Karácsonyi észlelések (2018)

Mit mutat az új távcső? Mit a régi, megszokott? Mit láttunk 2018 karácsonyán? Mit észleltünk december 24-én 16 órától december 27-én 7:30-ig? 

Vizi Péter, Szentendre

“Elszabadulva a karácsony este családi programjáról december 24-én  gyönyörű tiszta ég és majdnem telehold fogadott odakint. Éppen fagyott,  este fél 10 felé járt az idő. Ha már itt a Karácsonyi üstökös (a 46P/Wirtanen), meglesem! Majdnem  zenitben van, a térkép szerint a Holdtól kb. 45 fokra, a Capellához elég  közel kell keresnem. Ott a szabad szemes határfényesség 5,0-5,5 közötti. Puszta szemmel nincs meg, a 10×50-es binokulárban azonnal meglátom. Pont  olyan, mint az elmúlt hetekben bármikor: rendkívül diffúz (DC=2), mag és  csóva nélküli, határozatlan határvonalú, kereknek tűnő, jellegtelen,  halvány folt, még magja sem látszik. Elég soványka látvány a binokulárban, miközben puszta szemmel a khi-h Persei és az Orion-köd is  szépen látszanak… Bezzeg pontosan 4 éve, ugyanígy Szenteste a C/2014 Q2 Lovejoy! Éppen akkor jött fel a déli égről, pont kiderült estére az  idő és éppen megláttam -35 fokos deklináción, alig 10-15 fokkal a  horizont felett, a budapesti fénybúrában az akkor 6 m körüli gombócot.  Szinte csillagszerű magja erősen virított, 5-6′-es, ezért elég fényesnek  tűnő kómája határozott, fényes látványt nyújtott. Január-februárban  sokszor láttam, még szabad szemmel is, 2,5 fokos csóváját többször  megfigyeltem. Ha lehetne kérnem, a következő Karácsonyra az angyalok inkább még egy  Lovejoy-t, mint egy ilyen haloványka és jellegtelen Wirtanent hozzanak. :-)”

Keszthelyi Sándor és Sragner Márta, Bucsu

“2018. december 24-én délután 14:40-kor hagytuk el Szigligetet, hogy Vas megye felé menjünk. Ahogy kiértünk a Balatont északról kerülő főútra, máris feltűnt a szivárvány látványa. Először a bal szakasza (csaknem északi irányban), azután a jobb szakasz is. 14:55-ig erősen, fénylően, színesen látszottak. Nem láttuk a teljes kört, csak az alsó, függőlegesen álló 10-15 fokos szakaszait. Balatonederics után volt a legszebb, a Gulács hegye és a Szent György-hegy előtt volt a szivárvány. Egészen a Répa Rozi Csárdáig látszottak. A Nap még a hegyek felett volt. Felhődarabok vonultak, egészen erős szél fújt, de esőt nem láttunk.

Vas megye nyugati szélére, Bucsu faluba napnyugta körül hazaérve, már nem volt erős a szél. Akkor és 17:30-kor, a sötétség beálltakor az égbolt csaknem felhőtlenné vált. Azért kis határozott felhődarabok mozogtak az égen északról délre. 17:50-kor kimentünk a kertbe, hogy az üstököst nézzük meg, még a 18:17-es elméleti holdkelte előtt. A Capella környékén éppen vonult egy-egy fehér felhő. Csak az erre járó felhőknek volt némi fénylésük, valószínűleg a horizont alatt felfelé igyekező Hold miatt, amúgy máshol az ég sötét és Tejúttal díszes volt. A felhőzet elvonulására várva szabadszemes változócsillagokat néztünk. Az omikron (mira) Cet KSZ szerint 4,2 és SRG szerint 4,0 magnitúdós. A mü Cep KSZ szerint 3,8 és SRG szerint 4,0 magnitúdós volt. Ez arra is
jó volt, hogy teltek a percek és szemünk megszokta a sötétet. Közben a Capella környékéről elment az utolsó felhő is. Nem tudtuk pontosan merre van az üstökös, de puszta szemmel biztosan nem láttuk a 46P/Wirtanen-üsököst. Viszont amikor a 7×50-es binokulárral néztünk arrafelé – egyből feltűnt a Capellától 2-3 fokra balra egy homályos folt! Nem nagy látvány, nem túl fényes – azért 5,5 -6,0 magnitúdó összfénye bizonyosan megvan. Belseje kerek, a pereme kissé szabálytalan kör, kicsit nyúltabb balra és jobbra. Átmérője a Hold fele, azaz 15 ívpercnyi. Csóvája nincs. 17:52 és 17:58 között néztük KözEI szerint. Aztán fél óra múlva megjelent a Hold és a holdfény uralni kezdte a karácsonyesti eget…”

Szenteste Mariannával (Fidrich Róbert, Fid)

“A szentestén a GK Per környékéről készített képeimre rátévedt a (602) Marianna kisbolygó, amelynek a fényessége a VaST előzetes mérései  szerint 12,1TG (ez nagyjából egyezik az előrejelzéssel).

Mellékelek egy animációt, amely szépen mutatja, hogy a szept. 15/16-i referenciaképen még semmi nem látszik a kérdéses helyen, míg a dec.  24,94 UT környékén készített 4×30 s-os részösszegképeken ott virít a (602) Marianna.

(Canon EOS 1000D + 180 mm-es f/2.8-as Zeiss Sonnar teleobjektív,  Pestszenterzsébet.)

És mindössze pár száz pixellel arrébb itt van a (602) Marianna párja is:
az (506) Marion kisbolygó. A VaST mérései szerint 12,8TG volt a fényessége.

Úgy néz ki, hogy kitört az RX And is: a szenteste már  13,1-13,2TG körüli volt a fényessége.”

* * *

Mivel még mindig bennem bujkált az influenza vírus, amely még karácsony előtt leterített, ezért dec. 26-án este nem volt könnyű rászánnom magam, hogy a meleg szobából legalább arra a pár percre kimerészkedjek az udvarra, amíg az állványt pólusra állítom, betanítom három csillagra és még az élességet is beállítom, de aztán végül este 10 körül mégis megtettem. Persze pont ilyenkor volt valami kontakt hiba a mechanika vezérléssel, ezért kénytelen voltam többször is kimenni emiatt. De a végén sikerrel jártam, így a Capelláról készített néhány fotó után jöhetett a “Karácsonyi üstökös”, a 46P/Wirtanen. Ekkorra már város  fényszennyezése mellett a Hold fénye is bezavart, de azért így is szépen látszik a 10×45 s összegképeken a zenit közelében járó üstököst.  Mellékelem a zöld csatornás képeket is.

(Canon EOS 1000D + 180 mm-es f/2.8-as Zeiss Sonnar teleobjektív, Pestszenterzsébet)

Földvári István Zoltán, Budapest

“A Magyar Csillagászati Egyesület karácsonyi észlelő felhívására, gondoltuk csatlakozunk. Választásunk a 46P/Wirtanen üstökösre esett. Az észlelés előtti perceket, újra és újra képződő fellegek keserítették, azonban helyi időben 20:00-kor déli irányból felszakadozott annyira, hogy a Capella térsége – ahol a 46P/Wirtanen éppen tartózkodott – keményen kitisztult, jó átlátszósággal. A kelő Hold semmit nem zavart, sőt, míg a kométa területére vártunk, narancsos korongjának csodás látványának örvendtünk. Távcsövünket, a 70/500-as kis refraktort ráállítottam az üstökös területére; végtelen lelkesedéssel bepillantottam, majd megszemlélve a látómezőt, az üstökös  diszkréten kezdte felfedni magát, igaz nem túl könnyen; kicsi, nagyjából 10-15  ívperces jellegtelenül szürke, tompa korongján se csóva, se kóma sűrűsödést nem érzékeltünk, olyannyira hogy a legutóbbi vizuális észlelése óta semmi különös változást nem érzékeltem,  de mégis örültem, örültünk neki. Ez  kométa sokkalta az asztrofényképészek hálás célpontja, de szemmel megpillantani egészen más élmény. 

Boldog karácsonyt MCSE!”
 
Gulyás Krisztián, Veresegyház
“Már 3-4 nappal az ünnepek kezdete előtt figyeltem az előrejelzést: vajon lesz-e lehetőség egy kis karácsonyi észlelésre? A szerencse úgy hozta, hogy – mikor máskor? – éppen Szenteste  derült ki az ég, ráadásul pont egy hidegfront után. A telehold már fogyni kezdett, szabad szemmel is látható volt, hogy bizonyosan szép árnyékok lesznek majd a terminátoron.

Nem mellesleg végre élesben is kipróbálhattam frissen megépült csillagdámat. Eddig csak az állítgatás, mechanika pólusra állítás, betanítás volt a program, de most következhetett az igazi mélyvíz.

Fotografikusan terítékre került az Uránusz, az igencsak megfogyatkozott méretű Mars, a fogyó Hold, vizuálisan a 46P/Wirtanen üstökös és pár fényesebb téli mélyég látványosság, melyek messze nem azt az arcukat mutatták, mint holdtalan, sötét éjjeleken. A szél sokszor feltámadt, a nyugodtság minősíthetetlenül rossz volt.

18 képből összerakott mozaik a holdi terminátorról.

Elégedetten tapasztaltam, hogy a mechanika pólusra állítása meglehetősen jól sikerült, 4 méteres fókusszal az ASI kamera élőképén a Capellára húztam az egérkurzort és 8 perc után untam meg, hogy még mindig nem mászott ki alóla a csillag. Az utcai lámpák ellen viszont valamilyen ellenzőt kell még készítenem, mert csúnyán bevilágítanak a csillagdába.

A beállítás – na és persze az AZ-EQ6 mechanika – pontosságát mutatja még, hogy a goto funkció első nekifutásra a 9mm-es (300x-os nagyítás) okulárom látómezejébe varázsolta az Uránuszt. Herschel bolygója a nagy távolság miatt elég jellegtelen volt; az aprócska, bő 3 ívmásodperces kék korongon semmilyen részletet nem tudtam megfigyelni még nagyobb nagyítással sem. Az okulárt ezután kamerára cseréltem és készítettem pár videót a bolygóról.

A Mars bőven túl volt már a delelésen, amikor kameravégre került. A vörös bolygó olykor eszeveszetten ugrált a látómezőben, ahogy a turbulens légrétegek egymással viaskodtak a magasban. A nyugodtabb pillanatokban azért néhány sötétebb és világosabb folt kivehetővé vált már az élőképen is. A videók elkészülte után okuláron át, a saját szememmel is megnéztem a kicsi korongot. Alig 5 hónapja háromszor ekkora volt!

A távolodó Mars. Pár részlet kivehető: Hellas, Syrtis Maior, Isidis Planitia, és még a déli pólussapka maradványa is az alig 7,5 ívmásodperces korongon.

Az Uránusz apró kék korongja

A Hold még alacsonyan járt, így a zenithez közeli, illetve a nyugati végek felé található téli, illetve késő őszi fényes mélyég-objektumokat kerestem fel. A Mirach-szelleme egykedvűen pislákolt fényes csillaga árnyékában, az M76 furcsa alakot mutatott világos hátterével. Az M74-et nem is sikerült kibogoznom az ezüstös fényből, ami a látómezőt belengte és az alacsonyan látszó Orion-köd is csak egy bágyadt, szálas pamacs volt – a teleholdas éjszaka nem mélyegezésre való. A 46P/Wirtanen üstökösről sem tudtam elképzelni, hogy szabadszemes lehet, a nagy derengést semmiképpen nem mondtam volna fényesebbnek 7 magnitúdónál.

Lassan a Hold is magasabbra kapaszkodott, a terminátor a nyugtalan légkörnek köszönhetően erősen hullámzott. Ez persze nem akadályozott abban, hogy egy sok (összesen 18) képből álló mozaikhoz elkészítsem a videókat.

11 óra is elmúlt már, amikor a hidegtől zsibbadó ujjaim és lábujjaim beparancsoltak a meleg szobába.

Összességében igen kellemes órákat töltöttem az ég alatt ezen a különleges estén. A csillagda is jól vizsgázott, 1-2 polc és tároló beszerelése még szükséges lesz, de ezek nélkül is a sokszorosára nőtt az észlelések kényelme. Derült ég esetén mostantól nem lehet kifogás az, hogy „csak kipakolni ne kellene…”.

A képek 180/2700-as Makszutov-Cassegrain távcsővel készültek. Az Uránusz és a Mars fotó 4050 mm-es, a Hold 2700 mm-es fókusszal készült, ASI120MC kamerával.”

Tuboly Vince, Hegyhátsál

“Végre kiderült és a Hold is később kelt, így sikerült fotózni a 46/P Wirtanen-üstököst az Aurigában, nem messze a Capellától.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!”

Majzik Lionel, Tápióbicske

“Az én karácsonyi észlelésem eddig egy nagylátószögű fénykép. Sajnos nagyon erőszakos feldolgozás kellett hozzá, hiszen a telihold és a fényszennyezés hatásait nem volt egyszerű eltüntetni, de talán még vállalható a kép.
 

2018. 12. 24. 17:30-18:10 UT, Sky-Watcher EQ6-R, 16 x 120 s, Canon EOS 1300D (átalakított), Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, 18mm/ƒ/3.5/ISO 200.

Ezúton is kívánok boldog karácsonyt a Polaris minden tagjának!” 
 
Hadházi Csaba, Hajdúhadház
 

64P/Swift-Gehrels (műszer és fényképezőgép:200/1000 Newton,Canon EOS 1300D,ISO 1600,75 s expozíciós idő) Készült: 2018.12.24 17:13 UT.

 

46P/Wirtanen (műszer és fényképezőgép:200/1000 Newton,Canon EOS 1300D,ISO 1600,75 s expozíciós idő)Készült: 2018.12.24 16:58 UT.

 
Újvárosy Antal, Jósvafő
 
Több napos borult idő után, 25-én sikerült ismét észlelnem a 46/P Wirtanen üstököst. Még holdkelte előtt -4 fokban, közepes átlátszóság mellett nem láttam szabad szemmel, ám a 7×50-es binokliban nagyon könnyen látszott. Az omikron (27) Aur gyakorlatilag az üstökös kómájának a peremén látszik, erősen zavarva a megfigyelést. Kb. 4.8-5 m lehet a fényessége, diffúz korong, legalább 35-40′ átmérővel. Nincs központi sűrűsödés. DC=0-1 közötti.  Majd’ 24 órával később, 26-án ismét észleltem az üstököst. Sokat mozdult  észak felé, de még mindig gyakorlatilag a tegnapi látómezőben látszik. Nagyon diffúz peremű, kissé inhomogén felületű, legalább 45′ átmérőjű objektum. Kb. 5 magnitudós, időnként látszik szabad szemmel is!  Láttam már jó néhány ennél fényesebb üstököst, de ennek a “karácsonyi égi medúzának” is megvan a maga varázsa! Egyébként a tiszta égbolt alatt mindig Karácsony van!
 
 

Szauer Ágoston, Szombathely

“A karácsonyi észlelésekhez magam is csatlakozom két képpel, melyek karácsony másnapjának estéjén készültek Szombathelyről.

Wirtanen dec. 26. 50 mm (Az üstökös háromszöget alkot az Auriga alfa és béta jelű csillagával.) 12. 26. 18:16 UT, Canon EOS 1100D, 50 mm-es alapobjektív, f/3,5, ISO 6400, exp.: 40 sec, CLS szűrő.

Wirtanen, 12. 26. 18:18 UT, Canon EOS 1100D, 95 mm-es fókuszú objektív, f/4,5, ISO 6400, exp.: 45 sec, CLS szűrő.

Derült egekben bővelkedő új esztendőt kívánok!”

Kernya János Gábor, Sükösd
“Karácsony második napjának délutánján elvonultak a felhők, így gyönyörűséges naplementét csodálhattam meg Sükösdről. Észlelni kellene a szeretet ünnepén, gondoltam magamban. Kipakoltam hát az udvarra a 35 cm-es dobsont, és nem sokkal 19:00 előtt elkezdtem a megfigyelést a fagypont körüli éjszakában. Az átlagos átlátszóságú falusi égen örömmel állapítottam meg, hogy a Wirtanen-üstökös továbbra is látszik puszta szemmel. A 4,8 magnitúdós nagy, korongszerű ködösség közvetlen látással is egyértelmű jelenség a delta Aurigae közelében. Miután kigyönyörködtem magam az égi vándorban, mélyegezni kezdtem. Három, idehaza ritkán észlelt galaxis került terítékre. Hogy miért ezeket választottam, annak története van. 

2011 szeptemberében Borovszky Péter, Francsics László, Hadházi Csaba, Kocska Tamás, Sánta Gábor és Szabó Árpád társaságában egy csillagászati expedíción vettem részt Dél-Görögországban, ahol a hazánkból nehezen látható délebbi fekvésű őszi-kora téli csillagképek égitestjeit fotóztuk, rajzoltuk. Gáborral közösen ekkor figyeltük meg a Fornax (Kemence) csillagkép két legendás küllős spirálját, az NGC 1097 és NGC 1365 jelű galaxisokat.

2013-ban Namíbiába utaztunk, ahol Fényes Lóránd és Sánta Gábor társaságában a Fornax-törpegalaxist csodálhattam meg, négy gömbhalmazával együtt.
Az idei szeptember egyik hajnalán fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy bár a Fornax csillagkép a Kárpát-medencéből nehezen látható, ennek ellenére egy program keretében további figyelmet szentelnék az alakzatnak, azaz észlelném sok-sok galaxisát. Azon a hajnalon az NGC 1398-at le is rajzoltam. A szeptembertől – december elejéig tartó időszak a terület galaxisainak tanulmányozásával telt, ekkor vetettem papírra a híres Fornax-galaxishalmaz több tagját, melyek csak néhány fokkal emelkedtek a déli horizont fölé. 
Így érkezett el karácsony második napja. A Wirtanen-üstökös megtekintését követően az alfa Fornacis közelében látszó kis spirállal, az NGC 1292-vel kezdtem  a “karácsonyi műszakot”. Mivel ezt a galaxist korábban már két alkalommal is láttam, ezért térkép nélkül sikerült a helyére találni. Ovális formájú pici folt, szomszédságában egy kis aszterizmussal, mely feltűnő kettőscsillagot tartalmaz. A területtől kevéssel északnyugatra következett újabb célpontom, a fotókon elegáns NGC 1255 jelű spirálgalaxis. Alacsony felületi fényességű derengés, mintha ráleheltek volna a távcső tükrére. Könnyű átsiklani a galaxis felett, melyben elfordított látással apró centrumot sejtettem. Észak felől közben felhőzet közeledett, egy további galaxisra azonban volt még időm. Az erősen déli fekvésű NGC 1339-et a szomszédos háztetők közötti égboltrészen csíptem el. Remek galaxis! A fotókon ovális kis rendszerből vizuálisan nézve a déli fekvés miatt csak a magvidék látható, mely a 35 cm-es távcsőben eléggé feltűnő bolyhos csillagra hasonlít. 20:00 után beborult az ég, én pedig boldogsággal a szívemben pakoltam el a távcsövet.
 
Békés Ünnepeket, és derült éjszakákban gazdag Új Esztendőt kívánok!”
 
Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém
 
“Szinte tökéletes volt a karácsonyi ég, mármint szinte tökéletesen borult végig… Az ember már elveszíti az eszét is ennyi felhő alatt… Ma, 26-án este volt kb. másfél órányi felhőszünet szürkülettől, ezt a szokásos 24-i esti acélgyapotos családi programunk bepótlására (mivel aznap este viharos szél volt) használtuk az urammal, akit még a 46P/Wirtanen társaságában is meg tudtam örökíteni. Aztán gyorsan hazajöttünk, és még a kertből tudtam kicsit az üstököst is fotózni, majd persze beborult menetrend szerint de már az üstökös fotózása közben is volt felhőátvonulás. Csak az a jó, hogy nemsokára vége ennek az ótvar időjárású évnek. Reméljük, a 2019-es ég a nappali órákra tartogatja a felhőit!”
 

                                                                                           

 

Simon János, Budapest

“A Facebookon láttam a felhívást, mely alapján mellékelten küldök 2 db 2018.12.24-én este készült képet (Lófej-köd és Rozetta-köd). A feleségemmel együtt az idén kezdtem komolyabban foglalkozni az asztrofotózással, és Budapest ege se mondható ideálisnak, de mindezzel együtt büszke vagyok rájuk – és a lényeg, hogy nagy öröm volt elkészíteni. 🙂

Boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánok!”
 

 
Juhász László, Kisecset

“Egy vándor, a csodálatos és az istennő

December 26-án délelőtt a feleségemmel kiutaztunk a Nógrád megyei Kisecseten lévő hétvégi telkünkre. A napközbeni zárt felhőzet miatt nem reménykedtem abban, hogy kitisztul az ég, így csak egy kicsi, „fogd és menj” 8 cm-es refraktort és egy binokulárt készítettem elő bevetésre. Szerencsére nem lett igazam. A sötétség beálltával először a 46P/Wirtanen üstökös szabad szemes megpillantását tűztem ki célul. A listákon olvasható beszámolók szerint erre minden remény megvolt. Nos, az Auriga csillagképben egyből, közvetlen látással látható volt az üstökös halvány foltja. Sokkal halványabb, mint az Androméda köd, de azért gyakorlott szemmel jól észrevehető. 7X35-ös binokulárban az égi háttértől szépen kiemelkedő, nagy, kerek csóva nélküli objektumként látszódott.

Az üstökös pár perces nézegetését követően fényes Mira típusú változók kerültek távcsővégre 2018. 12. 26. 16:58-19:55 UT között, köztük a csoport névadója. A hatalmas Cetus csillagkép halvány csillagai a sötét égen szépen láthatóak voltak, így könnyen oda lehetett képzelni a nagy égi bálna körvonalait. A Mira, a csodálatos, azaz az omikron Ceti elég fényes ez idő tájt ahhoz, hogy legjobban szabad szemmel észlelhessük, alig halványabb 4 magnitúdónál. Néhány további „csodálatos” közelítő fényessége: Z Cet 9; X Cet 10; Z Peg 10; RT Peg 10; R Ari 10; T Ari 11; U Ari 8; T Eri 8; W Aur 9,5; X Aur 9; X Gem 10; T Gem 9 magnitúdó.

A hideg és a hegyek mögül emelkedő Hold erős fénye az észlelések befejezésére késztetett, zárásként még láttam egy kb. 2 magnitúdós, gyors, de rövid, mintegy 5 fok hosszú pályát befutott meteort a Cygnusban.

Hajnali 3 óra körül ismét kimentem az udvarra, ahol mély csend és deres hideg fogadott. Szeléné istennő, azaz a Hold tiszta fénnyel ragyogott és sejtelmesen bevilágította a tájat. Felhelyezvén a műszert az állványra, célba vettem a Holdat, és 71-szeres nagyítással szemlélődtem egy kicsit. A nyugodtság jó volt, a terminátoron sok szép alakzat látszódott. A déli krátermezőben egy olyan kráter látványa tetszett a leginkább, amely úgy nézett ki, mintha a közepén egy nagy kerek fekete lyuk lenne. Sajnos magát a krátert nem azonosítottam be.

Bár az égbolt reggelig tiszta maradt, én nem voltam ilyen kitartó. Ahogy visszamentem a meleg szobába, az egyik kereskedelmi tévében éppen az Apollo programról volt egy egész nézhető, korrekt dokumentumfilm.”

Benei Balázs (Kaposvár, Abasár)

“Szenteste a családi ajándékosztás és vacsora között szaladtam ki Kaposvár szélére, hogy a hirtelen jött derült időt kihasználva lőjek pár fotót a 46P/Wirtanen üstökösről. Hideg, szeles idő volt, ráadásul eléggé fényszennyezett a város széle is, viszont kellő magasságban volt már a Capella szomszédságában. Szabad szemmel nem lehetett kivenni, a 6 másodperces fotókon azonban szépen látszódott, aminek jobb alsó sarkában az M38 nyílthalmaz is kivehető. A felvételek 30%-a használhatatlan lett a széllökések miatt, viszont sikerült 10 db-ot összegezni a végső felvételhez.
 
Karácsony másnapján a mátraalján fekvő Abasárról sikerül megörökíteni. Szembetűnő volt a két nap alatt megtett égi útja, kb 5°-ot mozdult el. Vizuálisan 110/800 Tal-1-gyel is észleltem, 30 mm-es okulárban határozottan látszott az enyhén aszimmetrikus kóma.
 

A 46/P Wirtanen-üstökös december 24-én Benei Balázs felvételén.

A 46/P Wirtanen-üstökös december 26-án, Benei Balázs felvételén.

 
Mindkét felvétel az alábbi felszereléssel, beállításokkal készült:
Canon 500D
Canon EF 50mm f/1.8, teljesen nyitott rekesz
10×6 sec expó
ISO 800
Fotóállvány 
 
A képeket DSS segítségével dolgoztam fel.
 
További kellemes ünnepeket és boldog Újévet!”

Szulovszky András, Óbuda

A kelő Holdat örökítette meg december 26-án este Szulovszky András az óbudai Kiscelli-kastély közeléből. Jobbra lent az angyalföldi Szent Mihály-templom látható.

 
Mizser Attila, Budaörs
“A karácsonyi égbolt lehetett volna szebb is, jobb is, nekem néhány változóészlelést hozott, egyebek mellett 27-én hajnalban ismét észlelhettem az R CrB-t (erősen maximumközelben). A “lehetett-volna-jobb-is-a-karácsonyi-égbolt”-ot színpompás napkelte búcsúztatta, szép naposzloppal (és némi villanyvezetékkel). “

Búcsú a karácsonyi égbolttól: színpompás napkelte naposzloppal, december 27-én reggel.

 
 
 

Ajánljuk...