2024-től itt az elektronikus Meteor!

Idén tapossa 53. évfolyamát havilapunk, a Meteor. Valószínűleg még a lapalapító Bartha Lajos sem gondolta volna, hogy fél évszázad alatt mivé fejlődik az általa elindított “megfigyelési tájékoztató észlelő amatőrök és csoportok számára”. Az MCSE 1989-as újjáalakításától fogva egyértelműen az Egyesület legfontosabb kiadványa az évente 11 alkalommal megjelenő lap, amely az évek-évtizedek során jelentős mértékben befolyásolta a magyar amatőrcsillagászat fejlődését. Nagyon sok lelkes amatőr életében visszatérő havi izgatott várakozást jelent: “Na, most mit hoz a posta, mi lesz az újságban?”. Ráadásul az észleléseiket beküldők a nevüket is viszontláthatják a rovatok észlelőlistáin, ami további inspiráció az aktivitás fenntartásához, a közösséghez tartozás elmélyítéséhez.

Lehetőségeink fejlődésével először megjelentek a színes címlapok, majd a fényképes mellékletek, ám a lap teljes négyszínnyomásúvá alakítása még nem szerepel közeli terveinkben. Viszont nagy örömmel jelentjük be, hogy 2024-től már lehetséges lesz elektronikus változatban, pdf formátumú fájlokként letölteni a Meteor friss számait, amelyet kizárólag az MCSE tagjai vehetnek igénybe. A 2023 októberében indult tagsági kampány része már, hogy a 2024-re tagdíjat befizetők nyilatkozatot tehetnek, hogy kérik-e nyomtatott kiadásban a Meteort. Amennyiben igen, akkor számukra semmi nem változik, jövőre is minden hónapban viszi a postás a Meteor legújabb számát. Ha valaki viszont csak elektronikus változatot kér, ezzel lemond a nyomtatott kópiáról és havonta megkapja emailben az értesítést a friss szám elérhetőségéről.

A nyilatkozat az alábbi felületen tehető meg: https://meteorpdf.mcse.hu/nyilatkozat/

A 2024-es évre újonnan taggá válók számára már a belépés része a nyilatkozat a papír/elektronikus Meteor kéréséről.

Reményeink szerint sokan fognak élni az új lehetőséggel, hiszen az olvasási élmény sokat fog javulni. Ráadásul a A5-ös méretben nyomtatott lapot nehezebben elolvasó tagtársak nyugodtan kinagyíthatják az elektronikus kiadást tableten, laptopon, monitoron.

A csillagászati szaklapok már évekkel ezelőtt átálltak a kizárólag elektronikus kiadásra, ma már nem kell évente sok folyóméter könyvespolcot fenntartani az A&A, ApJ vagy az MNRAS folyóiratban megjelenő sok ezer cikk számára. A Meteorral ezt nem tervezzük, ugyanakkor a változás a sok előny mellett egyben lehetőség is megszólítani azokat, akik az elektronikus világban szívesebben olvasnának az MCSE és tagjai tevékenységéről, a csillagászat legújabb eredményeiről.

Szerkesztőségi munka 1984 ben, a Budapesti Planetáriumban (Tepliczky István, Mizser Attila, Both Előd)…

…és 2019-ben, a Polaris Csillagvizsgálóban (Molnár Péter, Mizser Attila, Molnár Kriszta).

A Meteor ötszázadik száma alkalmából készül montázs (Fűrész Gábor).

Ajánljuk...