Csillagászatot karácsonyra!

Karácsony közeledtével ajánljuk csillagászat iránt érdeklődő tagjaink és barátaink figyelmébe kiadványainkat, amelyek között találunk önmagukban is olvasmányos írásokat, de akár az égbolt alatti munkához is jól használható térképeket, atlaszokat – valamennyi hasznos kiegészítője az új vagy már meglévő távcsőnek.

A Polaris Csillagvizsgáló (Budapest, III. Laborc u. 2/c) az adventi időszakban heti három estén várja tagjainkat és az érdeklődőket. Számos érdekes és tartalmas csillagászati könyv várja az érdeklődőket és azokat, akik szeretteiket csillagászati könyvvel, térképpel, vagy MCSE-tagsággal szeretnék megajándékozni. Nappali időszakban előzetes telefonos egyeztetés alapján állunk barátaink rendelkezésre (+36-70-548-9124).

A helyszínen lehet intézni az MCSE-tagság megújítását, illetve új tagok belépését, “ajándék-tagság” adminisztrálását.

A 19-es vonalon közlekedő fényvillamos a Lánchíd budai hídfőjénél (forrás: BKK, budapest.hu)

Csillamossal a Polarisba!

A karácsonyi fényvillamos december 5. és január 3. között közlekedik a 19-es villamos vonalán (szerdánként és csütörtökönként), a menetrend itt található.

MCSE-tagság ajándékba!

A rendes tagdíj összege 2019-re 8000 Ft. Rendes tagjaink illetménye a Meteor 2019-es évfolyama és a Meteor csillagászati évkönyv 2019 c. kötet. Szlovákiában, Romániában és Szerbiában élő tagtársaink számára a 2019-os tagdíj összege megegyezik a magyarországival, vagyis 8000 Ft (ezekbe az országokba meg tudjuk szervezni a Meteor és az Évkönyv alternatív kijuttatását). Más országokban élő amatőrtársaink számára az MCSE-tagdíj összege 19 500 Ft (a rendkívül magas postaköltségek miatt). Nem tagok számára a Meteor 2019-es évfolyamának előfizetési díja 8220 Ft, a Meteor csillagászati évkönyv 2019. évi kötete pedig 3500 Ft. A Meteor előfizethető a Magyar Postánál is. Ifjúsági tagságot csak Magyarországon belül tudunk biztosítani.

Ifjúsági tagság. Ezt a tagsági formát nappali tagozatos, közoktatási intézményben tanuló, 26. életévét még be nem töltött barátainknak ajánljuk. Az ifjúsági tagdíj a rendes tagdíj 50%-a, azaz 2019-re 4000 Ft. Az illetményekés kedvezmények megegyeznek a rendes tagságéval (a Meteor 2019-es évfolyama, a Meteor csillagászati évkönyv 2019-es kötete, kedvezményes részvételi díjak stb.).

Családi tagság. A családi tagság összege a rendes tagdíj 150%-a, 2019-ra 12 000 Ft. Ezt a formát két felnőttből és két, 14. életévét még be nem töltött gyermekkel rendelkező családok vehetik igénybe. A család minden tagja részesül a tagokat megillető kedvezményekből, azzal a megkötéssel, hogy a család részére 1 évfolyam Meteor folyóiratot és 1 példány Csillagászati évkönyvet postázunk.

Kínálatunkból

Meteor csillagászati évkönyv 2019

December folyamán jelenik meg évkönyvünk, melynek első felében (Kalendárium) az észlelőmunkához szükséges előrejelzések, észlelési ajánlatok olvashatók. Fogyatkozások, fedések, aktuális mélyég-, kettőscsillag és változós ajánlatok, célpontok a Holdon, üstökösök, bolygóláthatóságok stb. Ízelítő a  2019-es kötetből: 100 éves a Nemzetközi Csillagászati Unió, Elemkeletkezés a csillagokban, Az OGLE égboltfelmérés 25 éve. Évkönyvünket mindazon tagtársainknak megküldjük, akik 2019-re rendezik tagdíjukat. A kötet kapható lesz a Polarisban, a Budapesti Távcső Centrumban és a Makszutov távcsőboltban is. Évkönyvünk csak korlátozottan kerül be a könyvterjesztői hálózatba. Várható megjelenés: december 6.

Ára: 3500 Ft

 

 

evkonyv-2018Meteor csillagászati évkönyv 2018

Évkönyvünk első felében (Kalendárium) az észlelőmunkához szükséges előrejelzések, észlelési ajánlatok olvashatók. Cikkek a 2018-as kötetben: A jégkorszakok csillagászati okai (Petrovay Kristóf); Az APOGEE égboltfelmérés (Mészáros Szabolcs); Az SN 1987A harminc éve, avagy a jó, a rossz és csúf szupernóva (Nagy Andrea); Gyors rádiótranziensek (Paragi Zsolt); A gravitációs asztrofizika megszületése (Bécsy B., Dálya G.) A kötet kapható a Polarisban, a Budapesti Távcső Centrumban és a Makszutov távcsőboltban is. 

Ára: 3000 Ft

izsak-imreIzsák Imre (Csizmadia Ákos)

Csizmadia Ákos 580 oldalas kötete egy rendkívül tehetséges magyar csillagász életútját mutatja be. Izsák Imre a huszadik század kiemelkedő égi mechanikusa volt. Munkásságával alapvetően hozzájárult a mesterséges égitestek mozgáselméletéhez. Ragyogó tehetségű matematikus, aki sikerrel vívott meg a legnehezebb égi mechanikai problémákkal. Megoldásait szellemesség, elegancia, mély matematikai tudás jellemzi. Eredményei döntően hozzájárultak a Föld pontosabb megismeréséhez. Izsák Imrét elsősorban égi mechanikusként tartja számon az utókor, őrá emlékeztetnek például a Kozai–Izsák-műholdpályaelemek.

Ára: 2500 Ft

Öt kontinens csillagailadanyi-ot-kontinens (Ladányi Tamás)

Ladányi Tamás, mint nemzetközileg elismert asztrofotós, kamerájával a világ számos szegletében megfordult; felvételein Földünk öt kontinensének nappalról ismerős arca egy csillagokat, égitesteket is magában foglaló perspektívából látható. A művészi kompozíciókban megjelenik a Veszprém feletti bolygóegyüttállás, a holdfényes Himalája vonulata, majd a déli félteke Tejútja is. Az „egy kép, egy sztori” analógiára épülő műben a fotókhoz egy élményszerű, de csillagászati és földrajzi szempontból is tudományos alaposságú történet társul. A könyv a fotográfia iránt érdeklődők számára is érdekes olvasmány: részletesen ismerteti az egyes képeknél alkalmazott modern fototechnikát. Farkas Bertalan – az első magyar űrhajós – ajánlja „ezt a könyvet minden korosztálynak, akik a látványos képek mellett űrjárművekről és égi jelenségekről szóló történetekre is kíváncsiak”.

Ára: 5000 Ft

csillagok-tavcsovegenCsillagok távcsővégen (Sánta Gábor – Éder Iván – Szabó Sándor)

A könyv a csillagászat iránt érdeklődőknek, kezdő távcsőtulajdonosoknak nyújt gyakorlati útmutatást – az alapoktól kezdve – a Hold és a bolygók, valamint a csillagok, ködök és galaxisok távcsöves megfigyeléséhez. Tippek, trükkök a vizuális megfigyeléshez, a rajzolás alapjai. A csillagászati fotózás (asztrofotózás) alapjairól is olvashatunk benne, méghozzá részletesen vezeti végig az olvasót a fényes (Nap, Hold, bolygók) és halvány (mélyég-) objektumok fényképezésének módszerein. Bemutatja a távcsövek és kiegészítők típusait, használatukat, a csillagos égen történő tájékozódás alapjait, és a megfigyelőhelyekről, azok kiválasztásáról is szó esik. Az egyes témákat közérthetően, az alapoktól kezdve tárgyalja, lépésről lépésre vezeti be az olvasót a csillagászati megfigyelések gyakorlatába. Segít, hogy a teljesen kezdő amatőr csillagász is a legtöbbet hozhassa ki műszeréből.

Ára: 3000 Ft

fejeszsolt-csillagfeny-mellettCsillagfény mellett (Fejes Zsolt)

A kötet célja, hogy a csillagászatot azok számára is érthetően, ugyanakkor pontosan, és megfelelően mélyrehatóan bemutassa, akik csak kedvtelésből érdeklődnek a csillagászat iránt, ugyanakkor komolyabb érdeklődők is haszonnal forgathatják. A könyv nem csak útmutatóul szolgál égi kalandozásokhoz, matematikai és fizikai kérdések megértéséhez, ugyanakkor haszonnal forgathatják csillagászati szakkörök vezetői, a diákokat a csillagászattal megismertetni kívánó tanárok is.

Ára: 2990 Ft

digitalis-asztrofotozas-abc-je-0A digitális asztrofotózás ABC-je (Szarka Levente – Baraté Levente – Fényes Lóránd – Tóth Gábor)

Sokunkban felmerül a vágy, hogy az égbolt távcsőben látott csodáit valamilyen módon megörökítsük. Egyik módszer a rajzolás, amelyhez az objektumok alapos megfigyelése, gyakorlás szükséges, de egyéni alkotások születnek. Aki pedig az objektum abszolút pontos megörökítésére, esetleg a szem számára halvány, vagy nem érzékelhető hullámhossz-tartományokban mutatkozó részletek megörökítését tűzi ki célul, a fényképezés felé fordul. Az égbolt megörökítéséhez azonban más módszerek, más eszközök szükségesek. A gondosan felépített kötet ezeken vezeti keresztül az olvasót, aki ezután bízvást nekiláthat saját felvételei elkészítésének.

Ára: 4200 Ft

További kiadványok

evkonyv2017aMeteor csillagászati évkönyv 2017

Ízelítő a 2017-es kötetből: Első eredmények a Pluto rendszeréről; Planetáris ködök; Földönkívüli üzenetektől a gravitációs hullámokig – ötven éve fedezték fel az első pulzárokat; Paál György és a kozmológia forradalma,; intézményi beszámolók; kalendárium.

Ára 3000 Ft, tagoknak: 2500 Ft/db

 

2013_advent_ruklA Hold atlasza (Antonín Rükl)

Igazi könyvcsemegét ajánlunk: a legendás holdatlasz néhány éve jelent meg először magyar nyelven, korlátozott példányszámban. A Hold-észlelők bibliájának is nevezhető, rendkívül igényes kivitelezésű térképlapokat tartalmazó atlaszban gyakorlatilag minden objektumot fellelünk, amit egy jó minőségű 20 cm-es távcső megmutat égi kísérőnk felszínén. A kb 1 km-es felbontású térképlapokon kívül a kötet tartalmaz észlelési útmutatót, librációs térképeket, poláris régiókat ábrázoló térképeket, részletes leírást a Hold mozgásáról, keletkezéséről. A kötet fordítását és lektorálását régi, tapasztalt amatőrök és szakemberek végezték. Minden Holdat észlelő amatőrcsillagász könyvespolcának ékessége lehet ez a kötet.

Ára: 12000 Ft, tagoknak 10000 Ft

Bővebben…

2013_advent_bolygkiralyJupiter: A bolygókirály (Ponori Thewrewk Aurél)

Ponori Thewrewk Aurél csillagász és kronológus számos kötetét vehettük már kezünkbe, melyek Naprendszerünk egy-egy égitestével foglalkoztak, megvizsgálva elsősorban a hozzájuk kapcsolódó mítoszokat, történeteket. A népszerű író új kötete legnagyobb bolygótestvérünkkel, a Jupiterrel foglalkozik. Mindenki számára ajánlott olvasmány: kiválóan egészíti ki a bolygóról rendelkezésre álló, “száraz”, fizikai tudásanyagot.

Ára: 1700 Ft, tagoknak 1500 Ft

Bővebben…

2013_advent_napfiaiA Nap fiai (Ponori Thewrewk Aurél)

Ponori Thewrewk Aurél ezen kötetében az emberek a tagadhatatlanul fontos szerepet játszó központi csillagunkhoz való viszonyáról olvashatunk számtalan érdekességet: Nappal kapcsolatos mítoszok, legendák, szokások sorát, illetve tájékozódhatunk az egyes koronk hitvilágának a művészi alkotásokon hagyott lenyomatáról is. Ajánljuk mindazoknak, akik központi csillagunk egyébként roppant érdekes, fizikai tulajdonságain és működésén túl az emberi kultúrára gyakorolt hatására kíváncsiak.

Ára: 945 Ft, tagoknak 800 Ft

bővebben…

2013_advent_egkiralynojeAz ég királynője (Ponori Thewrewk Aurél)

Napunk mellett kétségtelenül a legfontosabb égitest – mind a földi élet, mind a naptárkészítés szempontjából, mind pedig kulturális vonatkozását tekintve – hűséges égi kísérőnk, a Hold. Ponori Thewrewk Aurél könyvében erről az izgalmas, sajnos az emberes űrrepülések szempontjából immár 40 éve “elfeledett” égitesttel ismerteti meg az Olvasót.

Ára: 1600 Ft, tagoknak 1500 Ft

2013_advent_divinaDivina astronomia (Ponori Thewrewk Aurél)

Az előző két bekezdésben ismertetett művek szerzője ezúttal a “költők legnagyobbikának”, Danténak műveit elemzi, különös tekintettel azok csillagászati vonatkozásaira.

Ára: 500 Ft tagoknak 400 Ft

 

2013_advent_vorosbolygoMars – fehér könyv a vörös bolygóról (Kereszturi Ákos)

A 189 oldalas könyv külső bolygószomszédunk megismeréséhez nyújt általános útmutatót. Célja a legtöbb fontos témakör áttekintése, hogy az olvasó minél teljesebb képet kapjon a bolygó legfontosabb földtudományi és bolygótudományi jellemzőiről. A kiadvány a benne szereplő 93 ábra, 8 táblázat és részletes tárgymutató révén hasznos kézikönyvként éveken keresztül segít a Marssal kapcsolatos hírek között tájékozódni. A kiadvány mind az egyszerű érdeklődőknek, mind a szakmabelieknek és az egyetemi hallgatóknak hasznos segédeszköz.

Ára: 2000 Ft tagoknak 1500 Ft

bővebben…

2013_advent_magyarokanaprendszerbenMagyarok a Naprendszerben – és azon túl (Sárneczky Krisztián – Kereszturi Ákos)

A kötet nagyobbik felében a magyar vonatkozású kisbolygók és üstökösök históriáját olvashatjuk: megismerkedhetünk a hazai kisbolygókutatási programokkal, és természetesen nemzetközi kitekintést is kapunk. Naprendszerünkben számos égitest, illetve több égitest felszíni alakzatai viselnek magyar vonatkozású neveket, amelyekről részletes listát is találhatunk a kötetben.

Ára: 1600 Ft tagoknak 1500 Ft

Térképek, atlaszok

2013_advent_magyaregboltA Magyarországról látható csillagos égbolt

Alapvető, egyszerű segédeszköz, amely segít a hazánkból látható csillagos égbolton való eligazodásban. 5 magnitúdós határfényességre révén nem tüntet fel zavaróan sok csillagot, így viszonylag fényszennyezett, külvárosi égről is könnyen használható, ugyanakkor néhány égi csemegét is jelöl a távcsővel rendelkezők számára. Feltünteti a fényes csillagok Bayer-féle görög betűs jeleit, valamint ábrázolja a csillagképek határait is. Kiválóan használható az alább következő, részletesebb atlasszal.

Ára: 200 Ft, csak helyszíni vásárlással

bővebben…

2013_advent_pleionePleione csillagatlasz

Ez a csillagos égboltot csillagképenkénti bontásban bemutató atlasz kiválóan használható az előzőekben említett áttekintő térképpel. Az atlaszban szereplő csillagok határfényessége kb. 7 magnitúdó, így egy átlagos műszer keresőtávcsövében már láthatóak, megkönnyítve ezzel a szintén nagy számban szereplő érdekes objektumok felkeresését. Nem véletlen, hogy sokéves gyakorlattal rendelkező amatőröknek is állandó társa!

Ára: 600 Ft, tagoknak 500 Ft

bővebben…

2013_advent_messierMessier-keresőtérképek

Charles Messier, a XVIII. század híres üstökösvadásza és csillagásza az égbolton csóvás vándorokat kutatni kívánók számára állította össze az eredetileg 43 objektumot tartalmazó, majd később – részben jelenkori – kiegészítéssel 110 objektumosra bővített listáját. Bár célja eredetileg az volt, hogy a csillagászok tévedésből ne azonosíthassanak üstökösként égen szerényebb műszerekkel üstökösökhöz hasonlító ködös foltokat, mára ez a katalógus az amatőrök – és bemutatók – közkedvelt célpontjainak elsődleges gyűjteményévé vált. Áttekintő- és keresőtérképei hatalmas segítséget nyújtanak az új távcsővel való megtalálásukhoz.

Ára: 600 Ft tagoknak 500 Ft

MCSE-póló

mcse-logo-2016aMCSE-pólók

Barátaink, ismerőseink csillagászat iránti érdeklődésének felkeltésére kiváló lehetőség egy MCSE-póló viselése. A többféle méretben kapható, fehér színű pólókon Egyesületünk logója látható.

Ára: 2500 Ft, csak helyszíni vásárlással


A kiadványok megvásárolhatók személyesen a Polaris Csillagvizsgálóban, illetve a Magyar Csillagászati Egyesülettől rendelhetők meg. Tekintettel az adventi időszak teendőire, csak a december 15-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk postázni.

A Polaris utolsó idei nyitvatartása: 2018. december 20.

Ajánljuk...