Töltsük fel sarkifény-észleléseinket!

A május 10/11-i sarkifény-jelenség sokak számára lett életre szóló élmény. Talán még soha nem láttak ennyien sarki fényt hazánkból, és nem is fényképezték a jelenséget ilyen sokan.

“Már alváshoz készülődve fáradtan lapozgattam a facebook-ot amikor meglátttam az MCSE bejegyzését, miszerint ami este és talán a holnapi folyamán is az erős napkitöréseknek hála nálunk is látható lehet a sarki fény. Gyorsan a tetőablakhoz rohantam, és meglepetésemre tényleg gyönyörű sarki fény volt látható az égbolton. Mivel se távcső se rendes fényképező nem volt épp elérhető távolságban, így jobb híján a telefonommal sikerült néhány képet készítenem. Most láttam életemben először sarki fényt, de nagyon remélem, hogy nem utoljára.” – írja Pilisiné Molnár Tímea sarkifényképe mellé észlelésfeltöltőnkön (https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=109231).

Timeán kívül még sokan töltöttek fel látványos felvételeket hosszabb-rövidebb leírásokkal, de bizonyára még sokaknál lapulnak kiváló képek, kérjük, ők is osszák meg velünk az élményt, lehetőleg leírással, miként és hogyan élték át a rendkívüli égi színjátékot. Köszönjük!

A sarki fényről a Meteor 2024/7-8. számában közlünk cikket és képmellékletet, a júniusi számban a jelenséget okozó óriási napfoltcsoportról jelenik meg feldolgozás.

Északi fények észlelésfeltöltőnkön: https://eszlelesek.mcse.hu/browse.php?cat=E

Jó észlelést!

Ajánljuk...