Napfolt-sütemény

Maradjunk otthon? Ne csak az elménkkel, a gyomrunkkal is foglalkozzunk! Ha van otthon elegendő sütnivalónk, hát süssünk tudományosan, és készítsünk napfolt-süteményt!

Hozzávalók:

 ¼ csészényi puha vaj

¼ csészényi cukor

1 tojás

½ teáskanálnyi vanília kivonat

1 ¼ csészényi liszt

1 teáskanálnyi sütőpor

a díszítéshez:

1 ½ csésze porcukor

3-8 teáskanálnyi tej (vagy rizs, szója, mandulatej)

sárga és piros ételfesték

csokoládékorongok

Keverjünk össze ¼ csészényi puha vajat ¼ csészényi cukorral. A vaj legyen minél puhább, így annál könnyebb vele dolgozni. Miután jól összekevertük, adjunk hozzá egy egész tojást, ½ teáskanálnyi vanília kivonatot, és keverjük jól össze. Használjunk robotgépet (és Anya segítségét), hogy gyorsabban kész legyünk. A tál falához tapadó darabokat egy fakanállal vagy spatulával távolítsuk el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adjunk a masszához 1 ¼ csészényi lisztet, egy teáskanálnyi sütőport, és jól keverjük ezekkel is össze. Kell egy kis idő, mire jól összeállnak az alapanyagok. Használjunk egy kanalt, majd a kezünket (ragadni fog, de nem baj), és így kész is a tészta.

Lisztezzünk meg egy deszkát vagy egy szilikonlapot, és nyújtsuk ki rajta a tésztát. Ne felejtsük el a tészta tetejét is belisztezni, hogy a tészta ne tapadjon a sodrófára. Nyújtsuk ki jól minden irányban, hogy szép vékony legyen, majd vágjunk ki belőle Nap formájú korongokat. Ha nincs ilyen formánk, használhatunk kisebb befőttesüveget vagy poharat is, vagy ami csak tetszik nekünk.

Helyezzük a korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütőt melegítsük fel 190°C-ra, majd süssük 10-12 percig. Itt mindenféleképpen kérjük Anya vagy más felnőtt segítségét.

A kész süteményeket helyezzük egy rácsra, hogy kihűljenek, mi pedig készítsük el a díszítést. Keverjünk össze 1 ½ csésze porcukrot 3-8 teáskanálnyi tejjel (használhatunk szója vagy rizstejet is), hogy sűrű masszát kapjunk. A masszát vegyük két részre. Az egyikhez 3 csepp sárga, a másikhoz, a narancssárgához 2 csepp sárga és  csepp piros ételfestéket használjunk.

Először a sárga masszával kenjük meg vékonyan a süteményeinket, majd a narancssárgával rajzoljunk tetszőleges mintákat a tetejére. Nem kell, hogy tökéletes legyen, használjuk a fantáziánkat. Akár egy fogpiszkálóval is mintákat rajzolhatunk, keverhetjük a színeket. A napfoltok ábrázolásához használjunk csokoládédarabokat, vagy csokoládébevonatot. A Nap aktív periódusában rengeteg napfoltot láthatunk felszínén, máskor, mint most is, szinte egyet sem.

Már csak a kóstolás van hátra!

Ha nektek is van csillagászattal kapcsolatos receptetek, osszátok meg velünk! Csillagászkodni, sütni mindig jó!

Ajánljuk...