Arcok a Polarisból: Interjú Mayer Mártonnal

Az interjúsorozat folytatásában a Polaris-stáb legfiatalabb tagját, Mayer Mártont kérdeztem csillagászati tevékenységéről. Marci sokszor segít a rendezvények lebonyolításában, színvonalas bemutatókkal gazdagítja a kupolába érkező látogatók estéjét.

– Hogyan vált hobbiddá a csillagászat?

– 2010 nyarának elején a szüleimmel feljöttünk ide a Polaris Csillagvizsgálóba, mert itt lakunk Óbudán a közelben és kíváncsiak voltunk rá. Görgei Zoli tartott bemutatót azon az estén, megmutatta a Szaturnuszt és Holdat, engem pedig teljesen magával ragadott a látvány. Azon a nyáron sokat feljártam. Nagyon megfogott a csillagászat, főleg az észlelés része. 1-2 évre rá már én is tartottam bemutató előadásokat.

– Jártál az ifjúsági szakkörbe?

– Igen, körülbelül 1 évig jártam Horvai Feri szakkörébe, de aztán kicsit kikoptam, mert már nem adott olyan sok új információt ahhoz, ami igazán érdekelt. A tudományos háttér sosem foglalkoztatott annyira, sokkal inkább az az égbolt ismerete, az élmény. Sok mindent autodidakta módon tanultam, például a távcsőkezelést, főleg Dobson-távcsővel. Azzal sokkal jobban tudok az égen navigálni. Persze sok tudományos könyvet is lapozgattam.

– Melyik volt az első csillagászati könyved?

– Az Univerzum című könyv, amiben szinte minden benne van, valamint Antonín Rükl-nek egyik általános csillagászati könyve. Ezeket sokat olvastam.

– Szüleid hogyan fogadták ezt a főleg éjszaka végezhető hobbit?

– Abszolút jól kezelték. Eleinte persze, mikor még kisebb voltam (10 éves korom körül) kicsit nehezen fogadták az éjszakai feljárásaimat a csillagvizsgálóba. Sokszor egyedül mentem haza éjfél tájt, de mivel 5 percre lakom innen, ezért egy idő után hozzászoktak.

– Mely csillagászati objektumok foglalkoztatnak leginkább?

– Főleg a bolygók, azokat észlelem a legtöbbet, de néha mély-ég objektumokat is szoktam nézegetni. Mivel itt lakom Budapesten, ezért természetesen a bolygók észlelése a legkézenfekvőbb, hiszen a városi fények kevésbé zavarják a láthatóságukat, mint például a galaxisokét. Sajnos ritkán van lehetőségem arra, hogy fényszennyezettségtől mentes helyre vonuljak észlelni.

MMarci_1

Vénusz-észlelés közben a Nagy-hideg hegyen.
(2013. február, MCSE ifjúsági tábor)

– Voltál már 1-2 gyermektáborban. Mesélnél erről egy kicsit?

– Körülbelül 3 éve járok ifjúsági táborokba, és többször részt vettem a szervezésükben és az ottani gyerekek foglalkoztatásában is. Rengeteg tapasztalatot és tudást szerezhet az ember az ilyen táborok alkalmával, és persze lehetőség nyílik jobb ég alatt távcsövezni. Ilyenkor általában listát szoktam készíteni azokról az objektumokról, amiket észlelni szeretnék. Mostanában a planetáris ködök érdekelnek a legjobban.

– Van saját távcsöved?

– Nem, egyelőre sajnos nincsen, mert nem engedhetjük meg magunknak, azonban van egy 10×50-es Tento binokulárom, amivel időnként változócsillagokat keresgélek. Komolyabb észlelésekhez többnyire az Egyesület távcsöveit használom itt a csillagvizsgálóban.

MMarci_2

Nagyon menő ez a szovjet 65 mm-es Newton (Alkor)!

– Az iskoládban próbálod népszerűsíteni a csillagászatot?

– Nem igazán, mivel nem annyira vevők rá a korosztályombeliek. Persze mindig akad 1-2 ember, aki érdeklődik a dolog iránt, néha kérik, hogy meséljek a hobbimról, de nem ez a jellemző. Időnként eljönnek a csillagvizsgálóba kisebb csoportok a suliból, olyankor én szoktam bemutató előadást tartani nekik. Egyszer egy földrajz óra keretében tartottam egy kiselőadást a Napról. Tudni kell, hogy én Waldorf iskolába járok, ahol epochális oktatás van, vagyis egy-egy témakörrel körülbelül egy hónapig foglalkozunk és projekteket készítünk.

– Gondolkodtál már azon, hogy itt a csillagvizsgálóban is tartasz ismeretterjesztő előadásokat?

– A kupolában több bemutatót is tartottam már, de előadást még nem. Utóbbira jobban fel kellene készülni, szerintem nehezebb műfaj, már csak azért is, mert sokkal hozzáértőbb emberek is részt vehetnek rajta. Igazából az iskolám rengeteget segít abban, hogy jó előadóvá váljak, nagy hangsúlyt fektetnek az előadásmód fejlesztésére. Persze, ha lesz rá felkérés itt a Polaris-ban, akkor szívesen tartok majd előadást is.

– Ha jól tudom, akkor a vizuális észleléseidet rajzokkal dokumentálod.

– Így van, a rajzolás nagy híve és népszerűsítője vagyok. Fel is szoktam tenni a rajzaimat az észlelésfeltöltő rendszerbe. Amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, Sánta Gáborral konzultáltam. Ő főleg a mély-ég objektumok dokumentálásával foglalkozik. Később a bolygórajzolás kapcsán Kiss Áronnal vettem fel a kapcsolatot. Sokat beszélgettünk és büszkén mutogattuk egymásnak a rajzainkat. Általában a mély-ég rajzaimmal nem szoktam annyit bíbelődni, gyorsan be szoktam fejezni, ellenben a bolygó rajzaimat aprólékosan kidolgozom. Például egy jó részletes Jupiter rajz elkészítése órákat, napokat vehet igénybe. Vannak azonban olyan vázlataim, amelyek talán soha nem kerülnek kidolgozásra.

MMarci_jupiter_1

Jupiter rajz vázlat.

MMarci_jupiter_2

Kidolgozott Jupiter rajz.

– Melyik volt életed legjobb csillagászati élménye?

– Egyszer volt szerencsém felmenni Piszkés-tetőre, ahol két teljes éjszakát tölthettem. Mizser Attila szervezett egy kis 4 fős csapatot, amibe én is bekerültem. Az ottani 1 méteres távcső végéről lekerült a CCD kamera és okulár került a helyére. Sajnos nem volt végig derült egyik éjszaka sem, mégis felejthetetlen élmény volt számomra. Van is onnan egy észlelésem, lerajzoltam a Macskaszem-ködöt, ami nem lett annyira részletes, mert akkor még nem volt elég jó a szemem, hogy részletesebbet rajzoljak. Ettől függetlenül, talán ez az egyik legjobb mély-ég rajzom, ami természetesen a távcsőnek köszönhető.

MMarci_macskaszem_2

Macskaszem-köd rajz vázlat.

MMarci_macskaszem_1

Kidolgozott Macskaszem-köd rajz.

mayerm-piszkes-1m

A Szaturnusz észlelése közben.
2013 júliusában, a piszkési 1 m-es távcsőnél.

– Hogy tervezed a jövődet? Szeretnél komolyabban belemélyedni a csillagászatba, vagy megmarad hobbidnak?

– Inkább csak a hobbim marad, mivel a tudományos érdeklődésem most már teljesen csak az észlelésre korlátozódott. Az biztos, hogy a jövőben is szívesen tartok majd bemutatókat.

– Azt hiszem ennek mindenki örülni fog, csak így tovább! Köszönöm az interjút!

MMarci_interju

Interjú közben.

Kapcsolódó linkek:

Következő interjúalanyunk Molnár Péter lesz.

Ajánljuk...