Készülünk a télre

Közel két hónapja nem jelentkeztünk csillagtanyai hírekkel. Az élet nem állt meg a János-hegyen, habár természetesen inkább bent dolgoztunk, mint odakint, a kerti munkákkal tavaszig felhagytunk.

A két észlelőudvar kitisztítva persze nem vágtunk ki minden fát, mert nem fátlan pusztaságot akarunk, hanem kellemes környezetet. A bejárati fenyősort például megőrizzük, egyebek mellett azért, mert nagyon szép.

Október legvégére észlelő-építő hétvégét hirdettünk meg, amelyen sok amatőrtársunk részt vett, vérmes reményekkel az észlelésekkel kapcsolatosan – ebből aztán nem sok lett. Pedig a hétvége nagyon jól indult, egy gyönyörű Hold-Jupiter együttállással, október 31-én este. Ekkor még derült volt az ég, együtt figyeltük a látványos párost. Szulovszky András pedig nagyszerű videót készített arról, amint egy távoli repülő is csatlakozott az együttálláshoz. Ez lett az első csillagtanyai hétkép www.csillagaszat.hu portálunkon, reméljük, lesz még több:

Nem sokkal holdnyugta után a derült ég is “lenyugodott”, vagyis beborult. Az építő jellegű hétvégén elrendeztük a télire beszerzett tüzelőt, illetve a saját telkünkön kivágott száraz fákat aprítottuk tüzelővé. A lelkes csapat munkája eredményeként egészen kitisztult a nyugati észlelőudvar, mi pedig bizakodóan tekinthetünk az előttünk álló hidegebb hónapok elő.

Ami a Csillagtanyára meghirdetett nyilvános akciókat illeti, a november 11-i Merkúr-átvonulással nem volt szerencsénk, habár az ég derült volt, de az érdeklődők elkerültek bennünket. Ami érthető is, hiszen hétköznap kora délutánra esett a jelenség, amikor az emberek dolgoznak, a gyerekek pedig iskolában ülnek vagy leckét írnak. 

A Merkúr-átvonulás Csukovics Tibor felvételén.

Hosszú, meleg őszünk volt, melynek a legvégére elkészült a fűtésrendszer átalakítása is (a házban központi fűtés van, vegyes tüzelésű kazánnal), ami ismét jelentősen megcsapolta bankszámlánkat 600 ezer forintra rúgó költségeivel.

A hatalmas pécsi távcsőmechanika visszakerült “szülővárosába”, Gyenizse Péterék Pécsre szállították ezt a mozgalmi ereklyét.

Észleléshez készülődve október 31-én.

Munkában Sárközi József, egyik legszorgalmasabb segítőnk.

Ilyen volt, ilyen lett! Szinte rá se lehet ismerni. A Polaris-könyvtár egy részét a Csillagtanyára telepítettük. Ide került Kulin György könyvtárának java része és a debreceni anyag jórésze. Sikerült beszereznünk egy hatalmas asztalt is, ahol a közös megbeszéléseket, étkezéseket kellemes körülmények között lehet folytatni.

Munkában az elnökség.

A tartós esőzés miatt alaposan felázott a talaj. A bejáratnál 2 köbméternyi murvát teregettünk el, hogy biztonságos legyen a be- és kihajtás.

December közepén megérkeztek az ágyaink, amelyekben az észlelők nyugovóra térhetnek. Pótágyazva összesen tíz fő tud aludni az emeleten.

Csukovics Balázs munkáját dicséri az emeleti társalgósarok kialakítása. Szükség szerint hatalmas ággyá alakítható.

Mindezek a változások nem jöhettek volna létre lelkes segítőink nélkül:  Bánfalvy Zoltán, Csukovics Balázs, Csukovics Tibor, Horváth Ferenc, Horváth Tibor, Kercsmarics Ferenc, Kocsis Péter, Martinek Andrea, Mártha Zoltán, Mőnich László, Nagy Attila, Sárközi József, Szulovszky András,  Talabér Gergely, Tőke Gyula, Török Tünde, Zsíros Zoltán és még sokan mások. Köszönjük a pénzadományokat is, melyek hozzájárultak a fejlesztésekkel, átalakításokkal kapcsolatos kiadásainkhoz! 

Az Észak-Amerika-köd és a Pelikán-köd Csukovics Tibor felvételén, amelyhez a Csillagtanyán is sok csillagfényt gyűjtött.

December elején rövid időre beköszöntött az igazi tél.

A következő nyilvános észlelőakciónk január 3/4-én lesz, a Quadrantidák várható maximumának megfigyelésére. 

Messier-hétvége a Csillagtanyán, március 27-29. között. Jelentkezés Mizser Attilánál, az mzs@mcse.hu e-mail címen.

A Csillagtanya további rendbetételéhez, fejlesztéséhez, bővítéséhez számítunk tagtársaink segítségére. Ön is támogathatja a Csillagtanyát! A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehet utalni: 62900177-16700448. Köszönjük! Az adományozás állása a legelső híradásunk végén található táblázatban követhető.

 

 

Ajánljuk...