Tábori emlékképek

Július 28. és augusztus 3. között a pénzesgyőri Pangea-házban tartottuk idei ifjúsági csillagásztáborunkat. Idézzünk fel néhány emlékezetes pillanatot!

Idei ifjúsági csillagásztáborunkat a pénzesgyőri Pangea-házban tartottuk. Ugyanitt tartottuk téli (vagy inkább tavaszi) táborunkat is, ezért a helyszín sokak számára már ismerős volt.

Sajnos az idei nyár egyik legkellemetlenebb időszakát fogtuk ki, sokat esett az eső, a nagyjából két és fél derültnek mondható éjszakán viszont sokat küszködtünk a párával. Ugyanakkor néhány meglepően nyugodt seeingű időszakot is kifogtak észlelőink, élükön Kiss Áronnal, aki a tábort vezette.

Eső után készülődünk az esti megfigyeléshez július 29-én.

Eső után készülődünk az esti megfigyeléshez július 29-én.

A tábori létszám 32 fő volt – jöttek volna többen is, azonban a ház befogadóképessége korlátozott, nem tudtunk több érdeklődők fogadni. A gyerekeket négy csoportba osztottuk (vezetőink: Kiss Áron, Mayer Márton, Mátyás és Jakabfi Tamás, akinek sajnos a tábor elején családi okokból haza kellett mennie), egyes foglalkozások ezekben a csoportokban zajlottak.

Voltak vendégelőadóink is, Kocsis Antal a Holdról, Szabó Róbert a Kepler-programról, Sárneczky Krisztián pedig az üstökösök megfigyeléséről beszélt. Különösen érdekes volt a bakonybéli Pannon Csillagdába tett látogatásunk, ahol kiemelt figyelemmel foglalkoztak csoportunkkal, több filmet is láthattunk, részletes tárlatvezetést kaptunk, továbbá – szerencsére – a Napot is láthattuk az intézmény komoly teljesítményű H-alfa távcsövével. (Köszönet Hanyecz Ottónak, korábbi Polaris-szakkörösünknek!)

A gazdag tábori program mellett beiktattunk egy kirándulást is a közeli Kerteskői-szurdokba – a vállalkozás “természetesen ” alapos megázással végződött, amit némi beletörődéssel vett tudomásul csapatunk…

Az MCSE idei ifjúsági táboráról bizonyára mindenkinek megvannak a személyes emlékei, a magunk részéről az MCSE-galériában található felvételekkel járulunk hozzá az emlékidézéshez, továbbá a kerteskői és a bakonybéli kirándulásról készült videóval.

Ajánljuk...