Maradj otthon!

Az év elején tele voltunk tervekkel, hiszen oly távolinak tűnt még a járvány! A Polaris tavaszi előadássorozatának minden keddjére remek előadásokat szerveztünk, befutottak az első jelentkezők nyári táborainkra, tervezgettük, milyen programoknak ad majd otthont Csillagtanyánk.

Tavaszra aztán feje tetejére állt a világ. A környező országok is egymás után hozták meg a korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezésére. A megszokott hétköznapok hirtelen és drasztikusan megváltoztak – ilyesmire a mi életünkben még nem volt példa. A kormány által bevezetett intézkedéseknek megfelelően Egyesületünk is lépett: elmaradtak a Messier-maratonok, a tervezett előadások, és egyelőre kétséges, mikor nyithat ki újra a Polaris Csillagvizsgáló, megtarthatjuk-e a tarjáni tábort, lesz-e mód és az embereknek lehetősége, vagy akár bátorsága tömeges rendezvényeken részt venni.

Az Egyesület idei első elnökségi ülését szó szerint az utolsó pillanatban sikerült megtartani, de a távol lakó elnökségi tagok az interneten csatlakoztak a megbeszéléshez. Korábban soha fel nem merült témák kerültek terítékre: bizonytalan időre el kellett halasztanunk idei közgyűlésünket – bízunk benne, hogy valamikor az év második felében megtarthatjuk.
Egyesületi életünk drasztikusan megváltozott. A Polaris Csillagvizsgálóban csak a legszükségesebb munkákat végezzük el, azokat is lehetőleg egyénileg. Szomorú látvány a kihalt terasz, a néptelen helyiségek. A látogatók elmaradása miatt ráadásul jelentős bevételtől is elesünk. A Csillagtanyán is csupán a legfontosabb, halaszthatatlan karbantartási munkákat végezzük, szó sem lehet népes észlelőhétvégékről.

Mit tehetünk ebben a helyzetben? Először is vegyük a lehető legkomolyabban a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket! Ezzel tehetjük a legtöbbet azért, hogy a megszokott élet minél hamarabb visszatérhessen a bemutató csillagvizsgálókba és a kisebb csillagászati közösségekbe is. Amint mód nyílik rá, bepótoljuk az elmaradt előadásokat, megtartjuk közgyűlésünket. Ha a korlátozások sokáig életben maradnak, akkor a nyári táborokról sajnos le kell mondanunk. Egyes előadásokat a „virtuális térbe” helyezzük, Youtube-csatornánkon tesszük majd elérhetővé. A Meteor folyóirat szerkesztése zavartalan, hasonlóan honlapjaink karbantartásához, frissítéséhez, egyéb kiadványok előkészítéséhez.

Naponta többször hallani a felszólítást: maradjanak otthon! Rendkívül nehéz időszak a jelenlegi, de próbáljuk megtalálni a lehetőségeket, amelyek legalább egy időre elfeledtetik a napi gondokat, a járvány miatti aggodalmainkat. Kapcsolódjunk ki, amikor csak tehetjük: ennek nagyszerű módja a csillagos éggel való személyes kontaktus fenntartása. Akár a nyitott ablakból, teraszról, vagy kertünkből még egyszerű binokulárokkal is számos megfigyelést végezhetünk, kezdve a nagyobb Hold-alakzatok azonosításától változócsillagok fényességbecslésén át a Vénusz-sarló megfigyeléséig. Ezeket a megfigyeléseket pedig a megszokott módon várják szakcsoportjaink. Borult időben pedig hozzájárulhatunk Egyesületünk észlelési archívumának bővítéséhez (további információk: mcse@mcse.hu). Mivel a személyes találkozások lehetősége egy időre megszűnt, minden amatőrcsillagász barátunknak javasoljuk, hogy használja ki az internet adta lehetőségeket! Beszélgessünk, osszuk meg eredményeinket, kérdéseinket egymással a világhálón át: nem csak a csillagászattal kapcsolatos, de mindennapi, emberi problémáinkat is – és közben reméljük, hogy nemsokára ez a járvány is a múlté lesz.

Az MCSE Elnöksége

Ajánljuk...