Határozatlan időre bezár a Szegedi Csillagvizsgáló

A Kertész utcai Csillagvizsgálóban a nyitva tartás és a látogatók fogadása határozatlan ideig szünetel, miután az épület egyik fele megsüllyedt, nagy repedések keletkeztek a falakon, ami veszélyes lehet. Az események oka, hogy az épület alatt lévő szürkeagyag-talaj alacsony talajvíz esetén összehúzódik, ami az épület süllyedését okozza. A Csillagvizsgáló állagromlása már 2009 őszén elkezdődött, de mostanra elérte a kritikus szintet.

Egy korábbi – sikertelen – pályázat kapcsán elkészültek a szükséges intézkedések tervei; az anyagiak előteremtése egyelőre folyamatban van. Amennyiben sikerül elvégezni a szükséges munkálatokat, a Szegedi Csillagvizsgáló természetesen újra kinyitja majd kapuit a látogatók előtt.

Reméljük, hamarosan ismét sikerül rendbe hozni az épületet, mely Szegedi Csoportunk otthona, és ahol számtalan nagy sikerű találkozót, távcsöves bemutatót tartottak az elmúlt két évtizedben.

Szegedi Csoportunk november 5-én 10 órától rendezi éves találkozóját a Százszorszép Gyermekházban. Ízelítő a programból: szupernóvák 2011-ben és egyéb változós újdonságok, peloponnészoszi mélyég-expedíció. Részletes programmal és információkkal az MCSE honlapján jelentkezünk. További információk: Sánta Gábor, tel.: 06-70-251-4513., e-mail: melyeg@mcse.hu
 

Ajánljuk...