Egy nem hétköznapi szombat

Este 6 órától, a nyitástól folyamatosan érkeztek látogatóink, akik mind nagy érdeklődéssel figyelték a bemutatott égi objektumokat. A késő őszi égbolton a nyári klasszikusoktól kezdve a téli ég legszebb látványosságai is távcsővégre kerültek. Így az első időszakban még az elmaradhatatlan Albireó után (a leglátványosabb kettőscsillagok egyike) még a Hercules nagy gömbhalmazát, az M13-at is bemutathattuk és a Lyra-gyűrűsköd is nagy sikert aratott, késő este pedig még az akkor már magasra emelkedő Orion-köd is sorra került azoknak akik kitartottak éjfélig.

Az első, esti időszakban valóságos gyermekhad lepte el a kupolát. Tucatnyi apróság kedves csacsogásától visszhangzott a kupola: olyan kérdésektől, amelyeket csak a gyerekek tudnak megkérdezni, néha a felnőtteket is zavarbaejtő kíváncsiságuktól hajtva.

Az idő előrehaladtával az idősebb korosztály érkezett, így kicsit komolyabb síkra terelődött a szó. A teraszról sikerült megfigyelnünk a Linear-üstököst is — l. a hónap témája rovatunk novemberi cikkét. Többen jelezték, hogy az Egyesület tagjai közé is szeretnének csatlakozni, ami mindig külön öröm a számunkra.

Este ugyan a már nagyon távoli Mars is megfigyelhető volt a kupolából, de az igazi sztárok — a Szaturnusz és a kicsit később “érkező” Jupiter — aratták a legnagyobb sikert. Ezek egyre magasabbra emelkedtek, és a nyugodt, rezzenéstelen levegőnek köszönhetően csodálatosan részletgazdag képet adott róluk minden műszerünk.

Egy négy fős fiatal látogató csoporttól egy szép díszüveges tokaji bort kaptunk ajándékba — kellően meglepve serénykedő csapatunkat. Egy siófokról érkező csoport is meglátogatott minket váratlanul, és előadást szerettek volna hallgatni. Ugyan nem készültünk csoport fogadására, de a probléma egy a szakköri foglalkozásról ottfelejtett diatár, és Horvai Feri rögtönzött műsora révén szerencsésen megoldódott.

{mosimage}
Tordai Tamás: C/2000WM1 üstökös
200/1800 Vixen visac, AmaKam-CCD kamera
4 x 1perc + 12 x 30 másodperc expozíció
2001. november 17/18. 00:30-01:40UT

Éjfél után már megcsappant a látogatók száma, így a megfigyelési céllal érkező egyesületi tagság vette át a terepet. Tordai Tamás az üstökös nyomába eredt a 200/1800-as visac távcsővel és AmaKam CCD-kamerájával. Sikerrel, mint azt az itt bemutatott felvétel is mutatja. Hollósy Tibor a bolygók szisztematikus észlelésébe kezdett, így reggelre újabb szép Jupiter-szalagrajzzal gazdagodott a Bólygóészlelő Szakcsoport archívuma. A teraszon több tagtársunk végzett megfigyeléseket saját távcsövekkel, és a Polaris kisebb műszereivel egyaránt. Számos szép Leonida hullócsillagot is láthattunk, köztük két fényes tűzgömböt is, amíg hajnali fél négykor be nem borított minket a sűrű, őszi köd.

Azt hiszem nem maradt más hátra, mint hogy köszönetemet nyilvánítsam mindenkinek, aki közreműködött ennek a csodálatos estének a lebonyolításában:
— a mintegy 50 érdeklődőnek, hogy megtisztelt minket a látogatásával, és
— Egyesületünk mindazon tagjainak akik segítettek abban hogy látogatóink is megízlelhették a csillagászat szépségeit!

Ajánljuk...