Városi csillagparkok Budapesten

Az elmúlt év végén a főváros ötletpályázatot hirdetett meg, amelyre közel 700 javaslat érkezett három különböző kategóriában (Zöld Budapest, Gondoskodó Budapest, Egész Budapest).

Ebben a programban valóban “csak” ötletekről van szó, amelyeket a későbbiek során – nyilvános szavazás után – a főváros megvalósíthat. 

Napjainkban a nagyvárosok fényözönében lakók nagy része számára rejtve marad a csillagos égbolt szépsége. A csillagászat, vagy csak a csillagos ég iránt érdeklődők kénytelenek távolabbi, sötétebb egű észlelőhelyekre utazni. Márpedig a fényszennyezés nem csak az (amatőr) csillagászok munkáját veszélyezteti, bizonyítottan rendkívül káros hatással van elsősorban az éjszakai életet folytató állatokra, rovarokra, madarakra, de az emberek re is, az alvási ciklust szabályozó hormonok termelésének befolyásolásával. A káros hatások csökkentése mellett az indokolatlanul erős, az ég felé irányuló megvilágítás korlátozása a gazdasági haszon mellett az emberiség ősi, közös örökségének, a csillagos égbolt, a Tejút látványának visszaszerzését is jelentheti.

Erre utal az is, hogy a Budapesti Önkormányzat által az Budapest Részvételi Költségvetés oldalon meghirdetett ötletpályázatra hat javaslat is érkezett, amelyek valamilyen formában említik a fényszennyezés kérdését.

A Kiss László által benyújtott (az MCSE és a CSFK által is támogatott) ötlet városi csillagparkokra vonatkozik.

Városi csillagparkok Budapesten

Az éjszaka mindennapjaink fontos része, rengeteg élménnyel köti össze az embereket, valójában sokkal több, mint elsőre gondoljuk. Magyarországon Európában elsőként jött létre nemzetközileg elfogadott csillagoségbolt-park, ma már három ilyen helyszín is van. Habár Budapest fényszennyezettsége nem teszi lehetővé hasonló park létrehozását, de a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség által létrehozott városi csillagpark kategóriába a főváros természetvédelmi területei és parkjai is pályázhatnak. A fő cél olyan demonstrációs projekt létrehozása, amely bizonyítja, hogy helyes világítással csökkenthető a fényszennyezés, és megőrizhető kulturális örökség a városi csillagos égbolt látványa. Előzetes felmérések függvényében egy-két központi helyet lehetne kijelölni, ahol bemutatható az éjszakai élővilág, és alkalmasak csillagászati bemutatásokra is. Eszközök: kisplanetárium, kiállítóterek, táblák, interaktív kültéri bútorok. A helyszínek célja, hogy a megszokottól eltérő módon és helyen, zöld környezetben interaktívan mutassák be az éjszakához kapcsolódó fogalmakat különböző nézőpontokból. Célközönség: az érdeklődő ember, korosztálytól függetlenül. Potenciális helyszínek a természetvédelmi területek közül: Róka-hegyi bánya, Ördögorom, Kis-sváb-hegy, Felsőrákosi-rétek, stb., ezeken kívül a Hármashatár-hegy egyes területei.

A program becsült költsége 250 millió Ft.

Kérjük tagjainkat és barátainkat, hogy a későbbieken, amikor a program szavazási fázisba jut, támogassák a városi csillagparkok létesítésének ötletét!

 

Távcsöves megfigyelésen a Hármashatár-hegyen.

Ajánljuk...