Szakkörök a Polaris Csillagvizsgálóban

Gyermekszakkör

Csillagászati játékok, csillagászati témájú rajzolás, játékos megfigyelés és beszélgetés a témája a 8-12 évesek szakkörének. A foglalkozásokon a szülők is részt vehetnek „megfigyelői státuszban”. A gyermekszakkör 2008 óta működik a Polarisban, jelenleg Görgei Zoltán, a Meteor Hold-rovatának vezetője, gyakorlott távcsöves bemutatónk vezeti. A szakköri foglalkozások szerdánként 17 órakor kezdődnek (tanítási időszakban).


Készülődés a távcsöves megfigyeléshez a csillagvizsgáló teraszán

Ifjúsági szakkör

A Polaris Csillagvizsgálóban 2001 eleje óta működik csillagászati
szakkör. A 2001-ben indult szakkört


Otthonunk, a Polaris előadóterme

Horvai Ferenc vezeti. Az iskolai szünetek
kivételével minden csütörtökön 18 órától tartjuk szakköri
foglalkozásainkat. A szakkört 14-19 éves korosztály számára indítottuk.

A szakköri részvétel egyetlen feltétele az MCSE-tagság. Szakkörünket Horvai Ferenc csillagász vezeti. A foglalkozásokon a csillagászattól az űrkutatásig minden téma felmerül, sokszor maguk a szakkörösök is tartanak előadásokat, a tudományos kérdések széles spektrumából válogatva. Ha jó az idő, a csillagvizsgáló műszereivel megfigyeléseket is lehet végezni. Szakkörünkbe egész évben folyamatosan várjuk a jelentkezőket.

Észlelőszakkör

Észlelőszakkörünk célja, hogy a résztvevők a távcsöves megfigyelés alapjaival, a szükséges módszerekkel megismerkedjenek. A program keretében az érdeklődők elsajátítják a műszeres megfigyelések technikai hátterét, segítséget kapnak a megfelelő távcsövek és kiegészítők kiválasztásához, beszerzéséhez, műszerparkjuk összeállításához.

Az észlelőkört többnyire az amatőrcsillagászat iránt elkötelezett, de nagy gyakorlattal még nem rendelkező érdeklődők, kezdő távcsőtulajdonosok látogatják. Az észlelőszakkör tagjai havonta egy-két alkalommal találkoznak, a program itt olvasható.

{mosimage}
Szakkörünk a Polaris kupolájában

{mosimage}
Látogatóban az
MTA Csillagászati Kutatóintézetében

A szakkör évente számos alkalommal tesz kirándulást, látogatást egy-egy csillagászattal kapcsolatba hozható épülethez, vagy más csillagvizsgálóhoz. Legemlékezetesebb kirándulásaink közé tartozik Nagy Károly bicskei csillagvizsgálójának felkeresése, amikor az egyik, már lerombolt és eltemetett műemléképületből kinövő fára feltettük a "Műemlék" táblát, ezzel állítva emléket a be nem teljesült sorsú, rendeltetésszerűen sosem használt csillagvizsgálónak, és hozzátartozó épületeinek. Gyakran keresünk fel kiállításokat, múzeumokat.

A szakköri élet érdekességei

A szakkörösök részt vesznek hazai és nemzetközi pályázatokon és vetélkedőkön, pl. a 2005-ös Kulin-vetélkedőn, illetve a 2005-ös és 2006-os ESO-pályázatokon. Szakkörünk legnagyobb sikere 2006-hoz kapcsolódik, amikor Budai Edina,
Szabó Andrea és Szulágyi Judit első helyezést értek el az ESO Catch a
Star! pályázatán. Pályamunkájuk kidolgozását Kereszturi Ákos vezette.
Lányaink az első helyezés jutalmaként chilei utazást nyertek, melynek
során egyebek mellett felkeresték az VLT-t. Élményeikről beszámoló
olvasható itt.

{mosimage}
Szakkörös lányaink Chilében, Kereszturi Ákossal

{mosimage}
Csoportkép a 2007. áprilisi szakköri találkozón 

{mosimage}
Szakköri farsang a Polarisban

{DUNA_PIZZA}

Díjnyertes szakköröseink a Duna Televízióban

 

Linkajánló

Szakköri észlelőhétvége a Mátrában

Ajánljuk...