A művészi Hold: Andráskó Péter kiállítása a Polarisban

Ha megkérdezünk valakit a járókelők közül, hogy említsen meg egy égi objektumot, nagy valószínűséggel a Holdat fogja mondani. Ezen nincs mit csodálkozni; ez az, amit mindenki látott már, és ismerősként üdvözöl. Ennek ellenére keveset tudnak róla, hiszen néha már azon is csodálkoznak, ha néha felpillantva megpillantják a nappali égen. Hát ez meg hogy lehet?
Ismerik is meg nem is, és szinte a legtöbben már ügyet sem vetnek rá. Ez alól talán a telihold (különösen, ha a média még a szuper jelzővel is ellátja) és a vékony holdsarló a kivétel. Minden már esetben csak nyugtázzák, hogy hm, ott a Hold. Ha egyáltalán észreveszik.

Pedig mennyire más, ha szánunk rá egy kis időt, és akárcsak szabad szemmel is gyönyörködünk benne. Ha pedig egy binokulár akad a kezünkbe, és végigpásztázzuk a felszínét, sokszor vissza fogunk még térni hozzá. A távcsöves látvány pedig egyenesen lélegzetelállító; mintha mi magunk sétálnánk a Holdon, és talán kedvet érzünk ahhoz, hogy valahogy magunkkal vigyük ezt az élményt, lerajzoljuk, lefényképezzük.

Nem mindenki olyan szerencsés azonban, hogy ezt megtehesse. A személyes élményt meg lehet szerezni valamelyik közösségi csillagvizsgálóban, egy-egy járdacsillagászat alkalmával, az igazán elhivatottak és távcsővel rendelkezők pedig próbálkozhatnak (és próbálkoznak is) a Hold megörökítésével. A többi polgártársunknak azonban marad az internet, ahol ma már számtalan szebbnél szebb felvételt találhatunk égi kísérőnkről.

Ha valakit azonban nem elégít ki a digitális látvány, most más szemszögből is megismerheti legközelebbi szomszédunkat az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban, ahol 2024. május 11-én megnyílt Andráskó Péter Hold című kiállítása. A kiállítóteremként szolgáló előadóterem fehér falait méltóságteljesen uralják az észlelőrajzok, festmények, különleges technikával készült megfigyelések; amerre nézünk kráterek, holdi falak, csúcsok tekintenek ránk. A képeket nézegetve egyből rájöhetünk, hogy alkotójuk nemcsak festőművész, hanem amatőrcsillagász is egyben.
Andráskó Péter tanulmányait Budapesten és Londonban végezte, a csillagászattal csak nemrégiben ismerkedett meg, és lett vérbeli holdészlelő amatőrcsillagász. Hogy az ismerkedésből szerelem lett, szerelmének tárgya pedig Földünk egyetlen kísérője, egyáltalán nem meglepő. Talán ez az az objektum, mely minden percben már arcát mutatja meg, s a művész ezt az arcot különös tehetséggel adja át nekünk.

Itt állok a Polaris Csillagvizsgáló előadótermében, és végignézek a kiállított alkotásokon. Miért mások ezek, mint a tökéletesnél tökéletesebb asztrofotók? Talán azért, mert – számomra – ezeknek a képeknek lelke van, szinte érzem, hogy ’élnek’, én pedig ott állok, és része vagyok ennek a világnak.

Észlelőrajzok, festmények, cianotípiák. Mindegyik alkotás gyönyörű, mindegyik hűen tükrözi a valóságot azzal a kis ’többlettel’, ami megkülönbözteti a művészetet a másolástól. Ha mégis választanom kéne egyet a hagyományos festmények közül, akkor az a Kopernikusz-kráter lenne.Erről egy másik kép jut az eszembe. Sok évvel ezelőtt találtam rá első kedvenc Kopernikusz-képemre, ami Sir John Herschel kalotípiája volt, nem pedig egy fotó. Itt a kiállításon sem látunk fotót, de szemünkkel tovább haladva a képeken, néhány érdekes, kékes árnyalatú, gyönyörű Hold részletet vehetünk észre. Ezek a cianotípiák, melyek talán kísérőnk sejtelmességét hivatottak bemutatni? Ki tudja. A képzőművészet szerencsére szubjektív, a cél, hogy ilyen vagy olyan érzelmet váltson ki az észlelőből. Ez nálam sikerült.

Pythagoras, Newton, Eratosthenes, Macrobius, Petavius, Theophilus, Bullialdus, Copernicus – régi idők nagy alakjai (még sokan mások mellett) adnak találkozót itt holdi formájukban a Polaris Csillagvizsgálóban Andráskó Péter alkotásai segítségével. Mindenkinek javaslom, hogy tekintse meg, és így vigye haza a saját Holdját. Nagy élmény lesz.
Maga a művész így ajánlja kiállítását: „Az egyesület honlapján ismerkedtem meg az észlelőrajzokkal, amiket amatőrcsillagászok töltenek fel csillagászati megfigyeléseik során. Ezek a fantasztikus alkotások inspiráltak arra, hogy ebben én is részt vegyek….A kiállított munkákat szeretettel ajánlom megtekintésre, és motiválnék mindenkit arra, hogy legalább érdeklődésével támogassa a Magyar Csillagászati Egyesületet, mert tagjai a kultúránk igen ritka kincsét őrzik és gondozzák.”

Köszönjük, Andráskó Péter!

Andráskó Péter Hold című kiállítása az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban (III. kerület, Laborc u. 2/C.) tekinthető meg 2024. július 20-ig nyitvatartási időben.

Ajánljuk...