Ötvenéves az űrkorszak

„Bip-bip” – ezeket a jeleket küldte vissza Föld körüli keringése során bolygónkra a Szputnyik-1. Az 1957. október 4-én felbocsátott mesterséges hold jelentette az űrkorszak kezdetét, egyben hirdette a szovjet tudomány diadalát. Megkezdõdött az űrverseny.

Még 1957-ben, a Szputnyik-2 fedélzetén elindult az űrbe az elsõ élõlény, Lajka kutya, 1961. április 12-én a Vosztok-1 űrhajóban pedig már Jurij Gagarin üdvözölte a Föld népeit. Hallatlan lendülettel fogott bele az emberiség a világűr meghódításába. Az egyszemélyes Vosztok és a kétszemélyes Voszhod után a szovjetek hamarosan megépítették a Hold meghódítására tervezett Szojuz űrhajót, ahogy az amerikaiak a Mercury, majd a Gemini űrhajók után elkészítették az Apollót.

A Nemzetközi Űrállomás a Polaris fölött, 2007. április 12-én 

1969. július 21-én az amerikaiak kerültek ki gyõztesen a Holdért folytatott versenybõl: az Apollo-11 két űrhajósa leszállt a Holdra. „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – mondta Neil Armstrong, mielõtt megtette az elsõ lépteket kísérőnk felszínén. Valóban hatalmas ugrás volt, de 1972-ben vége szakadt a holdutazásoknak.

Okt. 2.: Egy űrgyűjtő trófeái (Schuminszky Nándor)
Okt. 9.: Otthonunk a világűrből (Timár Gábor, Kern Anikó)
Okt. 16.: Űrkutatás Magyarországon (Horvai Ferenc)
Okt. 30.: Űrkorszak – űrverseny (Horváth András)

Ajánljuk...