VII. Szkeptikus Konferencia Székesfehérváron

“Már a tavalyi találkozó is igen jól sikerült, így nem volt kérdés, hogy újra részt vegyek a Tényeket Tisztelők Társaságának immár hagyományszerű összejövetelén 2001. november 17-én. A Kiskun Csoportból hárman indultunk útnak, Morvai Józsi és Nagy Attila társaságában. Székesfehérváron reggeliztünk, majd háromnegyed 10-kor léptünk be a TELAPO (Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló) épületébe.
A “Földön belüli élettől a Földön kívüli életig” alcímet viselő rendezvény 10 órakor kezdődött, melynek elnökletét a köszöntő és az alpolgármester rövid beszéde után Richter András vette át.
Az első előadó a Természet Világa főszerkesztője, Staar Gyula volt, aki a nemrég elhunyt Simonyi Károly professzorról emlékezett meg. Az idős tanárt igen sokan szerették jó pedagógiai képességéért: a hallgatók tolongtak az előadásán. A magát mindvégig elsősorban pedagógusnak tartó professzor jelenős pályát futott be: részt vett a holdradar-kísérletben, a részecskegyorsító-építésben, a mesterséges magbontási kísérletekben. Kossuth-díjat kapott kísérleteiért és vezetője is volt a Központi Fizikai Kutatóintézetnek. Simonyi legjelentősebb műve A fizika kultúrtörténete című munkája volt, mely több nyelven is megjelent.
A második előadás témája a más csillagok körül felfedezett ún. exobolygókról és a Földön kívüli élet lehetőségeiről szólt. Sík András (ELTE TTK) a téma csillagászati hátteréről beszélt: felvázolta a fiatal tudományág, az asztrobiológia kutatási területeit, majd bemutatta a jelenleg elfogadott ősrobbanás-elméletet. Más csillagok körül jelenleg már körülbelül 80 bolygót ismerünk. Ez a szám jelentősen megnövekedhet, amennyiben az új űrtávcső, a NGST Föld körüli pályára áll. Simon Tamás (Origo) a különleges körülményeket is elviselő organizmusok, az extremofilek tulajdonságairól beszélt, melyek az Antarktiszon talált marsi eredetű meteoritok kapcsán kerültek a figyelem középpontjába.
Ezután röviden bemutatkoztak a nemzetközi csillagászati versenyeken győztes és helyezéseket elérő magyar diákok, majd Csermely Péter biokémikus professzor előadása következett az első egysejtűek keletkezésének témakörében. Előadásában bemutatta, hogy milyen feltételek játszanak szerepet az élet kialakulásánál és ehhez milyen alkotórészek szükségeltetnek.
A Typotex Kiadó bemutatkozása után Lukács Béla fizikus (KFKI RMKI) élvezetes előadását hallgathattuk meg, melyben felvetette, hogy a földi élet más bolygóról, például a Marsról származik. A Naptól távolabb véleménye szerint jobbak voltak az élet kialakulásához szükséges feltételek, és elképzelhető, hogy a Földön kibontakozó életkezdeményeket kiszorították a Földre pl. meteorit útján érkező fejlettebb élőlények.
Gesztesi Albert (Budapesti Planetárium) a 21. század kérdéseit feszegette, szintén a Mars témakörében. Összefoglalta az elmúlt évek expedícióinak eredményeit és a marsi élet lehetőségének kapcsán a sarki jégsapkák olvadásakor előtűnő fekete foltokra hívta fel a figyelmet.
A rendezvény szkeptikus gondolkodásához közelebbi témában Mátis András (Budapesti Planetárium) az elmúlt év csillagászat-űrkutatási vonatkozású botrányairól tartott előadást. A “járt-e ember a Holdon” kérdést a szenzációra mindig kész média pillanatok alatt hírré kovácsolta, felvetve még az Apolló-űrhajósok ufókkal való találkozását is. Mátis az eredeti NASA fotóarchívumból szemezgetett, bemutatva, a valóságban milyen képtelen háttere van az ehhez hasonló híreknek.
Hraskó Gábor biológus a sajnálatos szeptember 11-i események után villámgyorsan terjedő Nostradamus- és számmisztika jóslatok kapcsán szólt rövid előadás keretében.
Az utolsó előadást Csányi Vilmos etológus tartotta. Az evolúciós történetek, mint magyarázatok címet viselő előadása után kérdések hangzottak el, melyet az előadók megválaszoltak.
Az érdekes témákat felvonultató konferenciára, úgy érezzük, érdemes volt elmenni. Szerteágazó, friss, aktuális híreket, eseményeket dolgozott fel.”

Linkajánlat: A Szkeptikus Találkozó honlapja, az előadás teljes anyaga letölthető MP3 és Real Media formátumban.
–> http://telapo.datatrans.hu/szkeptikus/

Képek tekinthetők meg a Fotógalériában az eseményről.

Ajánljuk...