Közhasznúsági jelentés 2009

Szöveges rész

2009-ben volt A Csillagászat Nemzetközi Éve, ami természetesen alapjaiban meghatározta tevékenységünket. A jeles év nem csak arra volt jó, hogy minden korábbinál kiterjedtebb ismeretterjesztő munkát végezzünk, hanem arra is, hogy jó pár projektet épp erre az évre időzítsünk. A legfontosabb feladat továbbra is a mozgalomépítés volt. Fontos a közös fellépés azonos időben (a csillagászat jeles napjain) a Múzeumok éjszakáján, a Kutatók éjszakáján és más kulturális és ismeretterjesztő rendezvényeken.
Az egyesület építésében óriási segítséget jelentett az immár naprakész tagnyilvántartó rendszer, melyre részben a Csillagváros közösségi portál is épül, és ahol bárki ellenőrizheti tagsága státuszát, jelezheti címváltozását.

Fontosabb rendezvények

Január 17.: Megnyitjuk a csillagászat évét. Az év párizsi megnyitójához kapcsolódóan műsor a Polarisból (Polaris TV), melyet április 4-én még egy ilyen követett, a 100 óra csillagászat eseményeihez kapcsolódóan.
Január 31-én csillagászati standdal vettünk részt a BME-n, a Mérnökbálon.
Január 30. és február 1. között téli észlelőhétvégét szerveztünk Ágasváron.

Februártól június közepéig minden kedden tartottunk előadást a Polaris Csillagvizsgálóban, a Kulin György Csillagászati Szabadegyetem keretében.
Ugyancsak februárban indult Dávid Gyula népszerű előadás-sorozata Kozmofizika 2009 címmel. A május közepéig tartó sorozat iránti érdeklődésnek köszönhetően minden szerdán megtelt a hallgatósággal a Polaris előadóterme.
Február 12-én nyitottuk meg az óbudai Platán Könyvtárban Csillag-Fotó című kiállításunkat, mely az MCSE Győri Csoportja tagjainak asztrofotóiból mutatott be válogatást.
Február 14. Farsang a Polarisban.
Február 28-án csillagászattörténeti találkozónak adott otthont a Polaris Csillagvizsgáló, a csillagaszattortenet.csillagaszat.hu portál szervezésében.

Március 21-én csillagászati találkozót szerveztünk a jászberényi Városi Könyvtárban, melynek csillagvizsgálóját 2008 novemberében avatták fel.
Március 27-29. között rendezték Bátorligeten (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) a II. Messier-maratont. Az észlelőhétvégét az MCSE is támogatta.

Április volt az egyik legzsúfoltabb hónap a Csillagászat Évében.
A munka a 100 óra csillagászat elnevezésű nemzetközi eseménysorozattal kezdődött. Az április 2-5. között lebonyolított akció csúcspontja az április 4-én este meghirdetett globális csillagparti volt, melyet mi járdacsillagászat néven hirdettünk. Országszerte több mint 40 helyszínen tartottak aznap este
Április 9-én tartottuk meg a Jurij Éjszakáját a belvárosi Kuplungban. Az egyetemisták számára tartott eseményen szerepelt Magyari Béla űrhajós, és a MASAT fejlesztő mérnökcsapata.
Április 11-én tartottuk rendes közgyűlésünket a Klebelsberg Kultúrkúriában. A közgyűlés estéjén távcsöves bemutatót is tartottunk.
Április 20-án az Óbudai Kulturális Központ meghívására (az Öko-hét keretében) tartottunk előadást és bemutatót.
Április 22-én ellátogattunk a Farkasréti temetőbe, Kulin György sírjához, alapítónk 20 évvel ezelőtti halálára emlékezve.
Az IYA tiszteletére szervezett Galilei Csillagászati Vetélkedő döntője április 24-25-én volt Kecskeméten. A döntőt és a csapatok díjazását azt MCSE is támogatta.
Április 25-én részt vettünk a nagyszalontai Kulim-megemlékezésen, melynek a Magyarok Háza adott otthont.

Május 1-jén a szentendrei Skanzen Alkotónapján tartottunk távcsöves bemutatót.
Május folyamán a Magyar Madártani Egyesület felkérésére közreműködtünk a Fülemülék Éjszakája elnevezésű országos akcióban. A madárfigyeléshez távcsöves bemutatókkal kapcsolódtunk.
Május 9-én volt a Kepler Csillagászati Vetélkedő döntője, melynek a tatai városháza adott otthont. A vetélkedő díjazásához egyesületünk is hozzájárult.
Május 22-24 között tavaszi észlelőhétvégét szerveztünk Ágasváron. Célpontjaink a Szaturnusz, a Jupiter, a Kopff-üstökös és a tavaszi-nyári égbolt mélyég-objektumai.

Június 20. Múzeumok éjszakája
Június 25. Űrlenyomat – asztrofotós kiállítás a Mai Manó Házban.

Július 16-23. Ágasvár, ifjúsági tábor

Augusztus 10-14. Nemzetközi tábor a Vlegyászán a nagyváradi Meridian Zero egyesülettel közösen.
Augusztus 19-23. Meteor ’09 Távcsöves Találkozó

Szeptember 12. Asztrofotós konferencia és zenés felolvasóest a Magyar Fotográfusok Házában.
Szeptember 19. Az MCSE Napóra Szakcsoport találkozója a Kecskeméti Planetáriumban.
Szeptember 25. Kutatók Éjszakája a Millenárison.

Októberben indult 11 részből álló előadás-sorozatunk, 30 éves a Polaris Csillagvizsgáló címmel.
Október 16. A világ éjszakai arca (TWAN) a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Október 16-18. Őszi észlelőhétvége Ágasváron.
Október 16-18. Bátorliget, MCSE-támogatással.
Október 22-24. között bekapcsolódtunk az IYA második nemzetközi bemutatójába, a Galilei Éjszakákhoz.

November 6. Asztrofotós kiállítás Sopronban
November 7. A Szegedi Csoport éves találkozója a Szegedi Obszervatóriumban.
November 9. Fényszennyezés, csillagászat és élővilág (Konferencia az MTA-n MCSE-részvétellel)
November 16. „Nemzetközi csillagoségolt-park” minősítést kapott a Zselici Csillagoségbolt-park az International Dark-Sky Association írországi konferenciáján. (MCSE-közreműködés)

December 7. Kozmikus csodák. A Szegedi Csoport asztrofotós kiállítása a szegedi Megyeházán.
December 22. Polaris-karácsony tagjaink és a Polarisban rendszeres társadalmi munkát végzők számára.

A Földtől az Univerzumig címmel elkészült egy csillagászati vándorkiállítás anyaga, melyet két példányban készítettünk, hogy minél több helyszínen lehessen bemutatni.

A Csillagászat Évének 2010-re áthúzódó programjai:

2010. január 7. Galilei-est a Polarisban (a Jupiter-holdak 400 évvel ezelőtti felfedezése emlékére)

2010. január 29. A Fizika Napja a győri Krúdy Gimnáziumban.

2010. február 15-19. Magyar csillagászati épületek. Kiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségében.

Kiadványok

Az év elejére elkészült az IYA hivatalos DVD-jének magyar feliratozása (Szalai Tamás, Hegedüs Tibor, Csák Balázs és Molnár Péter munkája). A DVD-ből 3000 db-ot rendeltünk, egy részüket a Meteor 2009/7-8. számával postáztuk tagjainknak, a további példányokat rendezvényeken, vetélkedőkön osztottuk szét.
Több mint 2200 nyomtatott oldalon jelentek meg kiadványaink 2009-ben.
Egyesületi lapunk, a Meteor minden idők legterjedelmesebb évfolyamát produkálta, ugyanis szeptemberi számunk dupla terjedelemben jelent meg, egy sikeres pályázatnak köszönhetően anaglif szemüveget is mellékeltünk hozzá, ugyanis 3D-s képeket is közöltünk a címlapon és a képmellékletben.
Az Ég Királynője címmel jelent meg Ponori Thewrewk Aurél újabb csillagászattörténeti kötete, melyben a Holddal kapcsolatos mítoszokat dolgozza fel.
Utánnyomtuk a Pleione Csillagatlaszt, mely mind a kezdő, mind a haladó amatőrök számára hasznos segédeszköz a távcső melletti munkában.
Utánnyomtuk a Messier-keresőtérképek c. térképfüzetet, melyet már régóta hiányoltak az amatőrök, mint a legnépszerűbb észlelési téma alapszintű térképgyűjteményét.
Kiadtuk a Szentmártoni Béla emlékére készült kötetet Srganer Márta szerkesztésében. A Mélyég csodák magyar szemmel című kötet a XX. század egyik legjelentősebb magyar amatőrcsillagászának állít emléket.
Utánnyomtuk az Amatőrcsillagászok kézikönyve című kötetet, mely 1999-es első megjelenése óta eddig három kiadást élt meg.
A Csillagászat Nemzetközi Éve színes szóróanyagát 12 ezer, a zselici Csillagoség-park szóróanyagát 20 ezer példányban jelentettük meg.
Meteor csillagászati évkönyv 2010 című kötetünk november folyamán jelent meg, 336 oldal terjedelemben.

Internet

Az év elejére készült el egyesületünk csillagászatéve-honlapja (www.csillagaszat2009.hu), melyen az évvel kapcsolatos információkat, programokat, felhívásokat tettük közé.
Áprilisban adtuk át oktatási portálunkat (oktatas.csillagaszat.hu), mely az MCSE csillagászati tudásbázisa. A honlap célja az általános csillagászati ismeretek bemutatása. Oktatási portálunk Kereszturi Ákos kezdeményezésére jött létre.
Szeptemberben adtuk át az érdeklődőknek közösségi portálunkat (www.csillagvaros.hu), melynek beindulása óta rendkívül jó fogadtatása van.
Mindezen fejlesztések nem jöhettek volna létre internetes szakcsoportunk vezetője, Balaton László folyamatos szervező- és fejlesztőmunkája nélkül.
Polaris Csillagvizsgáló

Az év folyamán két szakkört működtettünk. A kisiskolás szakkört Sárneczky Kriszián, a középiskolás szakkört Horvai Ferenc vezette. Szakköröseink szép sikereket értek el, második helyezést értek el az országos Galilei Vetélkedőn (Rieth Anna, Huszár Zoltán, Keszthelyi Zsolt), míg Rieth Anna első lett a Delta c. televíziós műsor családi vetélkedőjén.
Több mint 200 éjszakán voltunk nyitva, előadás-sorozatok, találkozók, szakkörök fémjelezték ezt az évet is. Itt van az egyesület központja, adminisztrációja, szerkesztőségi munka mellett a mozgalomszervezés helyszíne is. Már csak ezért sem csak a budapestieké a Polaris, hanem mindenkié. A sok program megvalósítása néhány ember vállán nyugszik, a rendszeres távcsöves bemutatók zömét három ember végzi, ami hosszú távon igen megterhelő feladat. Szükség lenne a jelenleginél több budapesti tag aktívabb bekapcsolódására.
A Polaris szűkebb környezetében több partnerszervezettel is együttműködtünk (Platán Könyvtár, Óbudai Művelődési Központ, Aquincumi Múzeum). Csillagászati előadásokkal vettünk részt az Óbudai Advent rendezvényén, továbbá december 2-án részt vettünk a III. kerületi kulturális intézmények együttműködését célzó megbeszélésen.

Helyi csoportok

Az elmúlt évben tovább gyarapodott helyi csoportjaink száma, összesen 19 településen működnek helyi képviseleteink. A csoportok többsége bekapcsolódott A Csillagászat Nemzetközi Éve lebonyolításába, részt vettek a távcsöves bemutatókban, több helyen vállaltak előadásokat, rendeztek kiállításokat.

Az egyesületi vagyon felhasználása

2009-ben bevételeink kismértékben csökkentek (-171 E Ft), kiadásaink azonban jelentős mértékben növekedtek (-7226 E Ft), ami részben a A Csillagászat Nemzetközi Évével kapcsolatos többletkiadások számlájára írandó.
A szabad pénzeszközöket az Egyesület banki folyószámláján részben lekötötte.
A kiadványok költségének növekedése egyrészt a 2009-es csillagászat évéhez köthető másrészt a 2010-es évkönyv költségeit is tartalmazza.
A postaköltségek növekedése nagyrészt szintén a csillagászat évének következménye.

Cél szerinti juttatások

Vezető tisztségviselők juttatása
Az Egyesületnek 2009-ben két főállású alkalmazottja volt, Mizser Attila főtitkár, és Sárneczky Krisztián, akik után az Egyesület a közterheket megfizette. A személyi jellegű költségek növekedése a 2009. évi közgyűlés és az elnökség döntésével összhangban van.

Támogatások

A 2009-ben kapott támogatások összege lényegesen kevesebb volt, mint az előző évben. Egyesületünket a Nemzeti Kulturális Alap és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlése támogatta (pályázatok). Az 1%-os SZJA-felajánlások mértéke némiképp visszaesett, 5,470 E Ft-ra.

Egyszerűsített beszámoló és mérleg (ezer Ft)

Megnevezés                                  2008        2009        2010       változás (2008/09)
                   
tagdíj és tábori hozzájárulás   10,869      13,190     13000        2,321
SZJA 1%                                        5,857        5,470       6000         (387)
Támogatás                                   3,486           960    (11000)     (2,526)
kapott kamatok                                489           505         600              16
Egyéb                                             2,932        3,336       3500           404
                   
Bevételek összesen                 23,633     23,461      23100         (172)

                   
Szakmai kiadványok                   4,756       7,604         4500        2,848
Posta                                             2,600       3,200         3200           600
Táborozás                                    2,845       2,851         2000                6
Személyi jellegű költségek       4,440       5,535         5500        1,095
Jármű üzemeltetés                            0           878           900           878
értékcsökkenési leírás              1,057       1,477         1467           420
Egyéb                                            5,942       9,439         5500        3,497
                   
Ráfordítás összesen                             20,583    29,507      23067     8,924
                   
Eredmény                                                                   3,050    (6,046)     (9,096)

Ajánljuk...