Egy holdfényes éj a Polarisban

Október 3-a szombati napra esett, aznap este is nyitva állt csillagvizsgálónk az érdeklődők előtt. A kupolanapló tanúsága szerint 43 vendégünk volt, és jó pár amatőrtársunk is felkereste a Polarist észlelés és bemutatás céljából. Szakkörösünk, Tőzsér Attila csoportot is szervezett estére, a Corvin Mátyás Gimnázium diákjait.

A naplóban az alábbiak olvashatók: “Szép derült ég, rengeteg látogató. A ma esti bemutatók: Molnár Péter, Kárpáti Ádám és Fidrich Róbert. Tőzsér Attila szakkörösünk egy csoportot hozott föl, nekik Kárpáti Ádám tartott előadást, majd távcsöveztette őket. Este az Io bemerült az Europa árnyékába, erről Kárpáti Ádám készített felvételt webkamerával. Sajnos a  légköri nyugodtság nem volt jó. Fidrich Róbert és Király Amanda változókat észlelt. Tordai Tamás a C-11-gyel üstököst fényképezett. Hajnalban Merkúr-észlelés, a légkör nagyon nyugtalan. Reggel +5 fok volt.”

A legnagyobb élet a teraszon zajlott, több távcsővel is folytak megfigyelések, bemutatások.


Webkamera-célpont: a Jupiter és holdjai – Kárpáti Ádám és a látogatók


Munkában a C-11 – a távcsőnél: Tordai Tamás

{mosimage}
A holdfényben úszó észlelőterasz

Tanulságos felidézni ezt a kellemes őszi estét az egyre kellemetlenebb téli időjárás beköszöntével. A felvételeket Mizser Attila készítette Sony Cybershot fényképezőgéppel. A 15 másodperces expozícióknak köszönhetően szinte nappali fényben látjuk a Polaris-teraszt.

Ajánljuk...