Csillagtanya – őszi hírek

Majd’ négy hónapja adtunk utoljára hírt a csillagtanyai munkák állásáról. Sajnos a kényszerű tavaszi leállás miatti lemaradást nem tudtuk behozni, de nem is tétlenkedtünk, és sokat haladtunk az észlelőhely fejlesztésében. 

Minden kupola életének legizgalmasabb, leglátványosabb időszaka, amikor szállítják, majd beemelik végső helyére. Ez a pillanat elkövetkezett a mi 3 méteres kupolánk életében is, természetesen nem mellőzve az izgalmas pillanatokat. A szűk hegyi utakon nem is volt a szállítás annyira egyszerű, mint gondoltuk – de ne szaladjunk az események elébe!

Július folyamán helyére került a műszeroszlop, amely – reményeink szerint – rezgésmentesen fogja hordozni a 35 cm-es Schmidt-Cassegrain-távcsövet. Kiástuk, majd betemettük a tápkábel majd’ 40 méter hosszú árkát – mindezt a legnagyobb nyári hőségben. Ezt követően készítettük el azt a betonplatformot, amely a kupolát hordozza, végül a kupola szállítását kellett megszervezni. Ez végül meglehetősen elhúzódott, mivel az esőzések miatt nem lehetett ráhajtani az észlelőudvar talajára nagyobb járművekkel. Óbudától Lovasberényig a kupolát a Bégányi Specialtransport Kft. szállította augusztus 29-én, mégpedig ingyenesen, amiért rendkívül hálásak vagyunk. A nagyméretű járművel azonban nem tudták felszállítani a kupolát a szűk hegyi utakon, ezért egy lovasberényi telephelyen rakták le. Végül egy pákozdi cég vállalta a henger és a félgömb felszállítását, előbbit úttalan utakon, kerülővel oldották meg. Köszönettel tartozunk a lovasberényi polgárőrségnek is, amiért segítették az elszállítást és biztosították a túlméretes szállítmány célba juttatását. Mindez szeptember 9-én történt – sokáig emlékezetes marad számunkra ez a nap.

Indul a szállítmány Óbudáról! (Sárközi József felvétele)

Úttalan utakon – vajon célba érünk? (Bánfalvy Zoltán felvétele)

 

Ha fél méterrel nagyobb a kupola, itt biztosan nem férünk el! (Bánfalvy Zoltán felvétele)

Megérkezés – polgárőri segítséggel. (Bánfalvy Zoltán felvétele)

Helyére kerül a henger… (Bánfalvy Zoltán felvétele)

…és a kupola. (Bánfalvy Zoltán felvétele)

Csillagnyomok a csillagvizsgáló fölött. A távolban Székesfehérvár fényszennyezése. (Bánfalvy Zoltán felvétele)

A főműszer a helyére kerül. Munkában Mizser Attila, Mártha Zoltán és Csukovics Tibor (Molnár Péter felvétele)

A nagy távcső szeptember 20-án került be a kupolába, azonban ez még nem jelenti azt, hogy üzembe is tudtuk helyezni. A kupola kialakítása olyan, hogy a távcsőtubus majdnem 2,5 méter magasból tud csak “kilátni” a résen. Ahhoz, hogy kényelmesen hozzá lehessen férni, és a kupolával kapcsolatos további szerelési és javítási munkákat is könnyebben el tudjuk végezni, álpadlót (észlelőpadlót) is kell építeni mintegy 80 cm-es magasságban. Előtte még egy “igazit” is, így a két padlószint között némi tárolóteret is nyerünk. A kupolatér e sorok írásának idején már sokkal biztatóbban néz ki, visszakerült falára a lambéria, és elkezdtük készíteni az álpadlót is.

Készül a padló…

…és az álpadló, vagyis az észlelőszint tartószerkezete. Molnár Péter és Zsíros Zoltán egy kis szünetet tart a munkában… (Török Tünde felvétele)

…itt viszont komolyan dolgoznak! (Mizser Attila felvétele)

Kezd formát ölteni az álpadló. (Mizser A. felv.)

Mindez távolról sem jelenti azt, hogy elkészültünk a csillagvizsgáló épületével, még nagyon sok szakmunkát kell elvégezni, hogy elmondhassuk: jöhet az átadás!

Augusztus folyamán jelentkezett Jankovics Zoltán tagtársunk azzal, hogy szívesen segítene a Csillagtanyán. A szót tett követte, és elvállalta, hogy elkészíti a korábban már betervezett kisebb átalakítást a földszinten. A 4 négyzetméteres szerszámos kamrából egy közfal kibontásával egy apró irodahelyiséget sikerült kialakítani, ahol a Csillagtanyával és az MCSE-vel kapcsolatos adminisztratív munkákat is el lehet végezni, és ami ugyanilyen fontos: a földszinti tér valamelyest kibővült.  

Kezdődik a közfal áttörése. Kalapáccsal a kezében: Fejes Zsolt. (Mizser A. felvétele)

Az elkészült iroda. (Mizser A. felvétele.)

Jankovics Zoltán és Fejes Zsolt munka közben.

Jankovics Zoltán – az új helyiség kialakítása mellett – a földszinti helyiségeket és az emeleti fürdőszobát is kifestette, emellett a pince rendbetételét is megkezdte (egy új szellőzővel a jelek szerint sikerült szárazabbá tenni ezt a helyiséget). Hasonlóan sokat köszönhetünk Mártha Zoltánnak, aki szintén nagyon sokféle munkát elvégzett, megtervezett. A famunkák terén Zsíros Zoltáné az elsőség, a legszorgalmasabb, szinte mindenhová bevethető segéd pedig Sárközi József.

Tekintettel arra, hogy ezzel a szerszámos kamrát elvesztettük, a különféle eszközöket, építési anyagokat egy katonai sátorban helyeztük el, ideiglenes jelleggel. A tél beállta előtt azonban szeretnénk egy szerszámtároló házikót építeni, amihez az anyagot már beszereztük, aki pedig szeretne segíteni a megépítésében, csatlakozzon hozzánk!

Mindezek mellett se szeri se száma a különféle munkáknak, amelyeket tagtársaink elvégeztek, kezdve az egészen prózai takarítással, folytatva a kertrendezéssel, a napi ügyek intézésével stb. Több száz, sőt – a Csillagtanya indulása óta számolva – több ezer önkéntes munkaóráról van szó. És emellett még észlelni is sikerült valamennyit, sőt, a lovasberényiek és környékbeliek számára távcsöves bemutatókat is tartottunk.

Ide tervezzük az új szerszámos kamrát. (Bánfalvy Zoltán felvétele)

A Szulovszky-féle parcella idei répaterméséből. (A kert kertészkedésre is való!)

 

Munkában a hölgyek – készül az ebéd. (Mizser A. felvétele)

 

Megérkezett a faanyag, várja a dolgos kezeket. (Mizser A. felv.)

Az elmúlt bő egy évben nagyon sokan támogatták munkájukkal, adományaikkal a Csillagtanyát. A telken már meglevő épület belsejét a lehetőségekhez képest átalakítottuk, ezáltal alkalmassá vált kisebb észlelőcsoportok, észlelőakciók befogadására, akár a téli időszakban is. A tetőtérben 8–10 fő számára tudunk szállást biztosítani, a földszinten van a közösségi tér és a Polaris-könyvtár “fiókkönyvtára” is itt kapott helyet (mintegy 700 kötet). A közösségi helyiségben akár előadások tartására is van lehetőség, ugyanitt lehet étkezni, főzési lehetőség is van.
A két észlelőudvart kitisztítottuk, itt van lehetőség saját távcsövek felállítására, megfigyelések végzésére. Azt azonban, hogy mennyire tudunk a Csillagtanyán a közeli jövőben tevékenykedni, nagymértékben függ a járványhelyzettől, és az ahhoz kapcsolódó esetleges korlátozásoktól, amelyeket jelen sorunk írásának idején nem láthatunk előre.

Az elmúlt hónapokban a következők segítették a Csillagtanyát (alaposan kitett magáért a Polaris Csillagvizsgáló stábja): Bánfalvy Zoltán, Bánfalvy Andrea,  Csukovics Tibor, Csukovics Balázs, Hercz Iván, Fejes Zsolt, Jankovics Zoltán, Kékesi Balázs, Koltai Gábor, Maria Lutyńska, Mizser Ábel, Lovasberény Önkormányzata, Molnár Péter, Petyerák Marika, Siegl Zoltán, Siegl Zsófia, Sárközi József, Spindler Zoltán, Szulovszky András, Talabér Gergely, Tóth Frigyes, Török Tünde – és még sokan mások.

Rengeteg a tennivaló még a Csillagtanyán, aki be tudna segíteni az ottani munkákban, csatlakozhat hozzánk az építőhétvégéken (l. honlapunkon, az események között). Minden pénzadományt szívesen veszünk, és az ottani fejlesztésekre fordítjuk. 

A Csillagtanya további rendbetételéhez, fejlesztéséhez, számítunk tagtársaink és a csillagászat barátainak segítségére. Ön is támogathatja a Csillagtanyát! A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehet utalni: 62900177-16700448. Köszönjük! Az adományozás állása a legelső híradásunk végén található táblázatban követhető.

Videó a kupola beemeléséről (Bánfaly Zoltán):

Az all-sky kamera tesztüzemben (Bánfalvy Zoltán):

Ajánljuk...