A rossz árnyék a Polarisban

Február 28-án mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban Jeles András új filmjét, A rossz árnyékot. A bemutatót követő első vetítés helyszíne az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló volt, ahol a közönség a rendezővel is találkozhatott.

Jeles András a ’70-es és ’80-as évek egyik legmeghatározóbb s egyben legkülöncebb rendezője – akinek olyan kultikus darabokat köszönhetünk, mint A kis Valentino vagy az Álombrigád –, 2003 után most először jelentkezik önálló, egész estés filmmel.

A rossz árnyék nem a hagyományos módon kerül forgalmazásba: az újonnan indult Soldivision alternatív filmterjesztő jóvoltából a közönség nem a megszokott módon, moziban láthatja a filmet, hanem korábban filmvetítésre nem használt helyszíneken, alternatív tereken és programok keretein belül, a művészet különböző területeit összefogó intermediális találkozókon és pop up eseményeken ismerhetik meg Jeles András legújabb filmjét.

A rossz árnyék (2017, 94 perc, 16 éven aluliaknak nem ajánlott)

A rossz árnyék című filmben egy különleges képességekkel megáldott huszonéves srác (Gerlóczy Márton) utazását követhetjük végig, mely során több különös emberrel hozza össze a sors, eközben pedig megismerhetjük apját, a restaurátorként dolgozó Pietert (Pálffy György), aki épp ifj. Hans Holbein reneszánsz festő A Követek című művének restaurálásán dolgozik, s a képben rejlő különleges szimbólumok és rejtett üzenetek hatással lesznek mindkettőjük életére.

Hans Holbein A követek című festménye (1533) a film egyik fontos motívuma. (wikipedia.org)

Hans Holbein A követek című festménye (1533) a film egyik fontos motívuma. (wikipedia.org)

Jeles András új filmjében számos csillagászati utalás is található, ezért döntött úgy a forgalmazó Soldivision, hogy igazi csillagászati helyszínen, a Polaris Csillagvizsgálóban is bemutatja az alkotást. Március 4-én este a Polaris előadóterme alaposan átváltozott, a forgalmazó által hozott vetítővászon szinte teljesen betöltötte a hátsó falat. A jó minőségű vetítés mellé megfelelő hangosítás is társult – így vált teljessé az élmény. A vetítést követő beszélgetésen Jeles András, Teszler Tamás (Soldivision) és Mizser Attila a közönség bevonásával elemezte a látottakat. A rossz árnyék csillagászati vonatkozásai mellett természetesen szó esett a mű létrejöttének indítékairól, az alkotás folyamatáról, a film üzenetéről – összességében igen tartalmas volt ez a mintegy egy órás beszélgetés.

Sajnos az est különleges programja, a távcsöves megfigyelés elmaradt – a borult idő nem tette lehetővé az égbolttal való ismerkedést.

Köszönjük a szervezést Molnár Kata Orsolyának és Teszler Tamásnak, a Soldivision munkatársainak!

 

Ajánljuk...