Polaris-siker az Európai Déli Obszervatórium diákpályázatán

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) 2008-as Catch a Star! elnevezésű nemzetközi csillagászati versenyén Rieth Anna és Veréb Dániel, a Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei ötödik helyezést értek el pályamunkájukkal.

Szakköröseink a Polaris-napóra előtt 

Munkájukban a kölcsönható galaxisokat vizsgálták, mind a szakirodalom, mind pedig az M51, az Arp 273, az Arp 242 és az M64 kölcsönható rendszerekről készült saját felvételeik segítségével. Dolgozatukban a más csillagvárosoknál megfigyelt kölcsönhatási formák, és következmények fényében befejezésként áttekintették, hogy milyen következményekkel járhat, ha majd a távoli jövőben Tejútrendszerünk és az Andromeda-galaxis összetalálkozik. A munka elkészítésében Horvai Ferenc, Sárneczky Krisztián és Kereszturi Ákos nyújtott segítséget. Rieth Anna és Veréb Dániel megfigyeléseikhez a Polaris Csillagvizsgáló műszerparkját használták.

{mosimage}

Veréb Dániel és Rieth Anna az Örvény-galaxissal 

Május 24-én a hazai csillagászati szakkörök országos találkozóján bővebben is hallhatunk a fiatalok sikeres pályázatáról az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban.

Ajánljuk...