MCSE közgyűlés 2017

A Magyar Csillagászati Egyesület 2017. évi rendes közgyűlését április 29-én (a Csillagászat Napján) tartjuk 10 órai kezdettel. A közgyűlés helyszíne az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont.

Tájékoztatjuk tagtársainkat, hogy idei rendes közgyűlésünket április 29-én tartjuk, 10 órai kezdettel. A közgyűlés helyszíne: Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, Budapest III., ker Fő tér 2.
Felkérjük tagjainkat, hogy a határozatképesség érdekében (a tagok 50%-a + 1 fő) vegyenek részt közgyűlésünkön! Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlést változatlan programmal, 10:30-ra hívjuk össze.

Derült idő esetén a közgyűlést megelőzően és a szünetekben távcsöves Nap-bemutató az Esernyős szobroknál.

A közgyűlés napirendje:

10:00 Elnöki megnyitó

10:30 Titkársági beszámoló

11:30 A Felügyelő Bizottság jelentése

11:50 Hozzászólások, közérdekű bejelentések

12:00–13:00 Szünet

Előadások, beszámolók

13:00-13:45 Csillagbölcsők kutatása kis- és nagytávcsövekkel

Kóspál Ágnes
MTA CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet

Az előadás témája olyan fiatal, születőfélben lévő csillagok vizsgálata, amelyekben a csillagkörüli korongról a csillagra történő tömegátadás időszakosan ezerszeresére nő, a csillag akár 5 magnitúdós kifényesedését okozva. Lesz szó arról, hogy milyen titkokat tárnak fel a csillagkörüli anyag szerkezetéről a legmodernebb nagyműszerekkel történő észlelések, és hogyan járulhatnak hozzá az amatőrcsillagászok ezen csillagok kutatásához.

 

Kospal_Agnes_loreal-unesco

Kóspál Ágnes (forrás: L’Oreal)

14:00-14:45 Csillagvizsgálók aranykora (Mizser Attila)

A magyarországi csillagászat (akár amatőr, akár professzionális) fontos színhelyei a csillagvizsgálók. Az utóbbi évtizedben, de különösen a 2010-es években korábban soha nem látott mértékben és léptékben épültek újabb és újabb csillagászatnépszerűsítő helyek Magyarországon. A csillagászat népszerűsítése is újabb lendületet kapott, az amatőrcsillagászatban pedig robbanásszerűen elterjedt az asztrofotográfia.

pannon

A Pannon Csillagda Bakonybélben.

 

esernyos

Távcsöves bemutató az “esernyős” szoborcsoportnál (Varga Imre: Várakozók).

Ajánljuk...