40 éves a Polaris Csillagvizsgáló

Csodálatos nyári este volt július 16-án, kiváló viszonyok mellett figyelhettük meg a holdfogyatkozást. Kedves, érdeklődő vendégek és a Polaris lelkes önkéntes csapata emlékezett az Apollo-11 ötven évvel ezelőtti startjára, no és a Polaris 40 évvel ezelőtti “startjára” is. Holdfogyatkozó társaságunkat Bús Balázs polgármester úr levélben köszöntötte, amelyet Máté Attila tagtársunk (óbudai polgár, a kerületben is van a munkahelye, kedvenc csillagvizsgálója a Polaris) olvasott fel.

Észlelőnk: Bús Balázs. Óbuda-Békásmegyer polgármestere a 2016. május 9-i Merkúr-átvonulást a kupolából figyelte meg, és a kivetített napkép alapján kontaktusmérést is végzett.

“Tisztelt Főtitkár úr, kedves érdeklődők!

Sajnos személyesen nem lehetek jelen a mai csillagászati megfigyelésen, de az évforduló kapcsán néhány gondolatot szeretnék megosztani önökkel / veletek.

Nem könnyű visszaemlékezni életünk elmúlt eseményeire, különösen így van ez, ha fél évszázaddal ezelőtti pillanatokat kell felidézni. 1969-ben én magam is csak 3 éves voltam, így nem mondhatom, hogy éles emlékekkel rendelkezem az akkori történésekről. Nézzék el nekem, ha (egyebek mellett) arra a sokakat érintő történelmi pillanatra sem emlékszem, amikor 1969-ben a BKV megszüntette az ülőkalauzos rendszert a budapesti járatokon. De félre a tréfával…

1969. július 20-a olyan kitüntetett nap volt, amire már a nálam nem sokkal idősebb akkori iskolások is odafigyeltek. Javában zajlott a két nagyhatalom közti rivalizálás a világűr meghódítása körül, s mivel ez az időszak egybeesett a televíziózás hőskorával, 1,5 millió ember nézhette Neil Armstrong Holdra lépésének korszakhatárt kijelölő eseményét. Az amerikai szuperhatalom propagandájába jól illeszkedő űrtörténeti siker azonban nem előzmények nélküli, erről viszont már a mai fiatalok feltehetően kevesebbet hallottak. A Holdat fizikailag ugyanis elsőként a szovjetek hódították meg. 1966. február 3-án történt, hogy a Luna-9 űrszonda sikeresen leszállt az égitesten és három napon keresztül közvetített képeket a Földre. Összességében azonban mindegy is, hogy kié az elsőség dicsősége, hisz a sokat emlegetett kijelentés, miszerint nagy lépés az emberiségnek – ma is érvényes.

A naprendszert övező tudományos érdeklődés hamar más planéták felé fordult, számomra mégis meglepő, hogy 1972 óta nem járt ember a Holdon. Hozzáértő kutatók, csillagászok és lelkes műkedvelők mostanában nagyobb izgalommal figyelik a Mars expedíciók tervezését, s bevallom engem sem hagy hidegen. Életemet hosszú évtizedek óta átszövi egy latin szállóige: Credo quia absurdum – hiszem, mert lehetetlen. Valahogy így vagyok az ember első Marsra szállásával is, melyet a hozzáértők 2030 körüli időpontra prognosztizálnak.
Míg azonban ez némileg a fantasztikum világát érinti, addig a Csillagvizsgáló távcsövével a 384 400 km távolságra lévő Hold felszíne egészen jól megfigyelhető. Magyarországot a hatvanas, hetvenes években a jellegzetes rakétaformájú játszótéri mászókák kapcsolták az űrhajózás világához, aminek az akkori gyerekek nagyon, szüleik azonban balesetveszélyességük miatt kevésbé örültek.

Önkormányzatunk a Holdra szállás évfordulójának tematikáját követve néhány hete adta át a Holdudvar parkot, mely a legkisebbek fantáziáját igyekszik megragadni.

Remélem, hogy a mai megfigyelés felkelti és elmélyíti a jelenlévők érdeklődését a csillagászat iránt, és bepillantást enged abba a „Földön túli” világba, melynek Holdunkkal, bolygóinkkal és csillagainkkal együtt mi is apró részesei vagyunk.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló létrehozásának 40. évfordulója alkalmából az egyesület tagjainak gratulálok, az ismeretterjesztő munkájukhoz pedig további sok sikert kívánok!

Budapest, 2019. július 16.

Bús Balázs
Óbuda-Békásmegyer polgármestere”

A kelő telehold mosolyogva figyeli a teraszon egybegyűlteket, akik Dancsó Béla előadását hallgatják a Hold meghódításáról 2017. július 16-i bemutatónkon, amelyet az Apollo-11 startjának 50. évfordulója alkalmából tartottunk. Szép este volt! (Kiss László felvétele)

 

Ajánljuk...