Csillagtanya: tervek és fejlemények

Öt évvel ezelőtt vettük birtokba lovasberényi ingatlanunkat, a Csillagtanyát. Az MCSE életében nagy jelentőségű volt ez az esemény, hiszen most először mondhattuk el, hogy nem bérleményben, nem szívességből vagyunk valahol, hanem saját tulajdonunkban, amit úgy használunk és úgy fejlesztünk, ahogy mi szeretnénk.

Bejáratunk 2019-ben és napjainkban.

Az MCSE Csillagtanya tehát egyesületünk észlelőhelye, ahol szeretnénk megteremteni a színvonalas észlelőmunka feltételeit, és az egyesületi közösségi élet számára is teret szeretnénk biztosítani. Épp ezért észlelőket, észlelőcsoportokat, szakköröket szívesen látunk észlelőhétvégégéinken és egyéb programjainkon. A fő cél tehát az észlelés, és az, hogy a Csillagtanyán született megfigyelések közkinccsé váljanak, felkerüljenek észlelésfeltöltőnkre is (https://eszlelesek.mcse.hu). Emellett természetesen az ismeretterjesztésből is kivesszük részünket, előre meghirdetett időpontokban fogadunk érdeklődőket, csoportokat minden korosztályból. A jeles napokat is megtartjuk (Kutatók Éjszakája, Csillagászat Napja stb.), és távcsöves bemutatót rendezünk az érdeklődők számára.

Támogatás: Mindazok, akik támogatni szeretnék a Csillagtanyát, akár önkéntes munkával, akár adományokkal segíthetik tevékenységünket. Pénzadományok az MCSE bankszámlájára utalhatók (62900177-16700448), bankkártyával az MCSE Égboltban lehet támogatásokat utalni (https://egbolt.mcse.hu.). Köszönjük!

Távcsövek hada a 2024-es Messier-víkenden.

Kettőscsillag-észlelők megbeszélése.

Lovasberényi iskolások szüleikkel a Csillagtanyán.

A legkisebb csillagász: Bianka és a kéktávcső.

A Csillagtanya a Polaris Csillagvizsgálótól légvonalban pontosan 44 km-re van, a lovasberényi szőlőhegyen. Az égboltunk nem csillagoségbolt-park színtű, de tejutas, sötét, és messze jobb, mint ami az átlagos magyar amatőrcsillagász számára megadatott. Könnyen elérhető helyen vagyunk, az M7-es autópályától 10 kilométerre, a Velencei-hegység “szoknyáján”.

Az elmúlt időszakban rendszeresen tartottunk észlelőhétvégéket, észlelőakciókat, de kisebb létszámú szakcsoport-találkozókat is. A Kettőscsillag Szakcsoport számára egyfajta törzshellyé váltunk, tartalmas és értékes időt töltenek nálunk a kettősészlelők, akik a különféle észlelési programokat is nálunk dolgozzák ki. Többször adtunk otthont a Polaris Csillagvizsgáló Észlelőszakkörének, volt nálunk változóészlelő víkend, Messier-hétvége, és mi tartottuk meg hazánkban a legelső őszi Messier-maratont.

Messier-víkend 2024.

A részletgazdag Jupiter Mártha Zoltán felvételén (35 SC).

A Leo galaxishármasa Benei Balázs felvételén.

A kupolában egy 35 cm-es Meade Schmidt-Cassegrain-távcső lakik, a letolható bódé alatt pedig egy 40 cm-es Newton, amely jelenleg egy TEPP platformon kap helyet, Farkasréti Györgynek köszönhetően. A nálunk észlelők az észlelőudvaron állíthatják fel távcsöveiket, a betonozott placcokon fix távcsőoszlopok is rendelkezésre állnak, melyekre tagtársaink felszerelhetik távcsőmechanikáikat is. A hozzánk látogató amatőrtársak elismerően szoktak nyilatkozni az itteni lehetőségekről. 

Mindez nem jöhetett volna létre amatőrtársaink óriási mennyiségű önkéntes munkája nélkül. Annak idején már a terület kitisztítása is óriási munka volt, a kupola telepítése, az “észlelőjárdák” és észlelőplaccok megépítése, a folyamatosan adódó kisebb-nagyobb munkák, a nyári időszakban rendszeres kerti munkák, pl. fűnyírás sok-sok önkéntes munkaórát jelent. Az önkéntes csapat egy része a Polaris önkénteseiből verbuválódik, de a Lovasberény környéki amatőrökre is számíthatunk. Adományokat is rendszeresen kapunk, hálásan fogadunk minden pénzadományt vagy szakmunkát – ami csak adódik.

Márciusi tereprendezés, főműszer: Spindler Zoltán traktorja.

Messier-víkend: a földkupac helyén újabb észlelőplacc jött létre.

Megkezdtük a Cepheus-házikó építését. 10 négyzetméter távcsőtároló, 20 négyzetméter fedett terasz.

Régi tervünk volt egy kerti ház építése, amelynek teraszán, fedett helyen egyszerre többen is tartózkodhatnak, akár kora esti ismeretterjesztő, vetített képes előadást is lehet itt tartani a nyári időszakban, illetve távcsőtárolási gondjainkat is valamennyire meg tudjuk oldani. Április végén végre megkezdődött az építmény kialakítása, neve Cepheus-házikó lesz (annál persze szimmetrikusabb kialakítással). Az építőipar árai természetesen itt is érvényesülnek, a kivitelezés költségei meghaladják a tervezetett, de igyekszünk mindent a lehető legolcsóbban megvalósítani.

Ugyancsak régi terv volt egy napórakert létrehozása, amiben Matisz Attila szombathelyi amatőrtársunk sietett segítségünkre. Számos különféle típusú, más-más elven működő napórát adományoz számunkra tagtársunk, már csak a szállítás időpontja a kérdéses. Az időmérő szerkezeteket a Csillagtanyán helyezzük el, rövid magyarázótáblákkal, napóra-tanösvény jelleggel, persze vigyázva arra, hogy az éjszakai észlelőmunkát lehetőleg ne akadályozzák.

Az 1-es számú napóránk, Török Tünde adománya.

Matisz Attila Csillagtanyára szánt napórái közül az egyik (még Szombathelyen).

Szintén régi tervünk egy klasszikus rakétamászóka megmentése és elhelyezése a Csillagtanyán, egy igazi, autentikus mászókát szeretnénk, amilyenen az űrverseny időszakában játszhattak a gyerekek. (Ez az “űrprojekt” szervezés alatt van.)

Ezzel még nincs vége a terveknek, lassan, de körvonalazódni látszik a szomszédos telek megvásárlásának lehetősége (sajnos társadalmi szervezetként sokkal bonyolultabb a földvásárlás, mint magánszemélyek számára), reméljük, hamarosan erre is lehetőség nyílik, és ezzel egy 4000 négyzetméteres összefüggő csillagászati birtokon gazdálkodhatunk. Mindez természetesen sok további kiadást, feladatot jelent, egyben további lehetőségeket is, amelyek tárgyalása most még meghaladják e cikk kereteit.

Mindazok, akik támogatni szeretnék a Csillagtanyát, akár önkéntes munkával, akár adományokkal segíthetik tevékenységünket. Pénzadományok az MCSE bankszámlájára utalhatók (62900177-16700448), bankkártyával az MCSE Égboltban lehet támogatásokat utalni (https://egbolt.mcse.hu.). Köszönjük!

Köszönettel veszünk minden támogatást, ökéntes munkát, adományt akár a helyszínen, akár bankszámlánkon, akár az Ég-boltban.

 

Ajánljuk...