A hónap észlelése: itt szállt le a Perseverance

Ha létezik tökéletes Marsra szállás, a Perseverance február 18-i landolását annak kell tekintenünk. Ráadásul az űreszköz fedélzetéről is láthattuk az eseményt, szinte mi is részesei lehettünk az ereszkedésnek, majd a Marsot érésnek.

A Mars a földi észlelő számára már csak egyre halványodó “csillag”, távcsöveinkkel természetesen már csak néhány száz kilométeres részleteket tudunk megkülönböztetni, mégis érdekes feladat azonosítani, hogy a vörös bolygó mely régiójában szállt le a Perseverance.

Kereszty Zsolt kellő kitartással (perseverance-szel) követi a Mars mostani láthatóságát is, február 18-án készített egy kiváló felvételt, amelyen bejelölte az űreszköz leszállóhelyének vidékét.

“A 6,9 ” átmérőjű Mars 2021. február 18.-án a győri Corona Borealis Csillagvizsgálóból.

Egész napos jó idő után, estére épp a fátyolfelhők előtt sikerült a Marsot ma videózni és fotózni, a Perseverance NASA szonda érkezése előtt pár órával. Seeing 4-5/10, átlátszóság 8/10, az égitest horizont feletti magassága igen kedvező 60 fok volt az észlelés idején.

A kicsi bolygókorong közepétől jobbra a feltűnő, “fejjel lefelé India alakú” Syrtis Maior látható. A centrumtól lentebb egy nagyméretű világos folt a Hellas medencéje tűnik fel. Segítség lehet a jobb oldali kép, melyen az éppen látható albedóalakzatok láthatók a SkySafari Pro planetárium programban készült Mars szimuláción. Az összezsugorodott Déli Poláris Sapka (SPC) már nem látható, egyrészt talán a kicsi bolygóméret másrészt a fázisba nyúlása miatt. A kép legkisebb részlet szögfelbontása kb. 0,2 “, ami a Mars távolságában kb. 200 km-es fizikai méretet jelent.

További részletek weblapomon itt: http://crbobs.hu/galeria/naprendszer/mars-2021-02-18/.”

Kereszturi Ákos előadása: Sikeresen leszállt a Perseverance a Marson!

Ajánljuk...