A hónap (mű)tárgya: űrtoll

Nem vagyunk múzeum, és nincs komoly gyűjteményünk sem, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

A Fisher-féle űrtollat vagy tíz évvel ezelőtt kaptuk ajándékba egy nagyon kedves látogatónktól. Jól ismert a városi legenda, miszerint a NASA súlyos dollármilliárdokat áldozott a súlytalanság állapotában is működő toll kifejlesztésére miközben a szovjetek a rájuk jellemző kreativitással oldották meg a kérdést azzal, hogy ceruzát adtak űrhajósaik kezébe, akik ezzel az egyszerű és olcsó íróeszközzel jegyezték fel tapasztalataikat, méréseiket. Ez nagyon jól hangzik, csakhogy nem igaz

A Fisher-féle űrtoll.

Az Urban Legends az alábbiakat írja az űrtollról:

“A ceruzák hátrányait felismerő Paul C. Fisher 1965-ben – több mint egymillió dollárt áldozva a projektre – kifejlesztett egy űrbiztos tollat, amelyet tesztelésre elküldött Robert Gilruth-nak, a houstoni űrközpont igazgatójának. A Snopes és a NASA honlapján olvasható információk szerint Fisher az íróeszközt nem az ő rendelésükre készítette, kutatásait maga finanszírozta (egy saját maga által terjesztett legenda szerint a toll fejlesztésének ötletét álmában visszatérő, halott apja súgta meg neki).

A tollak végül kétéves tesztelést követően az Apollo 7 1968-as útján mutatkoztak be élesben. És hamarosan a szovjetek is kértek belőle: első rendelésük – 100 tollra és 1000 tintapatronra – 1969-ben futott be a céghez. Az íróeszközt civilek is megvásárolhatják.”

Egy ilyen, szép kivitelű tollat kaptunk mi ajándékba, amely tíz évvel ezelőtt készült, az Apollo-11 akkori, 40 éves jubileuma alkalmából. A Fisher-féle űrtoll tíz év múltán is kiválóan működik, habár az is igaz, hogy nincs napi használatban, csak nagyon fontos alkalmakkor írunk vele.

Űrtollunk megtekinthető a Polaris előterében berendezett kis kiállításunkon.

Ajánljuk...