Régi csillagászati könyvek kiállítása Kalocsán

A kiállításon olyan, mindenki által ismert, mérföldkőnek tekinthető könyvek is megtekinthetők, mint Kepler Astronomia Nova-ja, Tycho Brahe, Galilei, Newton művei, stb. Sok kiállított könyv még az eredeti nyomás egy példánya (pl. a Kepler könyv is)! 1477 körül készült ősnyomtatványokkal is találkozhatunk a szépen elrendezett tárolókat böngészve. A szemlélőt egészen áthatja a korok hangulata, amint a sok száz éves könyvek között sétál.

Az Astronomia Nova első oldala

Az igényesen összeállított anyagban számtalan kézzel festett, ill. különféle nyomdai technikával előállított illusztrációt is megcsodálhatunk ismert és kevésbé ismert szerzők munkáinak lapjain, melyek jól tükrözik az akkori tudást, és világszemléletet, grafikai-tipográfiai kultúrát. Néhány kiállított csillagászati-fizikai eszköz is színesíti a tárlatot, ezek a Haynald Lajos érsek által alapított helyi obszervatóriumból és gimnáziumból kerültek át, és a XIX. sz. végéről, a XX. sz. elejéről származnak.

{mosimage}

Fischerné Grócz Zita, a kiállítás fáradhatatlan szervezője

 

A Kalocsai Érseki Palota könyvtárának barokk olvasótermében berendezett tárlat 2010. január 6-áig tekinthető meg, elsősorban csoportok számára, előzetes, telefonos bejelentkezés után, keddtől vasárnapig, 9 és 17 óra között. Egyéni látogatók számára 12 és 14 órakor indul tárlatvezetés. (Előzetes bejelentkezés: Fischerné Grócz Zita könyvtárvezetőnél, tel.: 78/465-280) A belépőjegyek ára felnőtteknek 600 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak, katonáknak 300 Ft.

A tárlat megnyitásának előestéjén, március 20-án, csillagászati előadások estje lesz a Katona István Házban (Érseki Kincstár épülete, Hunyadi u. 2.) 17:30 órai kezdettel. Előadók: Bartha Lajos, dr. Hetesi Zsolt és dr. Hegedüs Tibor.

 

Forrás: az MCSE Csillagászat Éve 2009 honlapja

Ajánljuk...