MCSE Ifjúsági Csillagásztábor 2021 – Vértesbogár – Tábori napló

„Te is csillagász leszel!” Nagy várakozással tekintettünk az idei vértesboglári ifjúsági csillagásztábor elé, annál is inkább, mert a pandémia árnyékában egészen az utolsó hetekig bizonytalan volt, hogy lehet-e 2021-ben tábort tartani. Mi szervezők, a jól megszokott lelkesedéssel készültünk a táborra, és számunkra is kellemes meglepetés volt, hogy a tábor meghirdetését követően nagyon hamar beteltek a helyek, még úgy is, hogy nem tudtunk 100%-os garanciát vállalni arra, hogy lesz-e idén tábor Vértesbogláron! Köszönhetően a csillagok kedvező állásának (…), július 5-én hétfőn több mint 30 csillogó szemű ifjú csillagászpalántával (köztük sokan már visszatérő táborozók), 12 diákolimpikonnal és a felkészítőikkel Budapestről elindult a busz Vértesboglárra, a Boglártanya Erdei Iskolába.

Első este, miután mindenki üdvözölte régi és új barátait, és elfoglaltuk a szobákat Kiss Áron táborvezető  hivatalosan is megnyitotta a tábort, ismertette a tábori programot, csoportbeosztásokat, majd a közös vacsorát követően nekiláttunk, hogy felállítsuk a távcsöveket és az észlelőréten várjuk az este beköszöntét. Várakozásainkkal ellentétben felhős éggel indult az este, ami aztán gyönyörű derült csillagos égbolttá tisztult az éjszaka folyamán. Láttunk Vénuszt, Merkúrt, kettős csillagokat és a hajnali égbolton még egy gyönyörű holdsarló is megörvendeztetett bennünket.

Kiadósnak nem mondható alvásainkat tartalmas reggelik, pompás Nap és Merkúr észlelések követték, majd a jól megérdemelt csendespihenők az ebéd után. 

Hajnalodik a vértesi csillagásztáborban, sokan már a földön fekve kémlelik az eget – vagy alszanak. Fotó: Budai Ákos.

Szóráth Renáta észlelés közben. Fotó: Budai Ákos.

Kilátás az észlelőrétről dél felé. A horizonton Székesfehérvár fényei. Budai Ákos felvétele.

Kilátás kelet felé, hajnal tájban. Budai Ákos felvétele.

Megfigyelés az észlelőlámpa vörös fényénél. Budai Ákos felvétele.

A táborban persze nem csak eszünk-alszunk és észlelünk, bőven kijut a jobbnál jobb előadásokból is, így például rögtön a keddi napon Kiss Áron a Napról, Holdról és a bolygók megfigyeléséről tartott előadást. A frissen megszerzett tudást aztán az esti észleléskor élőben kamatoztathatták is a táborozók.  Itt azonban nem ért véget a szellemi táplálék, ugyanis este Kiss László a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója tartott előadást a változócsillagokról, változatlan sikert aratva az őt hallgatók körében.

Évről-évre a tábor egyik elengedhetetlen és egyben legszórakoztatóbb része, hogy az egyes csoportoknak ki kell találniuk a nevüket, meg kell írniuk az indulójukat, majd rögtön el is kezdhetnek dolgozni első izgalmas csoportfeladatukon, ami egy ’égi színjáték’ mégpedig az állatövi csillagképekről. – erre a későbbiekben visszatérünk még egy videós összefoglaló erejéig.

A szerdai nap ragyogó, derült éggel örvendeztetett meg bennünket, így a délelőttöt az észlelőréten töltöttük Nap észleléssel (H-alfa, CaK), árnyékban hűsöléssel, valamint a Nap és Vénusz rajzolásával, amiről már alig várjuk a táborozók észlelőlapjait! Feltöltés az MCSE észlelésfeltöltő oldalán!

A hét folyamán tanultunk még kisbolygókról, üstökösökről, meteorokról, kettőscsillagokról és csillagfejlődésről szintén Kiss Áron előadásában.

Ifjú csillagászpalántáink izgalommal vegyes érdeklődéssel hallgatták szerda este Molnár Péter rendkívül alapos és minden részletre kiterjedő bemutatóját az asztrofotózásról, melyet szintén éles gyakorlat követett az éjszakai észleléskor. Micsoda élmény!!!!

Az este ragyogóan tiszta égboltja gyönyörű objektumai közül az alábbi észlelési feladat jutott szerdára és csütörtökre:

  • a Vénusz rajzolása
  • Jupiter, Ganymedes
  • Szaturnusz, Titan rajzolása
  • változócsillag fényességbecslése
  • kisbolygórajz
  • mélyég-objektum rajzolása (DF, GH, GX)
  • a Neptunusz / Uránusz rajzolása

Néhány táborozó már fel is töltötte az észlelőlapjait, ebből csemegéztünk most:

(Tímár Jasmine rajzai)

https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=89380

https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=89497

https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=89491

Csütörtöki esténk kétség kívüli csúcspontja Kiss László ’Miért legyél csillagász?’ című előadása volt, amelyben rendkívül élvezhető, egyben egzakt módon mutatta be a csillagász/kutató szakma állomásait, hogy ő honnan indult, meddig jutott, hogyan vezetett a főigazgatói székig az út, mire számíthat egy kezdő csillagász, milyen feladatai vannak egy kutatónak, mik a szakma szépségei, adott esetben milyen áldozattal jár. Nem gondolom, hogy a táborozóink egyikének-másikának ne lettek volna csillagászattal kapcsolatos tervei, ambíciói, de egészen biztos vagyok benne, hogy Laci előadásának meglesz a hatása, mint ahogy sokan indulunk el adott pályán egy jó előadás, könyv, impulzus hatására. Ez bizony az volt…..Nézzétek csak!

Nagyon vártuk már a pénteki napot, bár azt nem mondhatom, hogy frissen és fitten ugrottunk ki az ágyból a 4. napi éjszakázást követően, de aki a csillagos égboltot kémleli, tudja, hogy a látvány minden nem alvással töltött óráért kárpótol! Azért, hogy kissé kipihenjük a fáradalmakat, a pénteki napra kirándulást szerveztünk a Balaton Csillagvizsgálóba, ahol Kocsis Antal rendkívül lelkesen mesélt nekünk a 40 fokos kupolában a csillagvizsgáló múltjáról és jelenéről, amit aztán a nap végén a csapatoknak egy rap számban kellett elmesélniük. Kétségkívül ez volt a legjobban sikerült csapatfeladat, brillíroztak az ifjú tehetségek a rögtönzött színpadon! Az alábbi videóban meg is nézheted!

A Csillagvizsgálóból egyenesen a Balaton part felé vettük az irányt, ahol az 1-es és 2-es viharjelzések ellenére pompás délutánt töltöttünk, napsütésben, vidámságban, sőt így az esti fürdést is észlelésre cserélhettük…(na jó ez nem mindenki esetében igaz).

Csoportunk a Balaton Csillagvizsgálónál. Kocsis Antal felvétele.

Utazás előtti utolsó teljes napunk a délelőtti Napészlelést követően nagyrészt az észlelőlapok kidolgozásáról, majd azok közös értékeléséről szólt, ezt követően pedig a rendkívül szórakoztató csoportfeladatok bemutatásáról, csapatvetélkedőkről és az elmaradhatatlan űrdiszkóról, amiért ezúton is jár a taps Mizser Attilának!

A felhős- borongós időjárás ellenére az utolsó este is kivonultunk az észlelőrétre, majd egy kollektív sámántánccal elzavartuk a felhőket (na jó ez sem igaz….) Tehát kegyes volt hozzánk az időjárás és jutott még észlelni való csemege az utolsó estére is! Így mindenki elégedetten NEM tért nyugovóra (de ennek az észleléshez már nem sok köze volt J).

Az utolsó reggelen nehéz volt az ébredés, fáradtan és szomorúan pakolásztuk a távcsöveket és egyéb tábori kellékeket, és indítottuk útnak táborozóinkat. Ezúton is üdvözöljük azt a 3 fáradt csillagász palántát, aki a táborban felejtette a csomagját, jövőre ugyanitt átvehető! 😀 Megértjük, mi is kellemesen elfáradtunk az egy hét végére. Sokakkal beszélgetve a gyerekek már most várják a jövő évi tábort, csakúgy ahogy mi is! Addig is gyertek hozzánk a Polarisba csillagász szakkörre (ősszel, ha a járványhelyzet is megengedi), a Svábhegyi Csillagvizsgálóba jobbnál jobb éjszakai programjainkra, kövessetek social média felületeinken, és ne felejtsétek feltölteni az észlelőlapjaitokat!  

Jövőre veletek (és másokkal) ugyanitt (vagy máshol)!  

Ádám Adrienn – A Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársa – első táborozó

 

Ajánljuk...