Meteor ’06 Távcsöves Találkozó a Gerecsében

Idei távcsöves találkozónkat új helyszínen, a Gerecse-hegységben tartjuk, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, július 27-30. között, a csillagászat iránt érdeklődők számára. Az autóval és Volán járatokkal egyaránt jól megközelíthető táborhely Tarján községtől 2 km-re D-re található, a Tatabánya-Tarján műút mellett, kb. 300 m tengerszint feletti magasságban.  A helyszín közvetlen zavaró fényektől mentes, óriási “észlelőréteken” használhatjuk távcsöveinket.

Az MTT ‘06 jó alkalmat nyújt a hazai távcsőpark és amatőrmozgalom fejlődésének megismerésére, a különféle műszerek tesztelésére, összehasonlítására.

A központi épület (földszint: ebédlő és előadóterem, tetőtér: szobák)

 

Az 5 db kisebb lakóház az észlelőrét mellett (házanként 3 db személyes szoba)

Az észlelőrét

Megközelítés:
A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját buszmegállója van (Lőtér megállóhely).

PROGRAM (változások lehetségesek)

Július 27., csütörtök

Érkezés: 15:00-tól folyamatosan

18:00 TÁBORNYITÓ, TÁJÉKOZTATÓK

19:30 A Stellafane-től Tarjánig: 20 év a táborokban (Mizser Attila)
20:15 Üstökösök azonosítása a SOHO felvételein (Ambrus Ádám)

Július 28., péntek

10:00 A Schwassmann–Wachmann-üstökös haláltusája (Sárneczky Krisztián)
10:45 Kisbolygóból üstökös: jelmezbál a kisbolygóövben (Kereszturi Ákos)
11:30 Az ország tetején: távcsövek a Piszkés-tetõn (Csizmadia Szilárd)
15:30 Hatcsapágyas távcsõmechanika (Varga Dávid)
16:00 Nyári meteorzáporok (Gyarmati László)
16:30 Észleljük a Holdat! (Jakabfi Tamás)
17:00 Nagy Károly és a bicskei csillagvizsgáló (Horvai Ferenc)
17:30 Csillagászat Komárom megyében: Konkoly Thege Miklós (Bartha Lajos)
18:00 Csillagászat Komárom megyében: a Tatabányai Csillagvizsgáló (Moczik Csaba)
18:30 Csillagászat Komárom megyében: a tatai Posztoczky Csillagvizsgáló
20:00 A Mars  három dimenzióban (Boros-Oláh Mónika)

Július 29., szombat

10:00 Távcsöves fórum (levezetõ: Mizser Attila)
11:00 Új magyar apokromatikus objektív (Gyulai Pál)
11:30 Bemutatkozik az UMa Telescopes (Zentai István)
12:00 Mutasd meg távcsövedet!
14:30 Csoportkép
15:00 Asztrobazár – Csillagászati Javak Vására
16:30 A nagy árnyék nyomában (Napfogyatkozás-beszámolók)
18:00 A március 29-i napfogyatkozás tanulságai (Szabó Sándor)
20:00 Tábori mozi

Július 30., vasárnap

11:00-ig Hazautazás.

Kérjük, hogy a napfogyatkozás-expedíciós anyagokat hozzák magukkal a résztvevõk. Valamennyi előadás anyagát Tepliczky Istvánnak kérjük leadni, a helyszínen.

Mutasd meg távcsövedet!  A szombati bemutatóra várjuk vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését, olyanokét,  akik szívesen beszélnének  műszerükről. Jelentkezés a recepciónál, szombat 11-ig. A bemutatkozók MCSE-ajándékcsomagot kapnak, és 2007-es MCSE-tagságot nyerhetnek.

Részvételi díjak: A hosszú hétvége részvételi díjai a tavalyiakkal megegyezőek, az alábbiak szerint: kőházban, napi háromszori étkezéssel: 14.000 Ft (tagoknak 11.000 Ft), saját sátorban, napi háromszori étkezéssel: 10.500 Ft (tagoknak 9000 Ft), saját sátorban, étkezés nélkül 2700 Ft (tagoknak 2400 Ft). A részvételi díjakat közvetlenül az MCSE bankszámlájára kérjük utalni, július 10-ig!

Bankszámla-számunk: 62900177-16700448 Az átutaláson kérjük feltüntetni az összeg rendeltetését!

A részvételi díjak a keddi MCSE-ügyeleteken személyesen is befizethetők, a Polaris Csillagvizsgálóban.
FIGYELEM! A kőházi férőhelyek beteltek!

A tábori részvételi díjakat a helyszínen rendezhetik azok, akik nem kérnek szállást és étkezést.

Recepció: A tábor bejáratánál folyamatosan működő recepciót üzemeltetünk. Itt lehet bejelentkezni, a részvételi díjakat befizetni és tájékozódni a tábor életével, programjával kapcsolatban.

Szállás és a szálláshelyek elfoglalása/elhagyása: Összesen 67 fő számára tudunk szállást biztosítani kőházban. A főépületben 22 fő számára van hely 3 és 4 ágyas szobákban. Ezenkívül 5 kisebb ház áll rendelkezésünkre, egyenként 9 fő befogadóképességgel (3 db háromágyas szoba házanként), mindegyik épület fürdőszobával van felszerelve. Ágyneműt, hálózsákot mindenkinek hoznia kell.

A kőházi férőhelyeket legkorábban 27-én 15 órától lehet elfoglalni, és legkésőbb 30-án 11 óráig elhagyni. A sátrakat 27-én 12 órától lehet felverni, a táborhelyet 30-án 11 óráig kell elhagyni. 

Egyéb szálláslehetőségek: Tarjánban számos panzió üzemel, melyekben egyénileg lehet szállást foglalni. Bővebb információk a község honlapján olvashatók.

Étkezési időpontok: reggeli 9:00, ebéd 14:00, vacsora 19:00. Az étkezési jegyeket a regisztráción kapják meg a résztvevők.

Észlelőrét, sátrazás: A legjobb kilátás a táborhely É-i nagy rétjéről nyílik (közvetlenül a házak mellett). Itt javasoljuk a távcsövek felállítását is (l. a képeken!). Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az észlelőrét közepére senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Kell a hely a távcsöveknek!

Előadások: Az előadásokat az ebédlőben tartjuk.

Parkolás: Az észlelőréten, a távcsövek mellett is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel.

Asztrobüfé: A tábor ideje alatt büfé üzemel, ahol egytálételt és pizzát is lehet rendelni.

Ivóvíz, fürdés: A táborhely nincs felszerelve a kempingeknél megszokott vizesblokkokkal. Vízvételi lehetőség lesz, mobil WC-ket kihelyezünk, és a házak vizesblokkjait is lehet használni. Emellett este a tarjáni Sportcsarnok zuhanyozója ingyenesen igénybevehető lesz számunkra.

Fényszennyezés: Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket.

Távcsövek: A csillagászati távcső nagy értékű műszer. Más távcsövét csak akkor használjuk, ha előtte engedélyt kértünk a tulajdonostól. Vigyázzunk a távcsövekre, ne focizzunk közelükben, annál is inkább, mert erre külön pálya szolgál a táborhelyen.

Árusítás: A kereskedelmi tevékenységeket kérjük a szombat délutáni asztrobazár időszakára korlátozni (15:00-16:30).

Érdeklődők: A tarjáni lakosokat és más érdeklődőket szeretettel várjuk esténként — látogassanak el hozzánk, ismerjék meg ők is az égboltot. Kérjük tagjainkat, mutassák meg vendégeinknek, milyen szép és tartalmas dolog
az amatőrcsillagászat.

A tábori körülmények miatt támadó esetleges kellemetlenségekért kérjük tagjaink megértését, ugyanakkor számítunk a rendezvénnyel kapcsolatos segítségükre. A rendezvény lebonyolítói önkéntesek, kérjük, segítsék munkájukat!

Jelentkezés: Magyar Csillagászati Egyesület 1461 Budapest, Pf. 219., tel.: (70) 548-9124, e-mail: mcse@mcse.hu

A rendezvény támogatói:

  • Az MCSE tagjai, akik 1%-os SZJA-felajánlásukkal hozzájárulnak egyesületünk célkitűzéseihez.
  • Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány
  • Illés Tibor (ITBooks)
  • Távcső Diszkont

A rendezvényt támogatni kívánó távcsöves vállalkozók jelentkezését várja az MCSE!

Életképek korábbi távcsöves találkozóinkról

Linkajánló

Ajánljuk...