Múzeumok Éjszakája 2013 – beszámoló

Baja

Hegedüs Tibor beszámolója

Baján szerencsére sem jég, sem hó, sem más csapadék nem volt. Jó, hát a felhőkkel küzdöttünk, de mire besötétedett, a Szaturnuszt és később a Holdat tudtuk szépen mutogatni a hullámokban érkező tömegnek.

A Borbás Mihály Bemutatóteremben este 7-kor lassan szaporodó, "családias" hangulatú közönségnek kezdtük meg a programot, kb. fél órás késés után (csak ekkorra értük el azt a létszámot, hogy méltó módon ünnepeljük meg a "fény napját"… azaz Szent Iván napot). Vidovits Iván barátunk 1 nap+1 vers+1 kép alkalmi performanszával vette kezdetét az esti program. Rövidke szünet után Ruzsics Krisztina az éppen aktuális, fél évszázados évforduló: Tyereskova, az első női űrhajós repülésének vetítéses megemlékezésével folytatta. A vége felé egyszer csak robbanás-szerűen megérkezett egy nagy tömeg (a társ-rendező közeli múzeumi helyszínről), így aztán ránk szakadt hirtelen minden… Három helyszínen izzadtunk: az udvaron Varga Zoli tartotta a frontot a 115/900-as Orion Newtonnal, Jager Zoliék a kupolában küzdöttek a tömeget alig bíró emelőplatformmal, a 150/1200-as akromát+Fornax 50 együttessel, a teremben és a távcsőhöz éppen nem férő látogatókkal pedig Ruzsics Kriszta, Egri József és Hegedüs Tibor állták a sarat… Közkívánatra ismétlés következett Tyereskovából – majd 22 órától kicsit enyhült a "szorítás", minthogy a szomszédos múzeumi kiállítóhelyen (Éber Emlékház) folytatódtak a programok, amit szintén csillagászati program nyitott: Schulhof Lipót, bajai csillagász akadémikus életének és munkásságának bemutatásáról. Ott is előbb tucatnyi, bár lelkes nézővel indult a prezentáció, majd 5 perc leforgása alatt zsúfolásig tele lett az udvar, még a pótszékek is elfogytak…

Éjfél előtt befelhősödött, és akkor rövid időn belül elfogytak a látogatók. A csillagda rendező kollektívája eddigre már a végkimerülés közeli állapotba jutott – de érdemes volt a fáradságért: a szerényebb becslések szerint is megint elértük a 110-120 fős össz létszámot, ami Baja méretéhez képest (38 ezer fő) szép teljesítmény!

Budapest

Acqincum

Spányi Péter beszámolója

Négyen voltunk kint Aquincumban. Én viszonylag hamar kiértem, és a múzeumkert legtávolabbi részébe irányítottak, a színház mellé. Végül is a helyszín nem lett volna rossz. Gondoltam még Napot is tudok mutatni, de mire összeszereltem a távcsövet, teljesen beborult. Lelkes érdeklődők azért így is voltak, kellemesen elbeszélgettünk, és jobb híján a hármashatárhegyi torony tetejét mutogattam nekik. Majd ránk zúdultak a dunai szúnyogok. Volt látogató, akinek a szemében is szúnyogok mászkáltak, amíg a távcsőbe nézett. Egy időre kiderült, és a Szaturnuszt és néhány csillagot is meg tudtam mutatni, de fél óra után végleg lehúzták a rolót. Megérkeztek Attiláék is újabb távcsövekkel, de lassan az eső is csöpögni kezdett, így 11 után összepakoltunk. Felmerült még, hogy tartsunk valami szóbeli mesét, de aztán ez elmaradt. Elbúcsúztunk Kurucz Katalintól, még 1-ig beszélgettünk, aztán eljöttünk.

Polaris Csillagvizsgáló

Mizser Attila beszámolója

A Polarisban jelentős készültséggel vártuk a Múzeumok Éjszakáját, mivel most először szerepeltünk a rendezvény hivatalos honlapján és műsorfüzetében. Ez meg is látszott az érdeklődésen, hiszen több mint 500 érdeklődő fordult meg nálunk a múzeumok délutánján, estéjén és éjszakáján. Nálunk a program délelőtt 10-kor kezdődött, a Kettőscsillag-észlelők Találkozójával. Ha már úgy is rendezvény van nálunk, miért ne kezdjük kora délután a Múzeumok Éjszakáját? 14 órától fogadtuk az érdeklődőket Nap-bemutatóval és Marton Géza napóra-standjával. Többféle napórával is megismerkedhettek az érdeklődők.

Biztos ami biztos, számos előadással is készültünk, ezek pontosan meg lettek hirdetve a hivatalos Múzeuméj-honlapon: A napóra, A gyűrűs bolygó titkai, Más Szaturnuszok (az
exobolygók világa), Hogyan válasszunk magunknak távcsövet? Bolygórendszerünk. Folyamatosan megtekinthették az érdeklődők Éder Iván Az égbolt rejtett csodái c. kiállítását. Marton Géza Időmester napórakészítési foglalkozást is tartott, amin a felnőttek is nagy örömmel vettek részt.

A negyven fokos hőség alaposan próbára tette a szervezésben közreműködőket. Molnár Péter, Sánta Gábor, Kereszturi Ákos, Kiss László, Mizser Csongor, Molnár Tímea, Jakabfi Tamás, Bagi Andrea, Gurubi Gina, Éder Iván, Kiss Szabolcs, Király Amanda és Tóth Éva tartotta a frontot. A frissítő hidegfront ugyan csak másnap érkezett meg, de nálunk sötétedésre teljesen beborult. Ennek ellenére éjjel 1-ig folyamatosan jöttek, jöttek az érdeklődők, de távcsöves élményben sajnos nem lehetett részük.

Kaposvár

Maczó András beszámolója

Kaposvár új bemutatóhelyszínt avatott – mégpedig sikeresen – az idei Múzeumok Éjszakája rendezvény során, most először a Megyei Könyvtár hátsó teraszánál állítottam fel a távcsövet. Az este csillagászati dokumentumfilmek vetítésével indult, és kezdetben úgy tűnt, nem is fogunk holdkrátereket látni máshol, csak a kivetítő vásznán, hiszen délután erős fátyolfelhősödés kezdődött. Naplemente után azonban kiderült, és a süteményekkel, teával gazdagított, megvadult szúnyogok által nagy számban látogatott rendezvényen végül folyamatosan, negyed 12-ig tanulmányozták a népek a Szaturnuszt, valamint a házak mögül kibukkanó Holdat. A nem messzi sétálóutca dáridója már rég elhalkult, még mindig érkeztek repetázók a városból, sőt egyszer további látogatókat riadóztató telefonbeszélgetésnek is fültanúja voltam ("Gyertek, itt távcsővel lehet látni a Szaturnusz gyűrűjét")

Egy szó, mint száz, hiába szórták a felhők a villámokat kezdetben nyugaton, majd 11 óra környékén keleten, nálunk kitartott a nyugalmas és tiszta ég, pedig délután még egy lyukas garast nem adtam volna azért, hogy az időjárás megkíméli a kaposvári Múzeumok Éjszakáját.

Szarvas

Szklenár Tamás beszámolója

Szarvason sajnos borult volt az ég, de így is szép számmal érkeztek érdeklődők a Körös-Maros Nemzeti Park Látogatóközpontjába.

A program a következőképpen alakult:

  • TWAN kiállítás
  • Éjszakai, zseblámpás tárlatvezetés a látogatóközpont kiállítótermeiben
  • Csillagképek, illetve szerepük a magyar mondavilágban (ezt én követtem el)
  • Rovarfajok a hazai mesékben (nemzeti parkos kolléga) 
  • TWAN filmnézés

 A borult idő ellenére úgy gondolom jól sikerült az este, jövőre megrendelem a derült eget.

Szombathely

Csák Balázs beszámolója

Szombathelyen, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban rendhagyó módon péntek estére hirdettünk meg távcsöves bemutatást. A döntés a szombati időjárás fényében igen bölcsnek bizonyult. Este 9-től vártuk a látogatókat, de már jóval a hivatalos nyitás előtt is folyamatosan érkeztek az érdeklődők.

Sötétedésig (és persze utána is) a Gothard Jenő kiállítást tekinthették meg az obszervatóriumba betérők, majd a Holdat és a Szaturnuszt mutattuk be derült, de meglehetősen gyenge seeingű égen a 60 cm-es Cassegrain távcsővel, és 15×70-es binokulárral. A minden várakozáson felüli látogatószám miatt más objektum nem is kerülhetett távcsővégre. Éjfélig 200-nál is több látogató írta alá a jelenléti ívet, de valószínűleg ennél is többen lehettek kint ezen az éjszakán. Másfél órán keresztül a 60 C kupolájától a majd’ 100 m-re lévő főbejáratig kígyózott a sor.

Összességében rendkívül sikeres bemutató volt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az intézményünk milyen messze esik a városközponttól.

 

Ajánljuk...