Csillagtanya – tavaszi tájékoztató

A csillagtanyai élet tavaszi beindítását nem egészen így képzeltük. A járványhelyzet következtében életbe lépett intézkedések miatt tavaszra tervezett észlelőhétvégéinket és a csoportos tevékenységeket le kellett fújnunk bizonytalan időre.

Jelenleg csak a legszükségesebb karbantartási, felújítási, bővítési munkákat végezzük, illetve végeztetjük a Csillagtanyán, előre egyeztetett időpontokban. Reméljük, ezen hamarosan változtatni tudunk, mint ahogy abban is reménykedünk, hogy mielőbb beindulhat a rendszeres észlelőmunka.

Tavaszi munkák: frissen ültetett babérmeggy-sor a kerítés mentén.

Friss ágyások a keleti észlelőudvar szélén. Háttérben a nagy körtefa, amely majdnem egész nap árnyékot ad (nyári sátorozásra alkalmas helyszín).

A télre sikerült felkészítenünk a Csillagtanya “főépületét”. Elkészült a fűtési rendszer átalakítása, új ágyakat, polcokat, bútorokat szereztünk be. Mindkét észlelőudvar kitisztítva, téli tüzelő beszerezve. Köszönet sok-sok önkéntes munkát végző tagtársunknak és a Csillagtanyát adományaikkal támogatóknak! Bővebben lásd itt.

Az év elejére meghirdetett Quadrantida-észlelőéjszaka a borult idő miatt elmaradtak a megfigyelések. Februári és márciusi észlelőhétvégéinket a rossz időjárás miatt elhalasztottuk. Az év első két hónapjában keveset haladtunk előre a további karbantartási, felújítási munkákkal – lényegében téli álomra szenderültünk. Nagyon bíztunk abban, hogy a tavaszi időszak sok derültet hoz, emellett folytathatjuk a kerti munkákat is, hiszen vannak olyan tagtársaink, akik a kertészkedés iránt is fogékonyak. Új ágyások születtek, újabb gyümölcsfákat is ültettünk – kitüntetett helyet foglal el a Meteor fantázianevű meggycsemete (Zsíros Zoltán ajándéka), reméljük, hamarosan termőre fordul. Egyik tagtársunk adományaként babérmeggy-sort ültettünk a kerítés mentén, ezzel is szeretnénk csökkenteni az útról beszűrödő fényeket, illetve a porszennyezést. Köszönet Petyerákné Marikának!

Itt a tavasz! Virágoznak a cseresznyefák.

Jó pár munka lenne, amivel még haladni kellene, így például új kerti csapot telepíteni, kibélelni a ciszternát, amelyből szökik a víz, távcsőtárolót építeni (hordozható távcsöveknek, de különösen a nagy Dobsonoknak) – sokféle tennivaló van egy ilyen vidéki kertben. A legfontosabb és minden bizonnyal leglátványosabb csillagászati feladat kupolánk Csillagtanyára való telepítése. A Millenáristól vásárolt kupolát az Óbudai Szabadidőparkban tároljuk, és immár nagyon időszerű, hogy elkerüljön végleges helyére. A szállítás magas költségeire tekintettel reméljük, talán akad olyan cég, amely vállalja a kupola elszállítását, támogatásként. Terveink szerint a kupolában egy 35 cm-es Schmidt-Cassegrain-távcső kap helyet.

Minden tagtársunknak, a csillagászat minden barátjának köszönjük a Csillagtanyáért nyújtott segítséget!

2018 januárjában érkezett meg 3 m-es kupolánk Óbudára, a Szabadidő Parkba. Végleges helye a Csillagtanyán lesz. A szállításban és a telepítésben is szívesen fogadunk minden segítséget.

A Csillagtanya további rendbetételéhez, fejlesztéséhez, bővítéséhez számítunk tagtársaink és a csillagászat barátai segítségére. Ön is támogathatja a Csillagtanyát! A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehet utalni: 62900177-16700448. Köszönjük! Az adományozás állása a legelső híradásunk végén található táblázatban követhető.

Ajánljuk...