A hónap (mű)tárgya: a mi kis Planetáriumunk

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

Ez a kis kerámiaplanetárium számunkra igen kedves dísz- és használati tárgy. Ősztől kezdve a recepciós pulton a helye, a mécsessel kivilágított kis Planetárium sokakat elbűvöl, szeretnének is belőle vásárolni, de nem eladó, csak ez az egy van belőle, és erre nagyon vigyázunk. Sötétben világítanak a csillagképek. Csak néhány van rajta, nem is pontosan ott kaptak helyet, ahol az égen tartózkodnak, de az alakjuk egészen pontos. A Herkules, a Leo, az Orion és a Pisces lakik a mi kis planetáriumunk egén. Lehet róluk beszélgetni, aztán megnézni a sokkal pontosabb világító éggömbön a pontos helyüket, meg a többi 84 csillagképet is. De mindig vissza-visszatérünk a kis kerámiaplanetáriumhoz, amely szívet melengető látvány a pulton, mi több, kezet melengető is! A fűtetlen előtérben jólesik ez a kézmelegítő! Persze vigyázni kell vele, ha a gyertyaláng túlságosan átmelegíti, nagyon forró tud lenni a kisplanetárium kupolája!

Ezt a kedves és hasznos dísztárgyat Bedő Anikó pécsi keramikus készítette, és néhány évvel ezelőtt kaptuk ajándékba Hegedüs Tibor csillagásztól. Egyszer talán kapunk tőle egy nagyobb planetáriumot is…

Ajánljuk...