Csillagászat Napja 2015

Közel harminc helyszínen készültünk a Csillagászat Napjára. Lássuk, ki mit látott, mit tapasztalt 2015. április 25-én!

Sülysáp

Fodor Antal beszámolója

Sülysápon a Csillagászat Napján szinte minden a 25 éves Hubble űrtávcsőről szólt. A SACSE is nyert egy 3×2,25 méteres posztert az ESA által kiírt pályázaton. A program egy kis szándékos csúszással kezdődött, mert az eredeti elképzelés helyett a csillagvizsgáló teraszán kellett megtartani az előadást és a poszter leleplezését. Amíg a sötétedésre vártunk addig a három fényes objektum volt a fő attrakció. Természetesen később is, amikor már beállt a sötétség és látványosabbá váltak a Vénusz, Hold és a Jupiter. A 19:30-kor elhangzott megnyitó után Kalup Csilla csillagászati diákolimpikonunk leplezte le a képet, amelyről ezután részletes előadást tartott mintegy 10 percben. A fő program Horvai Ferenc előadása volt az űrkutatásról, benne a Hubble 25 évéről. Az előadás után szerencsénkre nagyon szép derült idő köszöntött az érdeklődők népes seregére, az itt-ott úszkáló felhők is szépen átadták a terepet az égi objektumoknak. Az udvaron 2 db 300-as Dobson és egy 250-es Newton EQ6 állta az érdeklődők rohamát. Természetesen a csillagvizsgáló főműszerére volt majd mindenki kíváncsi, így itt elég hosszú sor alakult ki, néha 15 perces várakozással. Érdeklődők folyamatosan érkeztek egészen 22:00 óráig. Összességében mintegy 150 fő látogatta meg a Csillagászat Napján a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálót.

20150427_csillagaszat_napja_sulysap_1Szeged

Szalai Tamás beszámolója

Mi “előesti” programokat szerveztünk péntekre, mivel egyrészt úgyis mindig péntekenként van nyitva a Szegedi Csillagvizsgáló, másrészt szombaton rengeteg egyéb program volt a városban.

17-18 óra között Vinkó József tartott előadást az egyetem fizika előadójában a Hubble-űrtávcsőről, kb. 80 érdeklődő részére. (Az előadás a sok látványos felvétel mellett hitelességi mutatókban is igen magas értékűnek volt tekinthető, mivel az előadó rendszeresen dolgozik HST-felvételekkel, illetve űrcsillagászati adatfeldolgozási kurzust is tart az egyetemen.)

18 óra és éjfél között – SZTE / MCSE Szegedi Helyi Csoport koprodukcióban, 16 fővel – az újszegedi Csillagvizsgálóban vártuk az érdeklődő közönséget, akik igencsak szép számban (~650 fő) jelentek meg. A hat órás program során folyamatosan zajlottak 30 perces tematikus előadások (Naprendszerbeli újdonságok, exobolygók, földönkívüli élet, kozmológia, sci-fi és tudomány, …), 4 távcsővel mutattuk a látnivalókat (először Nap, aztán Hold, Vénusz, Jupiter) a kezdetben elég felhős, de folyamatosan javuló állapotú égbolton. Emellett lézerpálcás, mitológiai vetületekkel egybekötött csillagképtúra, kupola-bemutató (a 40 cm-s távcső és általában a csillagászati kutatások bemutatása), születésnapi Hubble-stand (ismétlődő, szabadtéri vetítéses kiselőadással és kézbe vehető HST-modellel) és a Naprendszer bolygóit bemutató plakátkiállítás is gazdagította a programot.

Az este sikeréhez nagy valószínűséggel jelentősen hozzájárult az azt megelőző két hétben zajló, intenzív Facebook-os kampány.

Bemutató Dávodon.

Bemutató Dávodon, Pócsai Sándor szervezésében.

Szokolya

Ponikli Péter beszámolója

A csillagászat napján távcsöves bemutatót tartottam a Szokolyai focipályán,amit nagy érdeklődés kísért. SkyWatcher 80/600-as ED távcső segített a látnivalók bemutatásában. Sokan életükben először néztek csillagászati távcsőbe, különösen a Hold látványa volt akit elbűvölt. Körülbelül 25-30-an lehettek az érdeklődők.

Szokolyai bemutató.

Szokolyai bemutató.

Budapest

Óbudán, a Polaris Csillagvizsgálóban már délelőttől kínáltunk programot: az észlelőszakkör foglalkozásába bárki bekapcsolódhatott. Délután Nap-bemutatóval vártuk az érdeklődőket, de csak este indult be a nagyüzem, amikor Kiss László Hogyan legyünk csillagászok? című előadására megtelt a terasz. Több távcsővel vártuk az érdeklődőket, akik a májusi égbolt érdekességeivel ismerkedhettek meg. Az eseményről videóanyag is készült az M2 Hetedhét gyerekhíradója számára: Hetedhét gyerekhíradó
Az éjfél tájban zárult programon mintegy 100 érdeklődő vett részt.

polaris-csillagaszat-napja-2015

balna-csillagaszat-napja-2015

Járdacsillagászati bemutatót tartottunk a Bálnánál, ahol négy távcsővel figyelhették meg a járókelők a tavaszi égbolt aktuális érdekességeit. Az éjfél tájban befejeződött bemutatón több száz járókelő részesülhetett csillagászati élményében.

Dunaújváros

Romhányi Attila beszámolója

A Csillagászat Napján Dunaújvárosban két időpontban rendeztünk bemutatót az Aratók-szoborcsoportja mellett:

1. 15-17:00-ig két társunk Napbemutatót rendezett, ahol az érdeklődők egy Naptávcsövön át csodálták meg Napunk aktív területeit, ugyanakkor  a másik AstroSolar fóliával védett távcsővel meg a napfoltok  látványát élvezték. (200 fő).

2. 20:00-tól órától 5 távcsővel vártuk az érdeklődőket, akik megcsodálták a Vénusz bolygó fázisát, a Hold krátereit és az Ariadaeus rianást, továbbá a Jupiter felhősávjait és a Galilei-féle holdakat. (250 fő).

Távcsöveikkel bemutattak: Dr. Juhász Ferenc, Hédl István, Krizsány Noel, Dr. Zseli József, Garbacz István, Romhányi Attila.
A bemutatón összesen: 450 fő vett részt.

dunaujvaros-csillagaszat-napja-2015

Ajánljuk...