A hónap észlelése: a közeledő Mars

Október a Mars hónapja, de a bolygóészlelő amatőröket tavasz óta erősen foglalkoztatja a vörös bolygó megfigyelése. Van, aki látványos sorozatfelvételt is össze tudott állítani saját képeiből.

Kereszty Zsolt a legaktívabb bolygóészlelők közé tartozik, látványos sorozatfelvétellel jelentkezett, amely jól mutatja a Mars-közelségig tartó időszak fejleményeit:

“A Marsról készült sorozatom a győri Corona Borealis Csillagvizsgálóban készült 2020. április 4. és 2020. október 8. között. A bolygó átmérője az eltelt fél év alatt 6,5″-ről 22,6″-re nőtt. Az egyes éjszakákon a seeing rendkívül változó volt a 3/10-től egészen a 7-8/10-ig, a képek egységes normalizálása volt elsősorban a feladat. Régóta terveztem a egy kellő magasságon lévő Mars oppozíciót és láthatóságot megörökíteni, ennek első fele most itt látható. A hajnali és alkonyati bolygóperemnél az utolsó képen a talajmenti (?) ködkiválás/felhőképződés jól felismerhető, csakúgy mint a látványos Olympus Mons és annak kalderája! A sorozaton jól tanulmányozható a déli félteke fogyó hósapkája is.” (356 f/11 Celestron14 EdgeHD, Fornax152 mechanika, FS2 vezérlés)

További felvételek és rajzok észlelésfeltöltőnkön: https://eszlelesek.mcse.hu/browse.php?cat=B

Ajánljuk...