A Csillagtanya kupolája

Júniusban fokozatosan újraindult az élet a Csillagtanyán. Fő feladatunk a kupola telepítése, amelyben egy 35 cm-es távcső kap helyet, és ahol – reményeink szerint – hamarosan beindulhat az észlelőmunka.

Sajnos a koronavírus-járvány miatt több hónapos késésben vagyunk a csillagtanyai munkákkal. Egy ilyen nagy területen mindig van mit csinálni, főként a tavaszi-nyári időszakban. Tavasszal csak egy-két fős “csoportokban” szállingózva mentünk le dolgozni, mostanra azonban már nagyobb munkákat is elvégezhetünk. A kert csinosítása mellett folytattuk a visszamaradt építési és egyéb hulladékok elszállítását, így mostanra lényegében teljesen sikerült kitisztítani a területet. Kibővítettük a tüzelőtárolót, félreeső helyre raktároztuk el a maradék építési anyagokat, betonoszlopokat. Tovább csinosítottuk a házbelsőt. Új polcot kaptunk a “konyha” és a “társalgó” határvidékére, megszépült a pinceajtó, és még egy sor egyéb apróbb-nagyobb munkát végeztünk el. Új hűtőgépet kaptunk (amely már nem fagyaszt meg mindent, hanem tényleg hűt). A sort lehetne hosszan folytatni – hála lelkes tagtársainknak. 

A kibővített tüzelőtároló.

Egyre szépülünk. A pinceajtó is éppen szépül, azért nem látszik a képen.

Júniusban megkezdtük a kupola helyének kialakítását, Mártha Zoltán irányításával. Kiástuk a távcsőoszlop alapját, elkészültünk a 200 kg-os acélcső bebetonozásával – reményeink szerint rezgésmentes lesz az oszlop. Megkezdtük a tápkábelt befogadó árok kiásását, ami nem ment egyszerűen a rekkenő hőségben. Reméljük, minden, a kupola elhelyezéséhez szükséges munkával végzünk, és mielőbb megtörténhet a kupola leszállítása és elhelyezése, majd kezdődhetnek a szerelési munkák.

A 3,2 méter átmérőjű kupola korábban a Millenárison szolgált, azonban évek óta használaton kívül állt, amikor sikerült megvásárolnunk 2018 elején. Azóta az Óbudai Szabadidőpark egyik zugában tároljuk, de természetesen szeretnénk minél előbb végleges helyére, a Csillagtanyára szállíttatni. A kupolával együtt vásároltuk meg a benne elhelyezett 35 cm-es, Meade gyártmányú Schmidt-Cassegrain-teleszkópot, amelyet ideiglenesen a Polaris teraszán használtunk. A távcső képalkotása kiváló, ezért is reméljük, hogy új észlelőhelyünk sötétebb ege alatt sok örömöt fog okozni az észlelőknek.

A kupola elszállítása 2018 januárjában. Szeretnénk mielőbb végleges helyére juttatni, a lovasberényi Csillagtanyára. Az elszállításban minden segítséget szívesen veszünk! 

Köszönjük a sok-sok munkát tagtársainknak és segítőiknek: Bánfalvy Zoltán, Csukovics Tibor, Horváth Joe, Hölgye Attila, Husztig István, Martinek Andrea, Máté Attila, Mártha Zoltán, Mizser Ábel, Molnár Péter, Szász Mária, Szulovszky András, Petyerákné Marika, Sárközi József, Talabér Gergely, Talabérné Fodor Éva, Török Tünde, Zsíros Zoltán – és még sokan mások.

Göncöl Ödön és a júniusi Meteor.

Júniusi virágoskert.

Rengeteg a tennivaló még a Csillagtanyán, aki be tudna segíteni az ottani munkákban, csatlakozhat hozzánk az építőhétvégéken (l. honlapunkon, az események között). Minden pénzadományt szívesen veszünk, és az ottani fejlesztésekre fordítjuk. A kupolaszállításban is minden segítséget örömmel fogadunk!

A Csillagtanya további rendbetételéhez, fejlesztéséhez, bővítéséhez számítunk tagtársaink és a csillagászat barátai segítségére. Ön is támogathatja a Csillagtanyát! A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehet utalni: 62900177-16700448. Köszönjük! Az adományozás állása a legelső híradásunk végén található táblázatban követhető.

Ajánljuk...