MCSE 2024 – újdonságokkal

Amatőrcsillagászat? Magyar Csillagászati Egyesület! Minden korosztályból várjuk azokat, akik szeretnék tudásukat bővíteni, megfigyeléseket végezni, és tagdíjukkal, akár önkéntes munkával is támogatnák a csillagászat népszerűsítését, az amatőrcsillagászat művelését. 

Régi hagyomány, hogy már az októberi Meteorban közöljük a felhívást: kérjük tagjainkat, mielőbb rendezzék jövő évi tagdíjukat! Idén sincs ez másként. Mindenkit arra kérünk, hogy a jól ismert sárga csekk helyett lehetőleg banki átutalással vagy bankkártyával, webshopunkban (egbolt.mcse.hu), vagy személyesen, a Polaris Csillagvizsgálóban rendezze tagdíját. A megjegyzés rovatban minden esetben adják meg teljes lakcímüket is (külön jelezzék azt is, ha időközben változás történt a lakcímben)! A sárga csekken olvashatóan, lehetőleg nyomtatott betűkkel tüntessék fel nevüket és teljes címüket. További készpénzes tagdíjfizetési lehetőség: számlavezető bankunknál, az MBH Bank országszerte megtalálható fiókjaiban.

Az MCSE bankszámlaszáma: 62900177-16700448
Az MCSE webshopja: egbolt.mcse.hu

A tagdíjakat a várható inflációnál kisebb mértékben emeljük. A rendes tagdíj összege 2024-re 13 000 Ft. Tagilletmény: a Meteor 2024-es évfolyama és a Meteor csillagászati évkönyv 2024 c. kötet. Szlovákiában és Romániában élő tagtársaink számára a 2024-es tagdíj összege megegyezik a magyarországival, vagyis 13 000 Ft. Fontos változás, hogy a Meteort a többi országban élő tagok számára csak elektronikusan tudjuk biztosítani (l. később).

Az ifjúsági tagdíj igen kedvezményes, a rendes tagdíj 50%-a, 6500 Ft. Ezt a kategóriát azok a fiatalok választhatják, akik 26. életévüket még nem töltötték be, és közoktatási vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak.

A családi tagság az egy háztartásban élő, legfeljebb két felnőttre és két, 14. életévét még be nem töltött gyermekre vonatkozhat. A család valamennyi tagja részesülhet a tagokat megillető kedvezményekben, azzal a megkötéssel, hogy a család számára 1 példány Csillagászati évkönyvet és 1 évfolyam Meteort juttatunk illetményként. A családi tagsággal a „csillagász családokat” kívánjuk támogatni. A családi tagdíj összege a rendes tagsági díj 150%-a, 2024-re 19 500 Ft.

Nem tagok számára a Meteor 2024-es évfolyamának előfizetési díja 11 400 Ft, a Meteor csillagászati évkönyv 2024. évi kötete pedig 4500 Ft.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a beérkező tagdíjbefizetéseket folyamatosan feldolgozzuk, a december 11-ig beérkezett tagdíjak alapján december 15-én lesz az évkönyv 2024. évi kötetének postázása (a kiadványt a Lapterjesztő kézbesíti). Ezt követően 2024. január 16-án lesz a következő feladás (a december 12-től beérkező tagdíjbefizetések alapján. Az évkönyv következő feladása február 6-án lesz, a január 12-február 3. között beérkezett tagdíjfizetések alapján.

Tagjaink ingyenesen vehetnek részt a Polaris Csillagvizsgáló programjain, kedvezményesen látogathatják a Pannon Csillagdát és a Svábhegyi Csillagvizsgálót, valamint 5%-os kedvezménnyel vásárolhatnak SkyWatcher gyártmányú távcsöveket és mechanikákat a Budapesti Távcső Centrumban.

Manapság természetes igény, hogy lapunk, a Meteor elektronikus formában is létezzen. A régebbi lapszámok elérhetők az OSZK adatbázisában, sőt újabban az Arcanumon is, azonban a friss számok letöltése nem lehetséges.

Most induló tagsági kampányunk része, hogy a 2024-re tagdíjat fizetők nyilatkozatot tehetnek: kérik-e nyomtatott kiadásban a Meteort. Amennyiben igen, akkor számukra semmi nem változik, jövőre is minden hónapban viszi a kézbesítő a Meteor legújabb számát. Ha valaki viszont csak e­lektronikus változatot kér, havonta megkapja emailben az értesítést a friss szám elérhetőségéről. A nyilatkozat az alábbi felületen tehető meg:

https://meteorpdf.mcse.hu/nyilatkozat/

Az új belépők a belépési nyilatkozaton nyilatkozhatnak arról, hogy a Meteort hagyományos vagy elektronikus formában kérik-e.
Reményeink szerint sokan fognak élni az új lehetőséggel, ezáltal új, másfajta olvasási élményhez jutva.

Kiss László egyesületi elnök idén is folytatja a magyar kutatók legújabb csillagászati felfedezéseit bemutató online előadásait, a Magyar Titok című műsort a YouTube-on. A sorozat új részeinek megjelenésekor emailben küldjük ki a kizárólag tagjaink számára készült videók linkjeit. A szolgáltatás eléréséhez kérjük érdeklődő tagjainktól, adják meg az új tartalmakról értesítő elektronikus körleveleket fogadó email-címüket az alábbi linken: https://media.mcse.hu/

2023-as vértesboglári ifjúsági táborunk résztvevői. (Fotó: Mzs)

Az MTT 2023 csoportképe. (fotó: Mpt)

Kiss László elnökünk előadássorozata a Youtube-on, MCSE-tagok számára.

Tükörcsiszolás az MTT-n. 

MCSE Csillagtanya, Lovasberény.

Szabó Olivér Norton a londoni Science Museumban, az Apollo-10 parancsnoki kabinjával és a Meteor 2022/12. számával.

Ajánljuk...