Újdonságok az Észlelésfeltöltőn

Kedves Észlelőtársak!

A Magyar Csillagászati Egyesület észlelésfeltöltő felületét folyamatosan fejlesztjük.

Már hosszú ideje elérhető az oldal naprovathoz tartozó részében a szimultán észlelések összehasonlításának lehetősége a “Szimultán” link alatt, ahol megnézhetitek, hogy egy adott napon melyik észlelő mit látott a Napon. A kereséshez meg lehet adni a műszer különböző paramétereit is, így egészen pontos keresést tesz lehetővé a rendszer.

Szintén hasonló a statisztika készítésének lehetősége, ahol megnézhetitek melyik észlelő hány észlelést küld be adott hónapokban és összesen eddig melyik hónapokra hány észlelést találtok az archívumban. Ez a statisztika az összes észlelést tartalmazza egy táblázatban.

Ennél is érdekesebb az ‘Aktivitás’ menüpont, ahol a napfoltok, napfolt csoportok és korrekció nélküli relatívszám változását láthatjátok tetszőleges időintervallumra. Itt is kiválasztható, hogy milyen távcsőátmérővel kapcsolatban szeretnétek látni az adatokat. A rendszer ezután egy látványos grafikont rajzol ki a meglévő észlelések adataiból. Az adatokat egyébként excel táblázatban le is lehet tölteni a grafikon betöltése után.

Legújabb frissítésünk során az oldalra felkerültek a Carrington-koordináta rendszer felrajzolásához szükséges P0, B0 és L0 értékek is a teljes 2014-es évre. Az értékeket minden nap 0:00 órára számolja a rendszer, és az időpont UT-ben értendő. Mivel a rendszer mindig az aktuális évet teszi közzé automatikusan, ezért jövőre is automatikusan frissülni fog az oldal, és folyamatosan megnézhetitek az aktuális értékeket.

Ajánljuk...