Csillagtanyánk csillagai

Szerencsére idén is hosszú, száraz és meleg volt az ősz, ezért is tudtunk sokat előrehaladni a Csillagtanya körüli munkákkal. És még mennyi minden van hátra!

Szeptember 7-i tudósításunk óta nagyon sokan megfordultak a Csillagtanyán, ki-ki besegített ezzel-azzal egyesületi ingatlanunk rendbetételében, csinosításában. Volt mit csinálni! A legtöbb munkát a Polaris önkéntes munkatársai végezték.

Megkezdtük a keleti észlelőudvar kitisztítását. Ezen a területen elöregedett szőlő volt, több mint száz betonoszlop nehezítette a jövés-menést, közlekedést, távcsövezést. Egyik kedves lovasberényi barátunk, Spindler Zoltán segítségével sikerült az oszlopokat kiemelni a földből (egy részük még elszállításra vár). Ezen a részen ugyan nem tökéletes a kilátás dél felé, de északi irányba annál jobb. Jöhetnek a sarki fények!

Kivettük a földszinti közfalat, ezzel létrejött a nagyobb közösségi tér, ahová már le tud ülni 8-10 észlelő egy kis tanácskozásra, közös étkezésre, beszélgetésre, kiselőadásra. Az egybenyitott helyiség kb. 20 négyzetméteres így, lehetne nagyobb, de sok jó amatőr kis helyen is elfér.

Felhívásunk alapján jelentkezett egy lovasberényi tagtársunk, Kocsis Péter, aki vállalta, hogy önköltségi áron elkészíti a Csillagtanya kapuját. Így is lett! A kétszárnyas kapu most 440 cm széles, kényelmesebb a behajtás, nagyobb járművek is könnyen bejuthatnak hozzánk. Köszönjük a szép munkát!

Mire beköszöntött a hideg, elkészült a fűtés átalakítása. Az épületben vegyes tüzelésű kazán adja a meleget, a tesztfűtés alapján úgy tűnik, nem fogunk fázni a télen.

Sajnos a belső átalakítási munkák nagyon elhúzódtak, jelen sorok írásakor még mindig dolgozunk az emeleti fürdőszobán (szerencsére van egy a földszinten is), és a helyiségek festésével se végeztünk.

Teljesen kiürítettük a pincét. Az évtizedek óta odalent porladó hordók, gerendák eltávolítása után sokkal kellemesebb lett a pince levegője. Ezt a helyiséget részben raktározásra, részben pedig közösségi célokra használhatjuk majd a jövőben. (Például nyaranta valószínűleg sokkal kellemesebb lesz itt a közös étkezés, mint a kinti forróságban.)

El vagyunk maradva az emelet berendezésével, egyelőre nem sikerült olyan ágyakat találni, amelyekkel optimálisan ki tudjuk használni a rendelkezésre álló teret (a pénzadományok egyelőre nem fedezik ezt a beszerzést, de reménykedünk). Az emeleti közös helyiségben is szeretnénk berendezni egy üldögélő sarkot, ahol el lehet beszélgetni, feldolgozni az előző éjszaka alatt született észleléseket.

Elkészültünk az ablakok szigetelésével (szinte egyikben sem találtunk szilikon szigetelést, pedig a helye megvolt).

Horváth Ferenc tagtársunknak köszönhetően egy hatalmas Orgoványi-mechanika érkezett hozzánk. Ez 1990-ig a pécsi Planetáriumban szolgált, akkor kiselejtezték. A tárolás évtizedei nem tettek neki jót. Hamarosan ismét visszakerül Pécsre, ahol kiállítják ezt a távcsőmechanikát. Ugyancsak Horváth Ferenctől kaptunk egy szétbontott meteorkamera-tornyot, amelyet a későbbiekben különféle kamerák elhelyezésére használhatunk.

Kevés szó esett a Csillagtanya voltaképpeni céljáról, az észlelésekről. Egyelőre a napi munkákra van energiánk, estére van úgy, hogy annyira elfáradunk, hogy csak nézelődésre jut erő, nem pedig megfelelően dokumentált észlelésekre. Két alkalommal tartottunk eddig nyilvános bemutatót. Különösen jól sikerült a szeptember 15-i, amelyet a lovasberényi lakosok számára hirdettünk meg. 50-60 érdeklődő gyűlt össze az észlelőudvaron, ahol a Jupiter, a Szaturnusz és az őszi égbolt érdekességei voltak terítéken. Az október 6-i nemzetközi holdészlelő éjszakával már rosszabbul jártunk, a felhők miatt inkább csak sejteni lehetett égi kísérőnk helyét. Dunaújvárosi és érdi tagtársaink is ellátogattak a Csillagtanyára. Legközelebb a november 11-i Merkúr-átvonulásra hirdetünk nyilvános távcsöves bemutatót.

Következzék néhány életkép az elmúlt másfél hónapból!

A földszinti közfal bontása. Szulovszky András és Mártha Zoltán csak a fotó kedvéért álltak meg a munkával. Jobbra az átmeneti eredmény (lesz ez még szebb is).  Lent: a rozzant kapu szinte teljesen használhatatlan volt. Kocsis Péter napnyugtakor dolgozik az új kapun.

 

Kész a kapu! Az M101-es spirálgalaxis jelzi, hogy itt a csillagászat nyelvén beszélnek.

 

Szeptember 15-én tartottuk a Csillagtanyán az első távcsöves bemutatónkat, kimondottan lovasberényiek számára. 50-60 érdeklődő gyűlt össze az udvarban. Célpontjaink az óriásbolygók, az őszi csillagképek, majd a kelő Hold voltak.

 

Balra fent: készül a lovasberényi “meridián”. Jobbra fent: ezt a szép kajszi csemetét Szulovszky András ültette el. Szeretnénk további gyümölcsfákat is ültetni, elvégre a föld arra is való, hogy megműveljük. Balra lent: Horváth József terepet rendez. Jobbra lent: tanyánk őre: Göncöl Ödön éjjel-nappal vigyázza az eget.

 

Fent: Amikor már azt hittük, alig maradt vashulladék, újabb fél tonna távozott tőlünk. Horváth Ferenc egy hatalmas távcsőmechanikával érkezett. Eredetileg a pécsi Planetáriumban szolgált, most ismét visszatér Pécsre, nálunk csak rövid ideig állomásozik. Középen: készül Göncöl Ödön, a tanyabakter (Martinek Andrea és Bánfalvy Zoltán). Valamennyi ablakot szigetelni kellett, a munka oroszlánrészét Sárközi József végezte. Lent: munkában Briukova Olga. Jobbra: őszi idill a kiskertben.

 

Balra: készül a tüzelőtároló (főkonstruktőr: Zsíros Zoltán). Jobbra: kiürítjük a pincét, ahol ilyen, évtizedek óta nem használt hordók rontották a levegőt.

 

Egy szép októberi vasárnap dolgos résztvevői Göncöl Ödön távcsövével (Briukova Olga, Török Tünde, Mőnich László, Zsíros Zoltán, Mizser Attila, Horváth Joe, Sárközi József, Fejes Zsolt és Szulovszky András). 

 

A mi kis világunk, madártávlatból (Horváth Joe felvétele). Középen: az M31 Mártha Zoltán felvételén (akinek a napközbeni munkák után is maradt energiája egy kis asztrofotózásra). Lent: megérkezett az ősz. A távolban a Vértes, a völgyekben megjelent a hajnali köd.

Az elmúlt másfél hónapban a következők támogatták önkéntes munkájukkal vagy tárgyi adományokkal a Csillagtanyát: Bánfalvy Zoltán, Briukova Olga, Csukovics Tibor, Fejes Zsolt, Gubicza László, Horváth Ferenc, Horváth Joe, Husztig István, Irmai Attila, Jakabfi Tamás, Keresztes Miklós, Kiss Gabriella, Kocsis Antal, Kocsis Péter, Kuli Zoltán, Martinek Andrea, Mártha Zoltán, Matisz Attila, Molnár Péter, Mőnich László, Sárközi József, Spindler Zoltán, Talabér Gergely, Török Tünde, Sárneczky Krisztián, Szulovszky András, Szulovszky Brigitta, Zsíros Zoltán – és még sokan mások. Ők is a Csillagtanya csillagai!

Ön is támogathatja a Csillagtanyát! A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehet utalni: 62900177-16700448. Köszönjük! Az adományozás állása az első híradásunk végén található táblázatban követhető.

 

Ajánljuk...