Vénusz-átvonulás 600 érdeklődővel

Június 6-án hajnalban szokatlanul nagy volt a forgalom a Laborc utcában. Ritka csillagászati jelenség, a Vénusz Nap előtti átvonulása szinte vonzotta az érdeklődőket a főváros minden részéből az óbudai Polaris Csillagvizsgálóba. Az előző napi rossz, szeles, borult időjárás és a hajnali időpont ellenére megdöbbentően nagy volt az érdeklődés, mintegy 600-an figyelték a ritka égi eseményt a csillagvizsgálóból és a Barátság Parkból. (Ennél többen csak 2003. augusztus 27-én, a Mars-közelség éjszakáján jártak nálunk egyetlen éjszakán, akkor 1100 látogatónk volt.)

A rendkívüli figyelem egyik oka az lehetett, hogy ilyen jelenséget legközelebb csak 2125-ben lehet látni Magyarországról, nem véletlenül hirdettük az eseményt úgy, mint életünk utolsó Vénusz-átvonulását.
Gyönyörű, derült idő köszöntött ránk június 6-a hajnalán. Már a park bejáratánál távcsövekkel vártuk az érdeklődőket, akikkel együtt figyeltük a napkeltét. A Vénusz ezúttal szépségflastrom volt a Nap arcán, apró fekete foltként láthattuk, amint a bolygó éjfekete korongja a fényes napkorong előtt átvonul. A „miniatűr napfogyatkozás” egészen 6:55-ig tartott. Folyamatosan érkeztek az érdeklődők, volt, aki taxival érkezett, volt, aki saját távcsövét, sőt, hegesztőpajzsát is magával hozta. Akinek tudtunk, biztosítottunk napfogyatkozás-néző szemüveget, ekkora ostromra azonban nem lehettünk felkészülve.

{mosimage}

A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai 15-20 kisebb-nagyobb, a Nap megfigyelésére alkalmas távcsővel készültek az eseményre, így aztán az érdeklődők hosszabb-rövidebb várakozás után távcsövön is megpillanthatták az átvonuló Vénuszt. Legtöbben természetesen a kupolába szerettek volna bejutni, ahol a nagy távcsővel a falra vetítettük ki a Nap képét. A 25 cm-es napkorongon gyönyörűen látszott a fekete Vénusz, akárcsak a napfoltok. Görgei Zoltán, az ügyeletes bemutató fáradhatatlanul állta az ostromot a zsúfolásig megtelt kupolában.

Érdekes, hogy az esemény előtt hölgyektől érkezett a legtöbb érdeklődő e-mail és telefon, de ez talán nem is csoda, hiszen a Vénuszról, a szerelem és a szépség bolygójáról volt szó… A szebbik nem képviselői többnyire párjukat is elhozták, de szép számmal voltak fiatalok, idősebbek, és „törzsvendégeink”, a kisgyermekes családok is látogatónk között, lényegében minden korosztály képviseltette magát.
A Polarisban szervezett Vénusz-nézésről a Magyar Televízió Híradója kétszer is tudósított, bizonyára ez is sok érdeklődő figyelmét felkeltette.

Az óbudai bemutatóra ellátogattak az MTA és az Európai Űrügynökség által szervezett nemzetközi Mars-konferencia külföldi csillagászvendégei is.

A Vénusz 6:55-kor vonult le a Nap „arcáról” látogatóink többsége is hamar elvonult, ki-ki munkába, iskolába sietett, pihenni tért.

A hajnali Vénuszátvonulás-bemutató nem jöhetett volna létre a Magyar Csillagászati Egyesület 25 önkéntese nélkül, akik fáradhatatlanul fogadták az érdeklődőket, és igazi közösségi élménnyé tettek egy ritka csillagászati jelenséget.

A következő MCSE-tagok segítették a bemutató lebonyolítását: Balaton László, Blumberger Zoltán, Boskovits Gábor, Dálya Gergő, Dálya Zsuzsa, Dedinszky Dóra, Fidrich Róbert, Fülöp Zsuzsa, Galgóczi Gábor, Görgei Zoltán, Nagy László, Hannák Judit, Hanyecz Ottó, Kerényi Lilla, Király Amanda, Mátis András, Mayer Márton, Mizser Attila, Molnár Péter, Nyerges Gyula, Pete Gábor, Petrasitz Péter, Rudolf Liliána, Porhanda Zsolt,  Prósz György Aurél, Spányi Péter, Szakáts Róbert, Tardos Dániel, Tordai Tamás, Tóth Tamás és Szász Mária.

További képek az MCSE galériájában (Pete Gábor fotói).

 

Ajánljuk...