Harminc éves a Polaris

A Polaris Csillagvizsgáló 1979-ben, a Gyermekek Nemzetközi Évében létesült, a III. kerületi Úttörőtábor ún. parancsnoki épületén kapott helyet. A bejáratnál ma is látható emléktábla tanúsága szerint a kerületi nagyvállalatok, az Út-Vasút Vállalat, a Gép- és Felvonószerelő Vállalat és a Ganz Villamossági Művek Óbudai Gyára ajándékaként jött létre az épület, melynek tetején helyet kapott a kupola és a Polaris helyiségei.

A Csillagászat Magyarországi Bibliográfiája nagyon kevés publikációról tud a Polaris első éveiből. Az Albireo 1979. májusi számában olvashatunk először a Polaris akkori főműszeréről, az 1977-ben beszerzett 150/2250-es Zeiss Cassegrain-távcsőről. A távcsőbarkácsolás fénykorában nagyon nagy szó volt egy komoly, gyári távcső beszerzése. Tudni kell, hogy tudomásunk szerint ez volt az első ilyen típusú gyári távcső hazánkban (ára megközelítette egy Trabantét), amit a 80-as években további 150/2250-es Zeiss-távcsövek követtek, igaz, azok már nem hagyományos Cassegrainek, hanem Makszutov-Cassegrain rendszerűek voltak (Meniscas). Főként művelődési intézmények szerezték be ezt a típust szakköreik számára.

Habina József és Papp János érezhető eufóriával írnak az újonnan behozott Zeiss Cassegrainről. Leginkább a bolygókon mutatott teljesítményét dicsérik:

“A bolygók jelentették az igazi meglepetést, mivel felületükön eddig még csak nem is remélt részletek voltak megfigyelhetők. A színek nagyon tisztán és élénken látszottak, és színbecslések elvégzése semmi nehézséget nem jelentett. A Jupiter már közepes légkörnél is annyi részletet mutatott, hogy Papp kijelentette: “…Én ugyan többet nem fogok bolygót rajzolni, mert nincs kedvem a fél életemet az okulár előtt tölteni.” 225x nagyítástól felfelé a négy Galilei-hold mindig határozottan eltérő méretű és színű korongként volt megfigyelhető – ami sokáig élményt, megszokhatatlan élményt jelentett! (…) A Szaturnusz alacsonyabb kontrasztjait a gyűrű sok részlete ellensúlyozta,  s az, hogy 2-3-as átlátszóság esetén is 5-7 hold mindig megfigyelhető volt a bolygó körül.”

Habina József a Föld és Ég 1980-81-es évfolyamába négyrészes asztrofotós cikksorozatot írt, melyben több, a Polarisban készült asztrofotóval is találkozhatunk.

A következő években a Polarisban bemutatókat tartottak, szakkör is működött itt, a 80-as évek végén a Magyar Amatőrcsillagászati Társaság rövid időre otthonra talált a Polarisban.


A Polaris épülete 1982-ben


A Polaris 15 cm-es Zeiss Cassegrain-távcsöve 2000 decemberében. A műszert jelenleg is használjuk, alkalmanként az észlelőteraszon állítjuk fel.

A kilencvenes évek közepétől mostohán alakult a csillagvizsgáló sorsa. A helyiségek egy részében magánóvoda működött, a megmaradt irodában pedig a Herman Oberth Társaság, mely – visszamaradt körlevelei szerint – ufológiával is foglalkozott… Az MCSE 2000. december 6-án vette birtokba a Polarist, immár kilenc éve béreljük a helyiségeket a III. kerületi Önkormányzattól.

Amikor megtartottuk első nagybemutatónkat a Polarisban (2001. január 9-én, egy teljes holdfogyatkozás kapcsán), sokan azt hitték, új csillagvizsgáló épült Óbudán, annyira nem volt benne a Polaris létezése a köztudatban. A birtokbavétel, a felújítás, majd a rendszeres munka beindulásáról Egy év a Polarisban címmel már írtunk egy beszámolót. Akkor is, most is rengeteg környékbeli amatőr vett részt a csillagvizsgáló munkájában – ma sincs ez másként. Első dolgunk volt a rendszeres bemutatók megszervezése, majd következett az utánpótlás-nevelésben nélkülözhetetlen csillagászati szakkör beindítása (szakkörünket az első hónapokban Kereszturi Ákos vezette, majd – napjainkig – Horvai Ferenc). Ugyancsak beindultak a hagyományos, keddi MCSE-ügyeletek, melyeket hamarosan követték az előadás-sorozatok. Természetes, hogy a Polarisban időről időre találkozókat is szervezünk – az első ilyen összejövetel a Meteor szerkesztőségi ülése volt 2001 májusában. A nagy közfigyelemre számot tartó jelenségek (fogyatkozások és más ritka jelenségek) kapcsán szabadtéri előadásokat szervezünk, amire 200 négyzetméteres teraszunk kiváló lehetőségeket biztosít. Ilyenkor olyan sok érdeklődő látogat el hozzánk, hogy parányi előadótermünkbe természetesen be se férnének. Legemlékezetesebb ilyen bemutatónkat 2003. augusztus 27-én tartottuk, 1100 regisztrált látogatóval.

Az évtized közepén már rendszeresen közvetítettük az interneten nagyobb bemutatóinkat, mára az előadás-sorozatok is figyelemmel kísérhetők, illetve utólag megnézhetők az MCSE Médiatárában.


Egy exobolygó átvonult központi csillaga előtt. A csekély mértékű elhalványodásokat először 2006 nyarán sikerült észlelni a Polarisból
A Polaris műszerezettsége sokat fejlődött az elmúlt években. Közismert, 20 cm-es refraktorunkat 2003 májusában, a Csillagászat Hónapjában avattuk (l. Új távcső születik című cikkünket). Időközben számos kisebb-nagyobb, hordozható távcsővel gyarapodott állományunk, 2006-ban pedig üzembe állítottunk egy 28 cm-es Schmidt-Cassegrain-távcsövet, mellyel elsősorban CCD-s megfigyeléseket folytatunk. Egyik leglátványosabb észlelésünk a (23187) 2000 PN9jelzésű földsúroló kisbolygó nyomon követése volt, a legérdekesebbek pedig minden bizonnyal az exobolygó-átvonulások fotometriai megfigyelései. Ilyesmire gondolni sem mertünk 2000 végén, a Polaris birtokba vételekor.


A Polaris-terasz 2001 januárjában…


…és 2006 nyarán, a felújítást követően


Távcsöves bemutató 2001 januárjában…


…és 2004 nyarán, a Szabadidő Park napköziseinek

 

Emlékezetes égi események

Az elmúlt évek során szinte mindenféle érdekes égi jelenséget láthattunk a Polarisból – ezeket az égi csodákat érdeklődők ezreinek mutattuk meg.


Merkúr-átvonulás 2003. május 7-én (Éder Iván felvétele). Az apró, fekete korong átvonulása csak “bemelegítés” volt az egy évvel később bekövetkezett Vénusz-átvonuláshoz


Részleges napfogyatkozás 2003. május 31-én hajnalban. Csorbult napkorong kelt fel! (Mizser Attila és Mizser Csongor felvétele)

Sarki fény a Polaris fölött, 2003. november 20-án. Ez a jelenség hazánkból igen ritkán látható, ezen az estén azonban órákon át bíbor fénybe borította az égboltot! (Mizser Attila felvétele)


Vénusz-átvonulás 2004. június 8-án, Hingyi Gábor felvételén.


Zsúfolásig megtelt a terasz távcsövekkel 2004. június 8-án, a Vénusz-átvonuláskor

Emlékezetes földi események

Itt is a bőség zavarával küzdünk, ha végig kell tekintenünk a sok-sok előadás, rendezvényt…


Napbemutató egykori anyaintézményünk, az Óbudai Művelődési Központ előtt

 
Előadás a Kiscelli Múzeumban, a 2006-os Múzeumok Éjszakáján


Távcsöves bemutató az Aquincumi Múzeumban, a 2007-es Múzeumok Éjszakáján


Kerületünk polgármestere, Bús Balázs átveszi az Aquincum kisbolygó felfedező képpárját Sárneczky Krisztiántól (2008. április 11.).

 
Egyik legnépszerűbb előadónk, Dávid Gyula fizikus

 Jó a Polarisban!


Farsangi mulatság, csillagászati jelmezekkel (2004)


Karácsonyi talpalávaló: nálunk járt a Kincses együttes


Egyesületi lapunk, a Meteor borítékolása (havonta visszatérő feladat!).


Változócsillag-észlelők találkozója


Akikre büszkék vagyunk: Polaris-szakkörösök Chilében, a VLT-nél.Szulágyi Judit, Budai Edina, Kereszturi Ákos (felkészítő tanár) és Szabó Andrea

Vár a Polaris!

Csillagvizsgálónk mindenki előtt nyitva áll, akit érdekel a csillagászat, be szeretne kapcsolódni az észlelőmunkába, érdekli szakköri élet, vagy szeretne távcsöves bemutatókban részt venni.

polaris-tavcso

Ajánljuk...