44003 méterre a Polaristól

Az MCSE Csillagtanya jelenleg zárva tart, csak a fejlesztés és az állagmegóvás szempontjából fontos munkák végzése zajlik, figyelembe véve a járvánnyal kapcsolatos előírásokat. 

Legutóbbi, őszi híradásunk óta bekövetkezett az, amitől tartottunk: a koronavírus-járvány második hulláma és a védekező intézkedések miatt a Csillagtanya fejlesztése ismét lefékeződött, csak néhányan járunk le dolgozni, csak néhány fős csoportokban.

Elkészült a kupola észlelőplatformja Zsíros Zoltán tagtársunknak köszönhetően. A kupolaalap fölött mintegy 80 cm-re levő platformra lépcsőn keresztül lehet feljutni, melyet észlelés közben csapóajtóval lehet lefedni, így kényelmesen és balesetmentesen körüljárható a távcső észlelés közben. (Az észlelőplatform a későbbiekben igényesebb burkolatot fog kapni.) Megtörtént a 35 cm-es Schmidt-Cassegrain pólusra állása, a távcső jelenleg vizuális észlelésekre alkalmas.

Az észlelőtérbe vezető lépcső a képen látható csapóajtóval fedhető le. A kupolabelső kialakítása elsősorban Zsíros Zoltán tagtársunk érdeme.

A nyugati észlelőudvar bizonyos részei az őszi-téli esők következtében feláztak, gyalogosan is nehéz ott közlekedni a csúszós, sáros talaj miatt. A lovasberényi Facebook-csoportban közölt kérésünk eredményeképp Bercsényi Miklós önkormányzati képviselő gyűjtést szervezett, aminek eredményeképp 100 db járdalapot kaptunk. Nagyon köszönjük a segítséget a lovasberényi polgároknak!

A Csillagtanya megsegítésére meghirdetett akció plakátja a lovasberényi facebook-csoportból.

Megérkeztek a járdalapok. Köszönjük a segítséget, Lovasberény!

A tél beköszönte előtt elkészültünk a szerszám- és távcsőtárolóval, ahol kb. 8 négyzetméteren, a korábbinál jóval több helyen tudjuk a szerszámokat elhelyezni, és a nagyobb távcsöveknek is jut hely. (Célszerű a nagy Dobsonokat itt tárolni, mivel a tárolóban nagyjából a külső környezetnek megfelelő a hőmérséklet, ezért ha egy távcsövet kiviszünk a szabadba, nem kell várni a főtükör lehűlésére.) A munka javát novemberben sikerült elvégezni.

Az adományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehetséges utalni: 62900177-16700448. Köszönjük!

Kezdődik a munka! A tároló a ház melletti ciszterna tetején kapott helyet.

Munkában Csukovics Tibor, Mártha Zoltán és Zsíros Zoltán.

Csillog a napfény a bádogon – kész a tároló. A tervek szerint a későbbiekben igényesebb burkolatot fognak kapni az OSB-lapok.

A hideg beköszöntével a házon belül, pontosabban a pincében kezdtük meg a munkákat, Jankovics Zoltán vezetésével. A pincében eredetileg évszázados, korhadt hordók, kádak voltak, a levegője is nagyon kellemetlen volt. (Volt olyan hordó, amelyik annyira korhadt volt, hogy a kezemben roppant össze.) Reméljük, hogy a szellőzés javításával (újabb kürtő készült még a nyáron) és a pince kulturált kialakításával egy újabb közösségi helyiségünk lesz, ahol akár előadásokat is tarthatunk, és ahová a nyári melegben is be lehet húzódni egy kis hűsölésre, közös étkezésre. A munka tehát január közepén megkezdődött. A pince két oldalán és a végén téglából készül egy hosszú padka, ahol üldögélni lehet, a téli időszakban ide is betehetjük a hidegre érzékeny növényeinket.

Ilyen volt (lásd a legfelső képet), és ilyen most a pince kinézete 2021 januárjának legvégén.

 


 

És hogy a címben említett 44003 méterről is szó essék: a kupola távcsőoszlopának helyzetét még a nyáron pontosan kimérte Nyári Szabolcs tagtársunk (örökös pártoló tagunk), eszerint a kérdéses oszlop pontosan 44003 méterre van a Polaris kupolájában található refraktorunk oszlopától. A 44 kilométeres távolságban egészen más a világ, mint a zsúfolt Budapesten. Kinn vagyunk a természetben, egészen természetes problémáink vannak a mi kis birodalmunkban: fűnyírás, tereprendezés, gyümölcsfák metszése, tüzelő beszerzése stb. Télidőben nem feledkezünk el a kismadarakról sem, kupolánkat pedig – a kerítésen kívül – rendszeresen felkeresi egy juhnyáj. Itthon vagyunk, otthon vagyunk. Az éjszakai égbolt pedig összehasonlíthatatlanul sötétebb, mint a nagyvárosban.

Reméljük, mielőbb lehetőség lesz rendszeres távcsöves bemutatók, rendszeres észlelőhétvégék meghirdetésére is, és beindul az a fajta élet itt, a Csillagtanyán is, amit annak idején, még a járvány előtti korszakban elképzeltünk.

Minden kedves tagtársunknak köszönjük a csillagtanyai munkák végzését! Zsíros Zoltán, Mártha Zoltán, Talabér Gergely, Török Tünde, Szulovszky András, Molnár Péter, Jankovics Zoltán, Fejes Zsolt, Horváth Joe, Csukovics Tibor, Siegl Zoltán, Siegl Zsófia és még sokan mások.

Téli vendégeink.

Téli látogatók a kupolánál – a kerítés túloldalán.

Téli reggel. 

 

Újabb adományok a Csillagtanya javára (köszönjük!):

Horváth József 10500 Ft
Homokiné Baracskai Erzsébet 25000 Ft
Zseli József 20000 Ft
Hölgye Attila 25000 Ft
Konkoly Thege István 30000 Ft
Hegedüs Tibor 10000 Ft
Astrotech Kft. 250000 Ft
Becz Miklós 10000 Ft

A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehetséges utalni: 62900177-16700448. Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

Ajánljuk...