288. Bérczi Szaniszló – Kabai Sándor : Kis atlasz sorozat a Naprendszerről (5)

{mosimage}

A kis atlasz látszólag két távoli világot kapcsol össze: a két merev testről, a Földtestről és a szilárd anyagok merev testjeiről gyűjtött ismeretek két világát köti össze. A tapasztalás síkja alakította ki bennünk az égbolt mozgásáról és az égbolt alatt történő tájékozódásról a mély szemléleti alapokat. Az égbolt mozgása, a Nap járása, az időszámítás és a naptár ismeretrendszerének alapjait segítette megfogalmazni és formába önteni. E munkák során alakították ki az ókori társadalmak kutatói az égi koordinátarendszereket. A merev testek összekapcsolása az egybevágó téglákból történő építésen, s később a térbeli szerkezetek építészetén át kapcsolta össze a geometriai ismereteket, amiket a kristálytanban gyűjtöttekkel egészíthettünk ki. A derékszögű és poláris koordináták használata absztrakt módon kapcsolja össze e két szemléletes világot. Jelenségeken keresztül most az űrállomás építésekor szembesülünk azzal, hogy a hétköznapok szemléletében is összekapcsoljuk e két gyökerű ismerettartományt.


A könyv szép adalékokkal és kapcsolatokkal szolgál a csillagos ég, a középkori templomaink díszítése, a Szent László legenda ábrázolásai, a marsi koordinátarendszerek, a honfoglaláskori tarsolylemezek, az űrállomásépítés és a platoni testek között.


A Kis atlasz a Naprendszerről sorozat eddig megjelent és ismertetett 7 magyar (és ezeken túli 2 angol) nyelvű kötete beszerezhető Bérczi Szaniszló (ELTE TTK Általános Fizikai Tanszék Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, 1117. Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a. e-mail: bercziszani kukac ludens.elte.hu 372-2986 információk még: http://planetologia.elte.hu) címén. Személyesen időpont-egyeztetés után itt megvásárolható a 9 kötet. Visszaigazoló-köszönő levél ellenében nonprofit intézmények vagy szervezetek ingyen kapják a sorozatot.

Ajánljuk...