Irány a Csillagtanya!

A február-márciusi időszakban észlelőhétvégével, Messier-hétvégével, észlelőszakköri foglalkozásokkal várjuk tagtársainkat a Csillagtanyán.

Az MCSE Észlelőszakkör foglalkozásait a Polaris Csillagvizsgáló drasztikusan megemelkedett rezsiköltsége miatt február-március során a Csillagtanyán tartjuk (áprilistól ismét a Polarisban). Február 11-én a Csillagtanyán lesz a kettőscsillagok észlelésével foglalkozó szakköri alkalmunk. 

Február 24-26. között téli észlelőhétvégét tartunk a Csillagtanyán. A látómezőben: a téli égbolt érdekességei, mélyég-objektumok, kettős- és változócsillagok, egzotikus mélyég-csodák. Jelentkezési határidő: február 15.

Március 17-19. között Messier-hétvégét tartunk a Csillagtanyán. Fő célpontjaink: Messier objektumai, és minden más (mély)égi csoda, amit a kora tavaszi égbolt kínál. Vállalkozókedvűek megpróbálkozhatnak a Messier-maratonnal. Jelentkezési határidő: március 1.

Szállás (turistaházi jellegű) korlátozott számban áll rendelkezésre MCSE-tagoknak 4000 Ft/fő/éjszaka térítés ellenében (nem tagoknak 6000 Ft/éj). A befolyó összeget teljes egészében a Csillagtanya fenntartására fordítjuk. A részvétel a Csillagtanyán rendszeresen önkéntesen dolgozók számára díjtalan. Étkezés: önellátó jelleggel. Melegítési lehetőség van (mikró, villanyrezsó), az ételek a pincében tárolhatók. Pizzarendelési lehetőség  Berény Bisztróból.

Az észlelésre nem kedvező idő esetén: kirándulás a környékbeli nevezetességek megtekintésére (a gánti “Mars”, a bauxitbánya, Székesfehérvár, a koronázó város, lovasberényi Cziráky-kastély, Velencei-tó, túralehetőség a Velencei-hegységben, csákvári Csuta cukrászda, böngészés a Csillagtanya több száz kötetes könyvtárában, a jövő tervezgetése… Vállalkozó kedvűek részt vehetnek a tanya csinosításában. 

Az MCSE Csillagtanya Buda­pestről és Dunaújvárosból 60–60 perc, Székesfehérvárról 20 perc alatt elérhető autóval. Tejutas égbolt, szinte zavartalan körkilátás! Jelentkezés  Mizser Attila főtitkárnál, az mcse@mcse.hu címen. 

A Messier-maraton teljesítéséhez használható, az objektumokat megfelelő sorrendben feltüntető lista letölthető innen.

További szálláslehetőségek a közvetlen szomszédságunkban levő Lovasberényi Kis Levendulásban és a Dióligetben elérhetők.

Újabb Csillagtanya-támogatások:

Az elmúlt év áprilisa óta a következőktől kaptunk pénzadományokat a Csillagtanya fenntartására (köszönjük!):

Papp Gábor 50000 Ft
Árvai István  20000 Ft
Bodóné dr. Pálos Judit 10000 Ft
Rózsa Ferenc 8000 Ft
Orha Zoltán 10000 Ft
Zseli József 10000 Ft
Horváth Ferenc 10000 Ft
Siposné Bakoss Ágnes 20000 Ft
Papp Gábor 100000 Ft
Wieszt Krisztián 20000 Ft

Támogatások bankszámlánkra utalhatók (62900177-16700448), bankkártyás utalás is lehetséges az Égbolt webshopon keresztül, a támogatott cél megjelölésével (https://egbolt.mcse.hu). Köszönjük!

Ajánljuk...