Járdacsillagászat a Csillagtanyán

Nehéz időszakon vagyunk túl, mint mindenki – és még mindig nem térhetett vissza régi életünk. A kijárási korlátozások alaposan visszavetették a munkákat, de mégis beszámolhatunk némi haladásról, hála a sok-sok önkéntes munkát vállaló tagtársainknak. A 2021-es év főműszere a betonkeverő volt.

A második, majd a harmadik hullám következtében szinte teljesen leállunk, észlelőhétvégék és távcsöves bemutatók szervezérése sem volt mód. Az év elején Jankovics Zoltán irányításával megkezdtük a pince felújítását, a téglaburkolatú helyiséget már nem szégyenkezve mutatjuk meg az arra járóknak, hanem éppenséggel büszkélkedve. Természetesen szó sincs bortermelési tervekről, de magát a pincehelyiséget jól lehet hasznosítani kevésbé kényes dolgok tárolására, a nyári időszakban pedig kellemes hűsölő hely, ahol szakköri foglalkozások is tarthatók, mert a pince előadóteremként is használható.

A felújított pince…

Tóth Frigyes tagtársunk villanyt szerel.

Téli kerti munkák: az óriásira nőtt mogyoróbokor visszametszése. Mindig van mit csinálni!

Beköszöntött a tavasz! Az óriásira nőtt fű kaszálása is része a tanyai munkáknak. Mizser Ábel dolgozik!

Egészen júniusig apróbb-nagyobb munkákat végeztünk csak el, a szabályok enyhítése után nem sokkal pedig beindultak a nagyobb munkák. A kupola belső burkolásán rengetegett dolgozott Zsíros Zoltán, aki faipari technikusként vállalta a munkák elvégzését, igen szép eredménnyel (és szinte mindenfajta munkát nagy kedvvel végez a tanyán).

Készül a lépcső! (július)

Zsíros Zoltán munkában!

Augusztusban aztán megkezdük a kupolalépcső betonozását, majd következtek az “észlelőplaccok”. A tervek szerint a telek déli végén két fix távcsőoszlopot helyezünk el, amely körül betonozott placcon lehet végezni az észleléseket, továbbá egy nagyobb placc is készült, ahová a kisebb-nagyobb hordozható távcsöveiket helyezhetik el az észlelők. Az észlelőhelyek áramellátását is megoldjuk. A földkábelek elhelyezéséhez munkagépet kellett bérelnünk kezelővel együtt – pillanatok alatt csatatérré alakult át a kupola környéke és a máskor oly békés észlelőudvar.

Itt lesznek az észlelőplaccok (április)!

Megérkeztek az építőanyagok (július).

Munkában a gép!

Munkában a gép augusztus 4-én!

Munkában a tagtársak – és a Spindler családtól kölcsönkapott betonkeverő.

Jankovics Zoltán tagtársunk (civilben kőműves) rengeteget dolgozott idén is a Csillagtanyán.

 

Szeptemberre birtokba vehettük az észlelőplaccokat.

A betonozott észlelőhelyek kialakítására egyebek mellett a rendkívül agyagos talaj miatt is szükség volt, amely a téli időszakban rendkívül kellemetlen pillanatokat képes szerezni autósnak, gyalogosnak, távcsövesnek egyaránt.

A házból valahogyan ki is kell jutni száraz lábbal, télidőben az észlelőhelyekig, ezért még a kemény hidegek beálltáig el kellett készülünk a járdával, amely a kupolához, valamint az észlelőhelyek felé vezet, a kis kerti üldögélő házikónkat mint központi csomópontot érintve. A kis szaletlivel Petyerákné Marika tagtársnőnk lepett meg bennünket. (Amikor teheti, kiveszi részét a kerti munkákból is. Állatbarát lévén legutóbb jókora mennyiségű madáreleséget küldött a tanyára szárnyas kis barátaink számára.)

Jó munkához jó ebéd a munkásoknak! Petyerák Marika az általa ajándékozott szaletlinél, az általa főzött nagy fazék gulyással, egy szeptemberi hétvégén.

A járda második, hosszabb szakasza sok munkát adott hétvégenként. Lassanként benne járunk a decemberben!

Újabb “észlelőhétvége” a tanyán. Sokkal többet dolgoztunk, mint észleltünk.

December 11-ére elmondhattuk: na most készült el a járda!

Emlék a nyárból: készülünk a télre! Talabér Gergely tüzelőt hord. Idén sem kellett tűzifára költenünk. A Sváhegy Csillagvizsgálótól, az Óbudai Szabadidő Parktól és a Hegyháti Csillagvizsgálótól kaptunk tüzelni valót.

Emlék a nyárból: Koltai Gábor füvet nyír. Ez is olyan munka, amely soha nem ér véget, főleg nem majd’ 3000 négyzetméteren.

Habár a Csillagtanya a nyár jó részén építési terület volt, augusztus 21-én mégis tartottunk egy távcsöves bemutatót a lovasberényi polgárok számára, akiktől annyi segítséget és szeretetet kaptunk az elmúlt években. A holdfényes estét azért választottuk, hogy minél jobban lehessen látni az észlelőudvart, és hogy lehessen látni a különféle kupacokat, cementeszsák-hegyeket is. Az eredetileg hirdetetthez képest éjfélig maradtak a leginkább érdeklődő látogatók, egytől egyig mindenki bejutott a szentélybe, a kupolába is. A holdfény ellenére csodás dolgokat láthattak látogatóink a nyári égen – köszönet a bemutatót lebonyolító csapatnak!

Az elmőlt időszakban a következők segítették a Csillagtanyán önkéntes munkával: Jankovics Zoltán, Molnár Péter, Sárközi József, Zsíros Zoltán, Mártha Zoltán, Talabér Gergely, Szulovszky András, Csukovics Tibor, Koltai Gábor, Petyerákné Marika, Horváth Joe, Török Tünde, Nysa szomszéd, Szász Mária, Mizser Csongor, Mizser Ábel, Porhanda Zsolt, Becz Miklós, Fejes Zsolt, Spindler család, Máté Attila – és még sokan mások.

Távcsöves bemutató a nagyközönségnek, Horváth Joe felvételén (2021. augusztus 21.).

Mit tud a nagy távcső? Hát ezt! A július 11-i Ganymedes-átvonulás a kupolábók, a 35 cm-es SC-távcsővel. Szulovszky András felvétele.

Mit tud a nagy távcső? A sötét égen sokkal többet, mint amit otthon, a Polaris-teraszon valaha mutatott – kivéve természetesen a bolygókat. Egy-egy kerti munkával töltött nap után felüldülés volt egy kis gömbhalmaz-túra vagy planetárisköd-túra az esti égen. A két szabadszemes óriásbolygó után vetni egy pillantást az Uránuszra, a Neptunuszra (és persze a Tritonra, kb. 500x-os nagyításnál), rácsodálkozni a Fátyol-ködre UHC-szűrővel, vagy az NGC 7293-ra OIII-szűrővel. Egy ilyen távcsöves túra majdnem felér egy űrutazással.

A Csillagtanyát pénzadományokkal támogatták (2021. január 30-december 13.):

Becz Miklós 10000 Ft
Csabai István 10000 Ft
Dr. Gál Gábor 100000 Ft
Németh Anrea 10000 Ft
Árvai István 10000 Ft
Papp Gábor 150000 Ft
Petyerák Jánosné 80000 Ft
Bodóné Dr. Pálos Judit 5000 Ft
Selyem János 15000 Ft
Szécsi Ottó 3000 Ft
Koltai Gábor 38825 Ft
Csabai László 10000 Ft
Somogyi Barnabás 10000 Ft
Zseli József 20000 Ft
Horváth József 12104 Ft
Horváth Tibor 40000 Ft

Köszönjük!

A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehetséges utalni: 62900177-16700448, illetve bankkártyás fizetés esetén egbolt.mcse.hu webshopon kereszül. Aki be szeretne kapcsolódni a napi munkákba, írjon az mzs@mcse.hu címre. 

 

Ajánljuk...