyszer csak kihunytak a fények, és és jött a focicsapat – távcsövezni. A gyerekek kitörő tapsviharral fogadták őket.

{mosimage} 

Közben aggódtam E. Kovács Zoliért, mert az előadást követő helyi TV interjú utánra ígérte, hogy kijön ő is a távcsövekhez, de már másfél órája nem mutatkozott. Hamar kiderült, hogy nem tudott kiszabadulni az előadóteremből és a lelkes gyerekek gyűrűjéből: szűnni nem akaró kérdésözönre kellett válaszolnia a csillagászat, az űrhajózás és a kozmológia (!) tárgykörében.

Este fél kilenc lett, mire megfogyatkozott a sor a távcsöveink mögött, és a focizók is – élményekkel gazdagodva és baráti hangulatban – elköszöntek tőlünk, hogy azért lejátszák a villanyfényes mérkőzésüket. Így hát összepakoltunk mi is, és végetért a 4. Epeföldi Csillagászati Nap.

              Üdvözlettel:

                                                                      Nagy Attila

Ajánljuk...