Közhasznúsági jelentés 2006

Szöveges beszámoló

Az elmúlt év igen gazdag volt égi eseményekben épp úgy, mint rendezvényekben. Számos ritka, érdekes jelenséget figyelhettünk meg 2006 folyamán, és ezen jelenségek kapcsán több, sokak által figyelemmel kísért ismereterjesztő programot szerveztek tagjaink. Az év egyik legfontosabb eseményének ígérkezett a március 29-i teljes napfogyatkozás, mely hazánkból csak részlegesnek látszott, azonban így is több mint hatvan helyszínen várták a jelenség iránt érdeklődő nagyközönséget helyi csoportjaink és társszervezeteink. Az 2005. október 3-i napfogyatkozáshoz hasonlóan sajnos ismét meglehetősen kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett vártuk az érdeklődőket. Tekintettel arra, hogy a teljesség sávja hazánkhoz viszonylag közel húzódott, több száz amatőrcsillagász utazott szervezett expedíciók keretében az esemény megfigyelésére: ez volt a hazai amatőrök eddigi legnagyobb léptékű „kirajzása” egy csillagászati jelenség megfigyelésére. A legtöbben Törökországba utaztak, de Egyiptomot is sokan választották. Mind Törökországból, mind pedig Egyiptomból zavartalanul figyelhették meg a fogyatkozást tagtársaink. Az expedíciós beszámolókat a Meteor 2006/7-8. számában közöltük, és sok színvonalas felvételt tettünk közzé hírportálunkon is (hirek.csillagaszat.hu).

Ugyancsak több helyszínen szerveztünk bemutatót a szeptember 7-i részleges holdfogyatkozás megfigyelésére és bemutatására. A kora este látható esemény váratlanul sok érdeklődő figyelmét felkeltette.

Az amatőr észlelők is számos érdekes eseményre emlékezhetnek vissza: a 2006 februárjában újabb vörös folt tűnt fel a Jupiteren
(a „Kis Vörös Folt”), március elején a (23187) 2000 PN 9 jelű földsúroló kisbolygó tartotta izgalomban az észlelőket, május folyamán a több darabra széthullott Schwassmann-Wachmann 3-üstökös kínált újabb észlelési feladatot, októberben pedig egy újabb üstökös, a váratlanul kifényesedő C/2006 M4 (SWAN) üstököst követhették a megfigyelők, utóbbit akár szabad szemmel is. A Hold szeptember 12-i Fiastyúk-fedése, az RS Ophiuchi visszatérő nóva februári kitörése és a khi Cygni augusztusi, szokatlanul fényes maximuma már csak hab volt a tortán.

Találkozók, rendezvények

Az országos távcsöves bemutatókon kívül számos további rendezvényt is lebonyolítottunk, illetve néhány eseményen vendégként vagy támogatóként jelentünk meg. 2006 változócsillagokkal kapcsolatos „földfelszíni” eseményekben is bővelkedett: az óbudai Polaris Csillagvizsgáló három találkozónak is otthont adott. Február 17-én és szeptember 16-án igen népes hallgatóság kísérte figyelemmel rendezvényeinket, melyeken számos hazai szakcsillagász is részt vett, jelentősen emelve a találkozók színvonalát.
Mindkét találkozóra több mint 50 fő jött el a Polarisba, és az internetes közvetítést is hasonló érdeklődés kísérte. Augusztus 19-én Arne Henden, az AAVSO igazgatója látogatott el a Polaris Csillagvizsgálóba, ahol rögtönzött találkozón számoltunk be a nálunk folyó mérésekről, illetve részletes tájékoztatást kaptunk az AAVSO tevékenységéről.

Napjainkban a digitális asztrofotózás számít talán a legnépszerűbb amatőr tevékenységnek: az egyre látványosabb felvételek sokak
figyelmét irányították erre a területre. Jellemző az érdeklődésre, hogy május 20-ai asztrofotós találkozónk számára már szűknek bizonyult a Polaris.

Április 8-án tartottuk közgyűlésünket az Óbudai Művelődési Központban (ÓMK). A rendezvényt ezúttal nem csupán az immár
hagyományos ismeretterjesztő előadásokkal próbáltuk meg vonzóvá tenni, hanem egy asztrofotós kiállítással is. Az „új” Naprendszer c. kiállítás képanyagát amatőrcsillagászaink Naprendszerrel kapcsolatos felvételeiből válogattuk. A közgyűlésen adtuk át a 2006. évi Kulin György-emlékérmet Mátis Andrásnak, a Budapesti Planetárium előadójának, ismert amatőrcsillagásznak. A közgyűlésen négy tagtársunk vehetett át egyesületi munkájáért elismerő oklevelet: Balaton László, Balogh István, Braskó Sándor és Rezsabek Nándor (Balogh István és Braskó Sándor nem tudott részt venni közgyűlésünkön, nekik egy későbbi alkalommal adtuk át az oklevelet).

Egyesületünk november 11-én ünnepelhette alapításának hatvanadik évfordulóját. Ebből az alkalomból egy kisebb kiállítást rendeztünk be a Polaris földszinti kiállítótermében Kulin György és a Magyar Csillagászati Egyesület címmel. A kiállítás az „első” és a „második” MCSE életét mutatja be: számos eredeti dokumentumot, régi amatőrtávcsövet, használati tárgyakat és sok fényképfelvételt tekinthetnek meg az érdeklődők.

Napóra szakcsoportunk szeptember 23-án tartotta második találkozóját, ezúttal a táti Művelődési Központban. A résztvevők számos érdekes megoldással ismerkedhettek meg, és több értékes előadást követhettek figyelemmel az egész napos rendezvényen.

A csillagászati megfigyelések számára a civilizációs hatások közül a fényszennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt. Ezzel a témával
foglalkozott az október 27-i II. Fényszennyezés konferencia, melynek egyik társszervezője volt egyesületünk. A konferencia egyik legfontosabb újdonsága volt a Zselicben kialakítandó Sötét Égbolt Rezervátummal kapcsolatos előadás: a rezervátum hazánk – ma még – legkevésbé fényszennyezett területén jönne létre. A Globe at Night program keretében március 22-29. között Magyarországon is megszerveztük a fényszennyezés felmérését.

Számos olyan rendezvényen is részt vettünk, melyeket csillagászati programokkal gazdagítottunk. Több iskolában, művelődési
központban is tartottak bemutatót tagjaink és helyi csoportjaink, mind közül azonban talán a június 24-i Múzeumok Éjszakája elnevezésű, rendkívül népszerű rendezvény volt a legemlékezetesebb: a budapesti Kiscelli Múzeumban több száz érdeklődő számára tartottunk távcsöves bemutatót és előadásokat. Hajdúböszörményi és győri csoportunk is csatlakozott a múzeumi éjszaka helyi rendezvényeihez.

Töretlenül népszerűek nyári táboraink. Hagyományos ifjúsági táborunkat Ágasváron szerveztük, július 17-24. között. Nagytáborunkat új helyszínen, a tarjáni Német Nemzetiségi Tábor területén tartottuk. A július 27-30. között megrendezett Meteor ’06 Távcsöves Találkozó több mint 300 érdeklődőt vonzott. Igen sikeres tábort szervezett Kiskun Csoportunk Solt-Kalimajorban, több mint 100 résztvevővel augusztus 3-6. között. Kunszentmártoni Csoportunk július 27–30. között szervezte tizedik táborát: a Körösparti Csillagpartit a Péterszög-kanyarban tartották. Hosszú szünet után ismét volt hagyományos meteorészlelő tábor, a Cygnida-tábort Paléban szerveztük meg, augusztus 17-25. között.

Az elmúlt évben több mint 150 estén vártuk az érdeklődőket Óbudán, a Polaris Csillagvizsgálóban. A rendszeres esti bemutatásokat tagtársaink szabad idejükben, társadalmi munkában biztosítják, ügyeleti rendszerben. A mai pénzorientált világban ez tovább növeli munkájuk értékét – akárcsak mindazon tagtársaink közreműködését, akik bármilyen formában segítik az MCSE munkáját, legyen az akár honlapszerkesztés, cikkírás, vagy éppen takarítás, kupola-karbantartás. Bár a világ körülöttük látszólag egészen másról szól,  mégis nagy öröm, és nagyon meg kell becsülni, hogy igenis sokan vannak még, akik hajlandóan a közös célokat áldozatos munkájukkal segíteni.

Egyik tagtársunk felajánlásának köszönhetően újíthattuk fel a Polaris-terasz burkolatát és a körbe futó, rendkívül rosszul tervezett korlátját. Az épület terasz felé néző homlokzata is új burkolatot kapott.

A felújított Polarisban egész évben hetente három estén vártuk tagtársainkat és az érdeklődőket. Hetente egyszer tartottunk szakköri foglalkozásokat a középiskolás korosztály számára. Az időszak egyik legörvendetesebb eredménye is szakköröseinkhez kapcsolódnak: Budai Edina, Szabó Andrea és Szulágyi Judit első helyezést ért el az ESO Catch a Star! elnevezésű
pályázatán: jutalmuk egy chilei utazás volt, melyen felkészítőjükkel, Kereszturi Ákossal vehettek részt. Az ifjúsággal, az utánpótlással más formában is foglalkozunk: rendszeresen fogadunk iskolai csoportokat, a nyári időszakban fogadjuk a kerületi napközis gyerekeket, továbbá különböző pályázatokat támogatunk.

A Polaris Csillagvizsgálóban minden korábbinál több előadást tartottunk, melyek többségét az interneten is közvetítettük, az előadások pedig később is letölthetők honlapunk médiatárából.

Előadás-sorozatok

2006. tavasz

Febr. 7. Oda a dicsőség, avagy az üstökösök halála (Sárneczky Krisztián)

Febr. 14. Mérjük meg az Univerzumot! (Nyerges Gyula)

Febr. 21. Csillagokkal a Föld körül (Kiss László)

Márc. 7. A kráterek új atlasza (Hargitai Henrik)

Márc. 14. Rádió égbolt, optikai égbolt (Frey Sándor)

Márc. 21. Holdak a Naprendszerben (Illés Erzsébet)

Márc. 28. Készüljünk a napfogyatkozásra! (Mizser Attila)

Ápr. 4. A csillagok élete (Kolláth Zoltán)

Ápr. 11. Csillagvizsgáló a Svábhegyen (Bartha Lajos)

Ápr. 18. A naptevékenység Galileitől a SOHO űrobszervatóiumig (Petrovay Kristóf)

Ápr. 25. Mi mindenre jók a cefeidák? (Szabados László)

Máj. 2. Két hét a „Marson” (Hargitai Henrik)

Máj. 8. Száz éve született Róka Gedeon (Rezsabek Nándor)

Máj. 16. Napfogyatkozás visszatekintő (Mizser Attila)

2006. ősz

Okt.  3.  Galaxishalmazok és szuperhalmazok (Csizmadia Szilárd)

Okt. 10.  A Mars három dimenzióban (Boros-Oláh Mónika)

Okt. 17. Két évtized távcsöves táborain (Mizser Attila)

Okt. 24. Nyolc bolygó van a Naprendszerben! (Sárneczky Krisztián)

Okt. 31. A jövő űrhajói (Horváth András)

Nov.  7. Emlékezzünk Szentmártoni Bélára! (Mizser Attila)

Nov. 14. Hatvan éve alakult meg az MCSE (Rezsabek Nándor)

Nov. 21. Két közép-európai csillagvizsgáló évfordulójára (Bartha Lajos)
250 éve alapították a bécsi és a nagyszombati csillagvizsgálót

Nov. 28. Így látták a Holdat – kísérőnk geológiája (Jakabfi Tamás)

Dec. 5. A lámák földjén (Budai Edina, Szabó Andrea, Szulágyi Judit)

Dec. 12. Sötét égbolt rezervátum a Zselicben (Kolláth Zoltán)

Az Univerzum története — a Nagy Bummtól az értelemig és tovább…

Dávid Gyula sorozata (2006. ősz)

Okt. 4. Táguló világképünk
– a kristályszféráktól a Nagy Bummig

Okt. 11. Világot szervező gravitáció
– az általános relativitáselmélet alapgondolatai és kozmológiai alkalmazása

Okt. 18. Égre vetített mikrovilág
– a részecskefizika és a kozmológia kapcsolata

Okt. 25. A téridő habjai és az olvadt vákuum

– egzotikus anyagok és események a Kezdet kezdetén

Nov. 8. Feltámadás a hőhalálból
– a forró Univerzum fizikája

Nov. 15. Kihunyt lángok kihűlt fénye
– az atomok születése és a kozmikus háttérsugárzás

Nov. 22. A neutrínók pókhálója
– gravitációs instabilitás és struktúraképződés

Nov. 29. Kényes egyensúly
– a csillagok szerkezete és működése

Dec. 6. A magfúzió vegykonyhája
– a könnyű és a nehéz elemek keletkezése

Dec. 13. Az űr megtermékenyítése
– szupernóva-robbanások és a galaktikus reprocesszáló rendszer

Dec. 20. Pislákoló csillagroncsok
– fehér törpék, neutroncsillagok, fekete lyukak

Folyamatosan megjelentettük Meteor c. havi folyóiratunkat (évi 12 szám), november végén pedig kiadtuk 2007-re szóló Csillagászati évkönyvünket. Utóbbi példányszáma – párhuzamosan az olvasási szokások egyre kedvezőtlenebb alakulásával – csökkent 2007-es kötetünk 3500 példányban jelent meg. Július végén jelent meg az Amatőrcsillagászok kézikönyve harmadik, jelentősen átdolgozott kiadása. Október folyamán készült A Magyarországról látható csillagos égbolt c. olcsó, 100 Ft-os égbolt-térképünk, mely jó segédeszköz az égbolton tájékozódni kívánó kezdő amatőrök számára.

2006 áprilisára megújult egyesületi honlapunk, ahol az egyesületi hírek mellett távcsöves és észlelési rovat is indult. A radikálisan új megjelenésű honlap Balaton László irányításával készült. Leglátogatottabb honlapunk hírportálunk volt, mely – bízvást állíthatjuk – új színfoltot jelent a hazai csillagászati ismeretterjesztésben, az év folyamán folyamatosan nőtt látogatottsága: az év végére megközelítette a havi negyvenezer látogatót. Ilyen fokú olvasottság elképzelhetetlen lenne hagyományos kiadványaink esetében. Egyesületi szerverünkön – melyet az év végén újra cseréltünk, egyik tagtársunk adományának köszönhetően – számos szakcsoportunk, helyi csoportunk honlapjai mellett több tagtársunk is saját oldalt üzemeltet. A sok-sok értékes weboldal közül egyet mindenképp ki kell emelnünk, a Csillagászat magyaroszági bibliográfiája (CSIMABI) igen hasznos segédeszköz mindenki számára, aki a hazai csillagászattal foglalkozik (http://csimabi.csillagaszat.hu/). A bibliográfia több mint 30 ezer tételt tartalmaz. 

2006-ban tovább növekedett médiajelenlétünk, három főbb téma kapcsán: 1. napfogyatkozás március 29-én, 2. A mars augusztusi nagy földközelségének cáfolata, 3. A Plútó „lefokozása”. Az év folyamán összesen közel 100 interjút, nyilatkozatot adtunk (televízió, rádió, hagyományos és internetes hírforrások).

Költségvetési támogatások

2006-ban nem kaptunk költségvetési támogatást, csak pályázati úton, céltámogatást NKA, minisztériumi és önkormányzati forrásból.

Az egyesületi vagyon felhasználása

Működésünkkel kapcsolatban a következő kiadások merültek fel. Bérleti díjak 428 E Ft, bankköltség 237 E Ft, nyomdaköltség 4702 E Ft, könyvvitel 761 E Ft, kommunikációs költségek 3260 E Ft, anyagköltség 444 E Ft, amortizáció 916 E Ft, NCA-támogatás visszautalása 1100 E Ft.

Cél szerinti juttatások

Táborozások költségei 2577 E Ft.

Vezető tisztségviselők juttatása

Bér és bérjellegű kiadások: 2068 E Ft, járulékok 375 E Ft. A kifizetések a főtitkár bérezését és a Csillagászati évkönyv szerkesztői és szerzői tiszteletdíjaival kapcsolatosak. Egyesületünknek egy alkalmazottja van, a főtitkár, aki az egyesületi munkákat koordinálja. Díjazása a mindenkori minimálbérnek megfelelő.

Támogatások

2006-ben az alábbi forrásokból kaptunk pályázati támogatásokat: NKA: a Meteor kiadására (500 E Ft). Működési kiadásokra kaptunk támogatást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (200 E Ft), a Polaris Csillagvizsgáló tevékenységét a Fővárosi Önkormányzat (250 E Ft) támogatta. 2006-ban az SZJA 1%-ából 3267 E Ft támogatást kaptunk.

Jelen közhasznúsági jelentést a Magyar Csillagászati Egyesület 2007. március 25-én tartott közgyűlése egyhangúlag elfogadta.

Mizser Attila
főtitkár

Baja, 2007. március 25.

Ajánljuk...